Brøndby IF får medhold i appel

24.09.2021 12:00

Tilbage i juni rettede Fodboldens Disciplinærinstans kritik overfor Brøndby IF’s sikkerhedsmæssige foranstaltninger til sæsonens sidste hjemmekamp mod FC Nordsjælland, hvor bl.a. et stort antal tilskuere kom ind uden billet og visitation ved kampens afslutning. På den baggrund idømte Fodboldens Disciplinærinstans Brøndby IF en bøde på 450.000 kroner og en betinget frakendelse af tilskuere til en hjemmekamp på Brøndby Stadion. 

Brøndby IF appellerede dommen, da beslutningen om at lukke fans ind på stadion ved slutfløjt skete i en helt ekstraordinær situation og efter henvendelse fra og i samråd med politiet, der vurderede, at der var risiko for alvorlig personskade, og at denne løsning ville indebære færrest risici for personskade. Derudover var kampens sundheds- og sikkerhedsplan, som kampen blev afviklet efter, blevet godkendt af både Divisionsforeningen og Københavns Vestegns Politi forud for kampen. 

Appellen fra Brøndby IF var derfor, at kendelsen fra Fodboldens Disciplinærinstans, burde ændres, således at sanktionen i relation til manglende sikkerhed på stadion og baneinvasion principielt skulle bortfalde, og at Brøndby IF dermed ikke skulle idømmes en bøde på 450.000 kroner og heller ikke idømmes betinget frakendelse af retten til at spille en hjemmekamp i Herre-DM/Sydbank Pokalen med tilskuere. 

I dag har Fodboldens Appelinstans meddelt os, at de er enige i vores appel og ikke finder grundlag for at tilsidesætte den vurdering, som Brøndby IF og Københavns Vestegns Politi foretog i den helt ekstraordinære situation i relation til åbning af portene, der skete for at forhindre alvorlig personskade, og som må anses for truffet efter nødretslignende overvejelser.

Fodboldens Appelinstans finder, at der ikke kan pålægges Brøndby IF et strafansvar for åbning af portene i den helt ekstraordinære situation, der opstod uden for Brøndby Stadion, og dermed er der ikke grundlag for at bringe det objektive ansvar for baneinvasionen i anvendelse.

Fodboldens Disciplinærinstans har derfor ændret bødens størrelse til 125.000 DKK som udelukkende tildeles Brøndby IF for fans brug af pyro, og dermed er der ingen straf for baneløb eller gatecrash, ligesom den betingede frakendelse af hjemmebane frafaldes helt. 

Brøndby IF er tilfredse med, at Fodboldens Appelinstans har givet medhold til Brøndby IF, og at Fodboldens Disciplinærinstans har reduceret bødens størrelse og frafaldet den betingede frakendelse af hjemmebane.