Tæt på talentet: Mød Benjamin Luka Kold Rasmussen fra U19

19.10.2021 15:57

Larmen er øredøvende, og med en hær af holdkammerater i hælene spurter Simon Tibbling ud mod det hjørneflag, som han sidder bag. Faktisk løber hæren af gule trøjer lige mod ham. Inden han ved af det, er svenskeren revet omkuld for fødderne af ham. Nederst i den bunke, der på ingen tid vokser ham over hovedet. Både spillere, trænere og fans er gået amok over Brøndby IF´s 1-0-scoring i overtiden mod FC København på Brøndby Stadion. Selv fortrækker han ikke en mine.

Den 13-årige Benjamin Luka Kold Rasmussen blev kendt som 'Den iskolde bolddreng’, da TV-programmet 'Onside' i timerne efter vores Derby-sejr i august 2017 fremhævede hans komplette mangel på reaktion på Tibblings sejrsmål.

- Jeg så bare, at de scorede, og så pludselig lå de foran mig. I starten lagde jeg ikke mærke til, at de løb mod mig. Jeg nåede slet ikke at tænke. Det var først bagefter, at det gik op for mig, at de havde jublet lige foran mig. Benedikt Röcker kom til at træde på mig, så jeg fik ondt i foden, mindes Benjamin.

Efter 'Onside' var Benjamin dog ikke længe om at opdage, at hans optræden var blevet bemærket i TV-studiet. En vens far havde tagget ham i en Facebook-video fra Onsides udsendelse, og da han kom hjem fra kampen, fortalte hans mor, at han havde været på TV. Den følgende dag fik den lille historie endnu et kapitel, da Tibbling lagde vejen forbi U14-holdets træning og gav en overrasket Benjamin sin kamptrøje.

Benjamin fik foræret Tibblings kamptrøje fra 1-0-sejren over FC København 6. august 2017.

- I starten troede jeg, at det var for sjov, men så gik det op for mig, at de havde snakket om mig. Jeg syntes, at det var skægt. Flere fans skrev efterfølgende til mig, at de syntes, at det var fedt. Jeg skulle høre om det fra mine venner de næste to måneder.

At Benjamin sad på Brøndby Stadion som bolddreng var ingen tilfældighed. Hans far arrangerede, hvilke børn der gik ind med Nanok ved kampstart, og havde været træner i klubben i flere år. Først for Benjamins storebror og siden for Benjamin.

- Fodbold har ligget til familien. Min storebror har altid spillet fodbold, og ham har jeg set op til. Min far og mor har altid set meget fodbold og fulgt Brøndby IF. Så det var sådan, at jeg kom ind i fodbold og Brøndby IF.

- Jeg startede her som fireårig. Jeg er fra Hvidovre og har altid holdt af Brøndby IF. At spille på Brøndby Stadion har været min drøm, siden jeg var lille. Hele min familie er Brøndby-fans. Jeg føler mig hjemme her.

- Jeg var lidt nede over, at trænerne valgte andre fremfor mig.

En dårlig taber – og periode
Brøndby IF og fodbold kom hurtigt til at betyde en hel del for Benjamin. Han spillede i hvert frikvarter, og efter skoletid blev der aldrig plads til andre idrætter end fodbolden i Brøndby IF, hvor han som U12-spiller, præcis som i dag, havde blandt andre Kasper Larsen og Solomon Opoku som holdkammerater.

- Det var nogle gode år. Jeg var venner med alle for holdet. Vi hyggede os. I starten betød fodbold rimelig meget, men det var ikke, fordi jeg tænkte så meget over det. Selvfølgelig var drømmen at blive professionel, men det var bare rart at spille fodbold, fortæller Benjamin, som dog ikke hver gang havde det lige rart på banen.

- Dengang var jeg en dårlig taber, for det var vigtigt at vinde. Jeg ville hele tiden være den bedste. Jeg blev rimelig sur og ville ikke snakke med så mange, hvis vi havde tabt.

Benjamin viste lovende takter i U-talent og blev som U13-spiller rykket op i Masterclass. Her fortsatte hans udvikling, inden han som førsteårsspiller i U17-tiden oplevede at se hovedparten af kampene fra sidelinjen.

- Jeg var lidt nede over, at trænerne valgte andre fremfor mig. Det var ikke den bedste periode. Der begyndte min bror at komme til mig for at snakke om tingene. Det var en lettelse at snakke med nogen udover dem i klubben. Han fortalte mig, at når jeg fik chancen på et tidspunkt, så var det bare at gribe den. Jeg skulle præstere på de rigtige tidspunkter.

Generelt føler Benjamin stor støtte fra sin familie. Faren har altid været klar med feedback og assisteret til træning ved siden af klubtræningen i Brøndby IF, moren har aldrig tøvet med at sørge for det praktiske, og broren har foruden den mentale opbakning hjulpet ham ved at anbefale et sæt styrkeøvelser, som Benjamins fysiske træner siden godkendte.

I tillæg til familiens hjælp har mentaltræner i Brøndby Masterclass Mikkel Bonke været særlig afgørende for Benjamin.

- Trænerne i Masterclass hjælper en rigtig meget. Hvis der bare er det mindste, så kommer de og spørger. Det behøver ikke være om fodbold, selvom man er der for det. Jeg har snakket en del med Bonke. Da jeg ikke fik så meget spilletid, talte vi om, at jeg skulle tage tingene i små mål. Og så har vi også vores holdmøder med ham.