Bliv klogere på næste modstander i EL-kvalifikationen – KRC Genk

16.08.2018 22:15

KRC Genk spillede sig her til aften, ligesom Brøndby IF, videre til Europa League-kvalifikationens fjerde og sidste runde før gruppespillet - også kaldet playoff-runden. Efter en 2-0-sejr på hjemmebane mod polske Lech Poznan forsvarede de resultatet her til aften på udebane i Polen, hvor det blev til en 2-1-sejr til Genk.

Genk indtrådte i anden runde af Europa League-kvalifikationen, her mødte de i første omgang Fola fra Luxembourg. Det var ingen sag for belgierne, der samlet ekspederede Fola ud med 9-1. Genk bliver således næste modstander, efter vi her til aften sikrede videre avancement over Spartak Subotica. Vi starter på udebane den 23. august og spiller returopgøret hjemme på Brøndby Stadion den 30. august.

Historien om KRC Genk
KRC Genk, som også går under navnet Racing Genk, har en noget anderledes historie end de fleste andre fodboldklubber. Klubben har ikke altid gået under det nuværende navn. I 1988 fusionerede de to gamle kulmineklubber KFC Winterslag og K. Waterschei S.V. Thor i den nordøstlige del af Belgien i byen Genk og blev til det nuværende KRC Genk.

Det sorte guld, der etablerede Genk
I området Limburg, hvor byen Genk er beliggende, opdagede man i starten af 1900-tallet, at der under byen lå kul. Kulgravning blev den største industri og lagde grund for, at byen voksede eksponentielt. Hurtigt blev byen den største i regionen Limburg, og kullet blev i folkemunde kaldt ”det sorte guld”. Både belgiere og immigranter kom til i perioden for at arbejde i minerne, hvilket også kan ses den dag i dag, qua den internationale diversitet blandt indbyggerne i byen.

Tidligt i 1900-tallet havde hver af områdets kulminer deres eget fodboldhold. KFC Winterslag og Waterschei S.V. Thor var de to mest succesfulde mine-klubber i området. Minearbejderne spillede fodbold efter det hårde arbejde. Klubben Waterschei S.V. Thor blev dannet i 1919, hvor den sidste del af navnet ”Thor” står for ”Tot Herstel Onzer Rechten”, som kan oversættes til “gendannelsen af vores rettigheder” med henvisning til minearbejdernes arbejde. Både Waterschei og Winterslag opnåede succes i europæisk sammenhæng.

KFC Winterslag, der blev dannet i 1923, leverede noget af en overraskelse. Her kvalificerede man sig til UEFA-cuppen efter en 5. plads i den bedste belgiske række. Holdet, der tog ud i Europa, bestod blandt andet af minearbejdere og skolelærere. På trods af de ringe odds kom holdet sensationelt frem til ottendedelsfinalerne, som man sikrede sig efter en imponerende 2-1-sejr ude mod giganterne, selveste Arsenal FC.

2-1-målet, der gjorde det onde ved Arsenal, blev desuden scoret af Winterslags angriber Mathy Billen, som også var kulgraver. I den efterfølgende ottendedelsfinale blev Dundee United en for stor mundfuld, og belgierne måtte se sig slået ud. Men minderne om 2-1-sejren i London vil være foreviget hos de spillere og fans, der var med den dag.

KRC Genk
Genk overtog efter fusioneringen i 1988 Winterslags position i den bedste belgiske række. Det viste sig de første år at være en for stor mundfuld for den nye klub, da de i første sæson rykkede ned med et brag som bundprop. Senere hen skulle tingene blive bedre for Genk, da de i 1999 og 2002 vandt den belgiske række. De har sidenhen vundet mesterskabet en enkelt gang, hvilket var i 2011. Genk har desuden været i Champions League gruppespillet to gange, det var i sæsonerne 2002-2003 og 2011-2012.

Genk opnåede i sidste sæson en femteplads i mesterskabsspillet, hvorefter de spillede playoff om at komme med i kvalifikationen til Europa League. De er i denne sæson startet godt ud med to sejre og en enkelt uafgjort, hvilket har ført til syv point og en tredjeplads med en målscore på 7-1.

På belgiernes midtbane løber ukrainske Ruslan Malinovsky rundt. Han har været inde i en imponerende stime, hvor det er blevet til mål i de seneste 7 kampe, han har været involveret i, herunder Jupiler League-, Europa League- og træningskampe. En trup, som blandt andet byder på to danske ansigter i form af Joakim Mæhle og Marcus Ingvartsen. 

Ungdomsakademi i verdensklasse
Ungdomsakademiet i Genk har været yderst succesfyldt, efter det blev bygget ved siden af stadionet i 2003. Nogle af de navne, akademiet kan bryste sig af at have haft gennem systemet, er blandt andet navne som Yannick Carrasco (Atlectico Madrid), Christian Benteke (Crystal Palace), Thibaut Courtois (Chelsea), Divock Origi (Liverpool) og Kevin De Brunye (Manchester City).

Har du lyst til at støtte drengene i Belgien? Vi har samlet faninformationer vedrørende turen, som kan findes her

Foto: Getty Images