Lær den nye U17-træner bedre at kende

17.08.2022 12:24

39-årige Menno van Dam har brugt hele sin trænerkarriere i sit hjemland i Holland, hvor han senest har været U21-cheftræner for klubben SC Heerenveen. Men nu er det slut. Hollænderen har hevet teltpælene op og er flyttet til Danmark for at være Brøndby Masterclass’ nye U17-cheftræner.

I denne artikel kan du få et lille indblik i, hvem Menno van Dam er, og hvad Brøndby Masterclass kan forvente af ham som træner.

Kontakten mellem Menno og Brøndby opstod, da træneren ikke længere var på kontrakt med sin tidligere klub. Da hollænderen blev tilbudt at være en del af Brøndby IF’s Masterclass var det ikke en synderligt svær beslutning. Han var først og fremmest klar til en ny udfordring i udlandet efter at have tilbragt de sidste fire år i SC Heerenveen, og da tilbuddet om Brøndby blev lagt på bordet, var det særligt klubbens stærke ambitioner, som tiltalte træneren.

- Jeg tænkte efter så mange år i Holland i de professionelle akademier, at min næste udfordring skulle være i udlandet. Jeg havde mange samtaler med Klavs Rasmussen, og han bad mig komme for at se og opleve klubben. Det var et godt indtryk, jeg fik. Jeg kan godt lide klubber, der er ambitiøse og passionerede, og jeg tænkte, at Brøndby, med hvad jeg ledte efter som træner, var en af de bedste klubber, jeg kunne vælge. 

Brøndby IF var dog ikke en helt ukendt klub for hollænderen. I Heerenveen nåede han at arbejde sammen med flere danske spillere, og det var derfor naturligt at spørge dem til råds. De svar, han fik, skubbede ham yderligere i retningen af et skifte til Vestegnen.

- Jeg spurgte nogle spillere, jeg arbejdede med i Heerenveen såsom Nicolas Madsen og Stefan Gartenmann, som nu spiller for FC Midtjylland, ind til Brøndby. De fortalte mig, at det er en fantastisk klub. Med den information og min egen fornemmelse faldt valget på Brøndby, og jeg er meget glad for at være her.

Menno nåede at være fire år i SC Heerenveen, hvor han opbyggede en masse erfaring inden for ungdomsfodbold. Her var han træner for både U21-, U19- og U15-holdet, og han havde klare ambitioner for sine spillere; nemlig, at de skulle komme op på førsteholdet - og det havde han succes med.

- Det er en lille klub, hvor vi arbejder for at få ungdomsspillerne op på førsteholdet. Lige nu er der omkring fem spillere, jeg har arbejdet med, som er en del af førsteholdstruppen.

Dette mål har Menno også taget med sig til Brøndby, hvor han allerede er forhåbningsfuld om at bringe en ungdomsspiller op på førsteholdet inden for de næste par år. Selvom den nye U17-cheftræner kun har været en del af Masterclass i godt fire uger, har klubbens rammer for talentudvikling allerede gjort indtryk. 

- Jeg er meget imponeret over måden man arbejder på i Masterclass. Ikke bare på banen, men også faciliteterne, som vi kan arbejde i. Der er fantastiske specialister, omklædningsrum og baner. Jeg synes, vi har et rigtig godt grundlag, som vi kan bygge videre på.

- Der er meget talent i Masterclass, og jeg er sikker på, at inden for de næste par år vil en ny Masterclass-spiller komme op på førsteholdet. Det er vigtigt for os, at de unge spillere fra Masterclass ikke blot bliver en del af førsteholdet, men også har en fast plads der, når de kommer derop.

Når det netop kommer til, hvordan man skaber gode resultater i ungdomsfodbolden, har Menno en klar træningsfilosofi. God kommunikation og samarbejde mellem staben og spillerne er særligt vigtigt for ham. Hollænderen mener, at hårdt arbejde og dedikation er afgørende for, at spillerne kan forbedre sig på banen.

- For mig handler det hele om, at man giver sig 100 procent. Derudover er kommunikation og samarbejde vigtigt. Der skal være samarbejde på banen, uden for banen og mellem spillerne og staben. Det er vigtigt, at man elsker sporten og er passioneret omkring den, og det er vigtigt at tænke og agere positivt, når man arbejder sammen.

Efter Menno havde besluttet sig for at blive en del af Brøndby, researchede han klubbens fanskare for at blive klogere på, hvad han var blevet en del af. Træneren blev blæst bagover, da han så videoer af fansene på internettet, og han vidste med det samme, at det var et fællesskab, som han ville opleve at være en del af.

Med Derby som næste kamp så hollænderen en gylden mulighed for at gennemføre dette, og valgte i den anledning at gå Brøndby-marchen i København sammen med fansene.

- Da jeg besluttede mig for at komme til Brøndby fandt jeg nogle videoer på YouTube af fansene. Jeg havde hørt meget om, at de skulle være de bedste fans i verden, og jeg kan nu sige, at jeg aldrig har set fans før som dem, der er her i klubben. Det er helt fantastisk.

- Da jeg hørte om marchen til Derbyet, tænkte jeg med det samme, at jeg ville opleve det fællesskab og få den fulde oplevelse. Det var fantastisk at se så mange mennesker i gule trøjer gå sammen i fællesskab, det gav mig virkelig gåsehud. Jeg har set nogle af Brøndbys kampe her på hjemmebane, og jeg er meget overvældet af fansene.

At gå marchen hjalp også Menno med at forstå det ansvar, der følger med, når man har en rolle, som han har i Brøndby, hvor så mange mennesker passioneret følger med.

- Det er tydeligt at mærke, at fansene elsker klubben og spillerne. Jeg ved nu, som træner, at man ikke bare skal træne drengene op til førsteholdet. Man skal også forberede dem på det pres, der følger med, når man er der. Når man skal spille for et så begejstret publikum, kan man ikke undgå at føle et pres.

Menno van Dams første kamp i spidsen for U17-drengene fandt sted lørdag d. 13. august, hvor sæsonens første kamp blev spillet på udebane mod Vejle Boldklub. Det blev til en blågul sejr med et slutresultat på 1-3 til Menno van Dams tropper.