18. APRIL 2018 kl. 14:33
Vigen, Tibbling og Retov: Det her er vindermentalitet

23 kampe i streg uden nederlag understreger ikke kun et stærkt hold, men også et hold med en stærk vindermentalitet, der både kan gå ud og sætte sig på en kamp fra start og vinde sikkert, men lige så vel kan vende et truende nederlag eller pointtab til en sejr.

Men hvad er vindermentalitet, og hvor kommer den vindermentalitet på Brøndby-holdet fra?

- Det er svært at sætte ord på, men nemt at mærke, siger Lasse Vigen, inden han uddyber:

- Det er en følelse i holdet, hvor der er så stærk en tro på, at selv om vi kommer bagud, er vi stadig med i kampen. Når vi rammer modgang, så ved vi, at vi er stærke nok til at rejse os fra det og svare igen. Det er den vindermentalitet, vi viser hver dag til træning og i kamp.

Han bakkes op af sin holdkammerat Simon Tibbling, der har fundet noget på Brøndby-holdet, som han ikke har prøvet før.

- Det her er et hold, der har flyttet grænserne for, hvor meget man vil vinde, og hvor langt man personligt at klar til at gå for at kunne vinde. Det er meget specielt i forhold til de andre klubber, jeg har spillet i. 

- Det her Brøndby-hold har en utrolig energi i gruppen af trænere, ledere, stab og spillere. Den enorme glæde og den kæmpe ambition om hele tiden at flytte holdet og gøre det bedre smitter. 

Vi kigger efter det
I trænerstaben er man godt klar over, at den individuelle vindermentalitet styrker den fælles ditto, og derfor er det ikke tilfældigt, at så mange spillere i truppen har noget ekstra på den konto.

- Vi kigger efter det i spillere, og nogle har det mere end andre, så der skal også være en kulturoverførsel fra dem, der har det allermest, til dem, der kan lære lidt på området. Derfor er det vigtigt, at man har de rigtige folk nede i omklædningsrummet og omkring sig til at hive den der ekstra procent frem engang i mellem, der får tippet kampene over til ens fordel. Og det sker ikke kun om søndagen, fortæller assistenttræner Martin Retov.

- Det sker i dén grad fra mandag til søndag, hvor det skal indarbejdes, man skal arbejde med det og lære at gå den ekstra meter – både når man løber ude i skoven om vinteren, og når man sidder derhjemme og har styr på sin kost og sin søvn. Man skal leve 100 procent professionelt i 24 timer om dagen. Det udspringer i hele ens væremåde, og sådan kan man se, at man har med vindere at gøre.

Det er noget, Lasse Vigen er enig i.

- Det starter med at være en høj fællesnævner for mange på holdet, så alle bliver hevet med op og får følelsen af aldrig at lægge sig, aldrig at give op. Det bliver så forstærket, når vi har gjort det nogle gange gennem sæsonen i svære situationer - bl.a. med en mand i undertal eller vi kommer bagud. Selv hvis FCK havde scoret på straffesparket og var kommet foran 2-0, så tror jeg, vi var kommet tilbage i kampen i stedet for at rende rundt og have ondt af os selv.

- Mange af os har naturligt en stærk vindermentalitet, men det bliver også forstærket af den måde, vi bliver trænet på – det er en af de ting, Coach går meget op i; at vi kigger fremad. Vi kan ikke ændre på det, der er sket, så vindermentalitet er også hele tiden at kunne fokusere på den opgave, der ligger foran en – også selv om det ser svært ud.

Bump på vejen
En anden fællesnævner for mange på Brøndby-holdet er, at flere har oplevet et bump på vejen i deres karriere, men det har bare været med til at forstærke vindermentaliteten i den enkelte.

- Alle spillere og alle mennesker i livet oplever bump på vejen, og det er også der, man ser, hvem der kommer stærkere ud på den anden side. Der er jo ingen af os, der går gennem livet i et stort glansbillede, men der er helt sikkert nogle herude, der har taget skeen i den anden hånd og arbejdet hårdere og blevet guidet til, hvad der skal til for at komme med op og kæmpe om titler og forhåbentlig også vinde titler. Det kræver meget mere end bare at komme til fodbold, fordi det er sjovt. Det skal man vide, understreger Martin Retov.

Hos Simon Tibbling har det været en stor oplevelse at komme til Brøndby IF netop i denne periode efter sin tid i FC Groningen.

- Det er fantastisk at komme til en klub i medgang, og det er måske nyt for flere spillere – det er det blandt andet for mig. Holdet synes at blive bedre for hver kamp, og når man får lov til at være med til at løfte noget på den måde, er det noget, der sætter sig i kroppen. 

- Det er specielt på det her hold. Når man ved, hvor godt det føles at vinde en kamp, og det er den bedste følelse i verden at vinde en fodboldkamp sammen som et hold, så vil man hele tiden tilbage til den følelse igen.

Det er også en ro
Mens mange forbinder vindermentalitet med ild i øjnene og en evne til aldrig at give op, så er der også andre elementer i skabelsen af en vindermentalitet.

- Det er også en ro og en fornuftig tilgang til det, man laver. Ro giver ofte velovervejede beslutninger, og hvis man gerne vil være en vinder, skal man træffe mange velovervejede beslutninger på- og uden for banen. Man vinder ikke noget, hvis man ikke er villig til at tage den ekstra tur i skoven og ikke har styr på sin kost og sin søvn. Det er der, man skal adskille sig fra holdkammerater og modspillere, der også vil være professionelle. 

- Kan man lære det og leve med det, så har man også en rigtig god chance – specielt i det miljø vi har fået oparbejdet herude. Også selv om man har haft bump på vejen. Der er mange her, der har lært af de bump, og at alle her arbejder stenhårdt for at nå et fælles mål. Det er skønt at se som træner. Det er ikke hver trup, man oplever det i, forklarer Retov, men han vender også tilbage til ilden i øjnene.

- Det skal udspringe af den her vilje til at ville være den bedste. Viljen til at ofre sig og de ekstra procenter, der skal til for at ville være den bedste. Det er også en af grundende til, at vi kigger meget på spillernes attitude og kropssprog i modgang, når vi har det – det er vigtig for os, at den der indre ild brænder i alle spillerne. 

Kvaliteten, viljen og lysten
I morgen er modstanderen FC Midtjylland, der har hentet lige så mange point i sæsonen som Lasse Vigen, Simon Tibbling og resten af Brøndby-holdet. Men det bliver et Brøndby-mandskab, der er helt kar på opgaven, fortæller Retov.

- Vi har bevist to gange i denne sæson, at vi ikke blot har de spillemæssige kvaliteter til at slå dem, men i den grad også lysten og viljen. Det kan jeg se på drengene, det kan jeg se i deres øjne, når de går på banen, og vi så det jo for et par dage siden mod FC København, hvor de blev ved med at tro på det og løb den ekstra meter for deres holdkammerater og fik vendt kampen.

- Det får vi også brug for i morgen, og det bliver et brag af en kamp.

Foto: Getty Images