
Talent- og menneskelig udvikling: Livet som Masterclass-spiller
09.11.2021 17:05
I tirsdags gav U19-cheftræner Christian Sørensen, mentaltræner Mikkel Bonke samt fysisk træner Mads Kjær dig et indblik i, hvordan de arbejder med vores talenter i Brøndby Masterclass.
Men hvordan oplever de unge spillere egentlig selv vores fodbolduddannelse? U19-målmand Lucas Ziegler og U19-angriber Oscar Sejrup fortæller her om deres oplevelser af livet som Masterclass-spiller.
- Hård. Intens. Vi smadrer igennem. Vi går hårdt til hinanden. Vi holder tempoet og pulsen oppe for at være klar til kamp. Vi går fra den ene hårde øvelse til den næste. Vi har kun få pauser, og du har ikke meget tid til at få pulsen ned. Man går næsten altid ind med helt smadrede ben. For man efterlader alt derude. Når man har fri, har man bare lyst til at ligge i sengen, fordi man er så træt.
Sådan kendetegner og oplever Oscar Sejrup holdtræningen på vores U19-mandskab. En træning domineret af intense interval- og possession-spil, hvor pres, genpres, omstillinger samt tempo i spillet med og uden bold ikke blot skubber spillernes fysiske grænser.
- Forleden skulle det samme hold presse hele tiden i næsten en halv time. Der kunne jeg godt mærke, at det var mentalt hårdt at skulle blive ved med at løbe rundt og så at skulle omstille sig til at have bolden og spurte ned mod det andet mål. I vores øvelser skal du være hurtig i hovedet til at gå direkte fra det ene til det andet, og det er hårdt mentalt hele tiden at skulle omstille sig til en ny situation, siger Oscar Sejrup, som suppleres af Lucas Ziegler:
- At det er mentalt hårdt at spille i Brøndby IF skyldes også, at træningerne er rigtig, rigtig fysisk krævende. Jo mere presset du er fysisk, desto hårdere mentalt er det også at fejle. Men på træningsbanen skal du bare fortsætte, for ved siden af dig står der et par trænere og råber: ”Kom nu, kom nu! Du skal i pres!”, fortæller målmanden, som efter at have startet træningspasset med mindst 30 minutters emnespecifik målmandstræning også kan indgå i interval- og possession-spillene.
17-årige Oscar Sejrup (tv) har spillet hos os siden 13-årsalderen.
Spillerens udviklingspunkter
Det enkelte træningspas tager udgangspunkt i akademiets spillestil samt holdets fælles evaluering af dets seneste kamp. Spillernes individuelle fokuspunkter fastlægges og evalueres derimod i den månedlige actionplan-samtale, som spilleren og trænerteamet herefter følger op på i snakke mellem kampene.
- I mine actionplan-samtaler er målmandstræneren Jimmi Klitland med sammen med Christian Sørensen. Jeg lægger ud med at fortælle om de ting, som jeg synes, er mine spidskompetencer. Og de ting, som jeg skal arbejde med.
- I min seneste samtale kom jeg blandt andet ind på, at jeg skal arbejde med mit mod til at gå ud til de høje bolde. Vi så lidt video på det, trænerne kom med deres råd, og så lagde vi en kort plan for, hvordan jeg på nogle specifikke dage om ugen kan udvikle det, forklarer Lucas Ziegler og understreger, at resultaterne af arbejdet med actionplanen konstant viser sig på banen.
- Jeg har arbejdet rigtig meget med mit venstreben og med at stå højt på banen for at agere sweeper. Jeg har set på video, hvordan jeg har udviklet de ting. Bolde, som jeg slår med højrebenet ud til backen eller op på angriberen, kan jeg nu sagtens slå med venstrebenet. Og der har været rigtig mange eksempler på video fra kamp, hvor jeg er lykkedes rigtig godt med at komme ud og tage de bolde, der røg over bagkæden.
For at skabe plads til fokus på den enkelte spiller er der samlet en stor stab af trænere om hvert enkelt Masterclass-hold, og det er noget, som spillerne mærker i det daglige arbejde. Det forklarer Oscar Sejrup.
- Det er meget rart, at de forskellige trænere giver noget forskelligt. Mads kommer over og snakker om noget fysisk, eksempelvis om du løber for meget eller for lidt. Christian Sørensen fortæller dig, hvad du skal arbejde med, og hvad der ikke går så godt. Bonke kommer over, hvis du har brændt to store chancer og er lidt nede.
- Og hvis du ønsker en snak med trænerne udenfor banen, kan du bare skrive eller tage fat i dem. Det er dejligt, at det er så menneskeligt og åbent, at man bare kan kontakte de forskellige personer på de forskellige områder, siger Oscar Sejrup, mens Lucas Ziegler tilføjer:
- Jeg kan tydeligt mærke, at der er nogle trænere, der holder øje med mine udviklingspunkter, når vi spiller. Og ikke kun målmandstrænerne. Jeg hører tit råb fra Christian om, at jeg sagtens kan stå lidt højere. Det kan også være på tidspunkter, hvor jeg slet ikke har tænkt over at arbejde med min positionering. Så handler det om at tage det til sig og udfordre sig selv. På den måde kan jeg tydeligt mærke, at trænerne holder øje med mig.
Den fysiske og mentale træning
Actionplan-skemaet er delt op i tekniske, taktiske, mentale og fysiske egenskaber. Oscar Sejrups nuværende udviklingspunkter tæller blandt andet en større muskelmasse, hvilket har krævet en mindre omlægning af kosten og flere løft af nu tungere vægte.
- Jeg er en hurtig spiller, så til min actionplan-samtale aftalte jeg med Christian Sørensen og vores assistenttræner Lasse Holmgaard, at jeg skal få noget mere på kroppen. Men for mig er det stadig vigtigt at bevare min hurtighed. For det er jo min spidskompetence. Så derefter snakkede jeg med Mads Kjær om, hvilke øvelser som jeg kunne lave ekstra for at bibeholde den her hurtighed, samtidig med at jeg fik mere muskelmasse, beskriver angriberen.
Siden sommerferien er Oscar Sejrups styrkeprogram derfor ikke bare blevet udvidet med tunge overkrops- og benøvelser, men også eksplosive benøvelser samt spring.
- Jeg kan se på vægten, at jeg har taget på. Jeg kan mærke i kampe og til træning, at jeg ikke har duellerne, hvor jeg får et skub, og så er jeg væk. Og samtidig har jeg set, at det ikke har gjort noget ved min hurtighed, forklarer Oscar Sejrup.
Foruden det tekniske, taktiske og fysiske tillægger både Lucas Ziegler og Oscar Sejrup det mentale stor værdi. Mentaltræningen i Brøndby Masterclass dækker et bredt spektrum af facetter på og udenfor banen, som gør vores talenter i stand til at præstere og udvikle sig i både med- og modgang.
- For ikke så længe siden havde jeg en periode, hvor der ikke rigtig var noget af det, som jeg sparkede på, som gik ind. Som angriber er der ikke noget mere frustrerende. Jeg var nede mentalt, og hvor jeg normalt ville have sparket på mål, ville jeg i stedet aflevere. Op mod en kamp mod SønderjyskE i september havde jeg en samtale med Bonke, hvor vi talte om de her ting. Han sagde, at det vigtigste var, at jeg blev ved med at tage den rigtige beslutning, selvom det ikke gik godt, fortæller Oscar Sejrup og tilføjer:
- Efter samtalen havde jeg derfor utrolig meget fokus på at gøre, som jeg plejede. Bare sparke på mål. Mod SønderjyskE lykkedes det mig så at score mit første mål i lang tid. Allerede mandag to dage senere tog Bonke og jeg en snak om, at der var noget ved snakken. Vi grinte lidt af, at der ikke skulle mere til for at lave et mål. Jeg har altid været hård ved mig selv, når det ikke er gået så godt. Derfor har jeg brugt meget tid med Bonke på, hvad jeg har skullet gøre i de perioder. Det er jeg blevet meget bedre til.
Begge spillere fremhæver endvidere det at lære at turde lave fejl som afgørende for deres udvikling. Lucas Ziegler fremhæver her sit arbejde med at dominere feltet.
- Her for nyligt talte jeg med Bonke om, hvordan vi kan arbejde med mit mod til at tage det ekstra skridt ud i feltet på indlæg. Der blev vi enige om, at til træning, hvor man godt kan tillade sig at lave lidt flere fejl end til kamp, der skulle jeg bare gå ud på alt, der gav mening.
- Vi har lavet øvelser både i holdtræning og målmandstræning, hvor jeg kunne sætte mig selv i scene ved bare at gå ud på dem og lykkes en masse gange. Det giver mig en masse rutine. Nu kan jeg bedre genkende situationerne i kamp, og det er vigtigt for mig, lyder det fra Lucas Ziegler.