Brøndby Masterclass - en styrkelse af fællesskabet

14.10.2021 16:11

10 pladser i truppen og 42% af al spilletid i vores indeværende Superliga-sæson er blevet udfyldt af spillere uddannet på vores eliteakademi, Brøndby Masterclass (U13-U19). Tal, som fodbolddirektør Carsten V. Jensen er aldeles stolt af.

- Masterclass betyder rigtig, rigtig meget i Brøndby IF. Mange mennesker lægger utrolig meget energi i, at vi skal lykkes med at udvikle vores unge spillere. Vi har åbnet døren for det stykke arbejde og for de unge mennesker, men man skal huske, at vi ikke forærer spilleminutter væk, fortæller Carsten V. Jensen og uddyber:

- Spilleren er ikke stillet bedre i konkurrencen, bare fordi han er kommet igennem Masterclass. Overhovedet ikke. Det er i konkurrence med andre etablerede spillere. Så derfor er det ret stærkt og helt afgørende, at vi på kort tid virkelig har kunnet trække mange spilleminutter ud af Masterclass.

Med vores dygtige nuværende U17- og U19-hold påpeger Carsten V. Jensen, at flere egenudviklede spillere meget vel kan finde vej til vores Superliga-trup i de kommende sæsoner.

Spillere udviklet i et helt særligt miljø.

Daglig leder i Brøndby Masterclass, Christian Larsen, fortæller her om filosofien bag den kultur, som sætter rammerne for vores talentudviklingsmiljø.

- En af de ting, som er med til at gøre vores talentudvikling særlig, er, at den tager udgangspunkt i et fællesskab. Fællesskab er vores klubværdi, og ligesom resten af klubben gennemsyrer værdien Masterclass.

- Den er fundamentet for både den enkelte spiller og for trænere og ledere. Vi bruger fællesskabsværdien som et fundament for det daglige arbejde og den måde, som vi ser tingene på. Vi tror på, at vi kan få individerne til at blomstre i et fællesskab. I Masterclass har vi etableret en forståelse af, at vi gør tingene sammen, og at spillerne er en del af et hold. Den forståelse hjælper helt klart spillerne med at udvikle sig, siger Christian Larsen.

Foto: Robert Hendel

Ingen over klubben
Fællesskabet i Brøndby Masterclass kommer til udtryk og dyrkes på utallige måder. Alle spillerne på tværs af årgange kender hinandens navne, hilser, snakker og mødes til fælles arrangementer og møder. Nytilkomne spillere tages pænt imod og vises rundt. Andetårsspillere hjælper de nyoprykkede spillere ind i gruppen ved sæsonstart. Trænerne sparrer og vidensdeler med hinanden.

’Ingen over klubben’ er ikke blot skrift på kældervæggen. Sloganet kendetegner kulturen i Brøndby Masterclass.

- Fællesskabet har rod i den måde, som vi møder mennesker på. Uanset, om man er materialemand, spiller eller træner, så har man en stor værdi for Brøndby IF. Det er mennesket, som vi går op i, ikke vedkommendes position.

- Hvis man går op i menneskene, så sætter man stor værdi på den enkelte. I det blomstrer et fællesskab. Når alle har en værdi som individ, så dyrkes fællesskabet helt naturligt.

- Og så prøver jeg og de øvrige ledere at være nærværende og tæt på spillerne i det daglige. Jeg kender alle 100 spillere og deres forældre. Vi spiller elitefodbold, men det skal også være en god oplevelse at spille i Brøndby IF. Spillerne skal have det godt med hinanden og hjælpe hinanden både på og udenfor banen. Det skaber et træningsmiljø, hvor de presser hinanden til at gøre deres bedste hver eneste dag, siger Christian Larsen.

Højt til loftet
Ingen i Brøndby Masterclass sætter spørgsmålstegn ved vigtigheden af fællesskabskulturen, eller hvordan den er opstået. Sådan er den bare.

- En kultur er jo ikke noget, som man skaber ved at beslutte noget. Derimod skabes den via den måde, som der er blevet arbejdet i vores klub, herunder Masterclass, igennem mange år, forklarer Christian Larsen, som altid holder møde med en given spiller, før vedkommende starter i Brøndby Masterclass.

- I introen til det sportslige lægger jeg selvfølgelig vægt på det her med, at spilleren skal være en del af et hold. Men forhåbentlig er fællesskabet noget, som spilleren kan mærke fra dag ét. Det er målsætningen, at spilleren skal falde naturligt ind i fællesskabet, fordi han kan mærke det fra start.

Fællesskabet udvikler talenterne, sportsligt som menneskeligt. Christian Larsen understreger dog, at det ingenlunde er Masterclass´ ønske at udvikle samtlige spillernes sociale egenskaber i én og samme retning.

- Vi har højt til loftet. Det vil sige, at man er forpligtet til at bidrage til fællesskabet, men omvendt skal fællesskabet også hjælpe de individer, som stikker lidt ud. Det skal være så stærkt, at det trækker i spilleren og udvikler ham i en positiv retning.

- Spilleren skal bidrage til fællesskabet på sin egen måde, men dermed også sagt, at det være forskelligt, hvordan den enkelte bidrager.

- Masterclass-spillerne får den særlige Brøndby-identitet, som fansene engagerer sig ekstra meget i.

Carsten V. Jensen