Internationalt SLO-møde på Brøndby Stadion

19.10.2018 10:10

De seneste dage har Brøndby Stadion dannet rammen om et internationalt SLO-møde, hvor fankoordinatorer fra hele verden har deltaget. Arrangementet er organiseret af SD Europe i samarbejde med Brøndby IF. SD Europe har til opgave at udvikle og implementere SLO-rollen på vegne af UEFA. Formålet med netværksmødet er at blive klogere på, hvordan man gør fanoplevelsen bedre og udveksle idéer og erfaringer på tværs af landegrænser, hvor SLO’erne spiller en nøglerolle. 

Møderne indeholder oplæg fra blandt andre Brøndby IF’s egen SLO samt workshops, hvor SLO’erne kan udveksle erfaringer og idéer. Og arrangøren af det hele, Stuart Dykes fra SD Europe, er meget tilfreds med udviklingen af de internationale møder mellem SLO’erne.

-Der er formentlig omkring 1000 SLO’er i Europa, så selvom de organiserer sig nationalt, har det været svært at få samlet dem på tværs af landegrænserne. Det er vi dog lykkedes med nu med hjælp fra UEFA, og det her er det fjerde møde i alt, hvor vi er gået fra omkring otte klubber til over 20 fra 15 lande, fortæller Dykes.

-Der er flere grunde til, at vi holder de her møder. Den primære er, at det giver os mulighed for at udveksle idéer og erfaringer. Det er ofte de samme udfordringer vi står over for, selvom man kommer fra forskellige lande, og det kan være meget lærerigt at høre, hvordan andre har løst dem.

-Samtidig er det blevet et krav at have SLO’er i klubberne, så vi vil gerne vide, hvordan det fungerer, og hvordan man bedst implementerer den rolle. Vi er gået fra en netværksgruppe til noget, der ligner mere en arbejdsgruppe. Vi vil gerne have SLO’erne til at udvikle og dele idéer til fanoplevelsen, for det kan vi tage videre med til UEFA, samtidig med at klubberne selv bliver klogere på det. 

De store klubber kan også lære ngoet
En af deltagerne er John Paul Taylor, som er SLO i Celtic FC i Skotland. Og han har nydt de seneste dage på Vestegnen.

-Det er altid godt at komme ud og se, hvad de andre klubber laver. Det giver os en fornemmelse af, hvad der sker på fanscenen generelt, og man får mulighed for at se, om andre fans i forskellige lande oplever samme udfordringer som os, eller om vi skal forberede os på nogle udfordringer, de har oplevet, fortæller John Paul, der heller ikke lægger skjul på, at der også er noget at lære fra klubber, der ikke nødvendigvis er på størrelse med de skotske mestre.

-Der er ingen tvivl om, at de store klubber i Europa har større budgetter til at investere i faciliteter til fans, og vi håber også, at det, vi gør i Celtic, kan inspirere nogle af de andre klubber. Men der er også meget at lære fra de mindre klubber, og hvordan de gør det med færre ressourcer.

Og især én ting har bidt sig fast hos den skotske fodboldfan.

-Jeg blev imponeret over den nye fanzone. Det er beundringsværdigt at prioritere sine fans så meget ved at bruge penge på sådan et projekt, når man ikke er en stor klub set i det store billede. Jeg har set fanzoner flere steder, men den her ser for mig ud som en, vi kunne kopiere forholdsvis direkte.

Der er også besøg fra den anden side af Atlanten, hvor Paul Cox repræsenterer Seattle Sounders i den amerikanske MLS.

Og Paul Cox tager især notater til selve rollen som SLO.

-I øjeblikket har vi ikke stillingen SLO i den amerikanske liga, så vi vil gerne lære, hvad man kan bruge dem til, og hvordan vi får implementeret den rolle bedst muligt i klubberne. Så det er meget lærerigt at være med til de her møder og høre om fordelene ved at have en SLO.

-Der er en række spændende ting, jeg har hørt i dag, som jeg vil gå tilbage til min klub med. I det hele taget er det meget lærerigt at høre, hvordan man gør fanoplevelsen bedre i de forskellige klubber, og jeg har også budt ind med nogle af de erfaringer vi har gjort os i USA.

SLO Netværksmødet afholdes to gange årligt, hvor Brøndby IF's SLO, Lasse Bauer, har været valgt som den danske repræsentant siden 2015. For nyligt blev SLO’en i AaB Simon Vangsgaard valgt som ny europæisk repræsentant for Danmark, hvor han vil arbejde tæt sammen med SD Europe i den videre udvikling af SLO-rollen og forbedring af fanoplevelsen på vegne af danske SLO’er.