Tæt på talentet: Mød Alexander Hvid fra U19

11.05.2022 15:17

I efteråret sad Alexander Hvid på bænken, da FC Helsingør tørnede sammen med Esbjerg fB i den danske første division. Dette forår kæmper han for en plads på Brøndby IF’s U19-hold.

Bliv klogere på det unge talent, der med skiftet til Vestegnen ønskede at tage et skridt op og jagte nye udfordringer langt fra venner og vante rammer.

Den sociale topscorer
Alexander er vokset op i Helsingør, hvor han startede sin fodboldkarriere hos Helsingør IF (HIF). Den venstrebenede angriber blev hurtigt udpeget som et talent, og var som 12-årig en del af boblerne til FC Helsingørs elitehold.

- De bedste spillere fra Helsingør Kommunes fodboldklubber, heriblandt Helsingør IF, trænede som ”boblere” til det yngste elitehold. Der blev jeg valgt til, og jeg startede endda med at spille sammen med 03’erne, siger Alexander Hvid, der selv er født i 2004.

Trods han sagtens kunne være med på både størrelse, styrke og fart, blev Alexander i tvivl om, hvorvidt elitetilværelsen i FC Helsingør passede til ham.

- Jeg valgte at stoppe efter det første år. Jeg skulle lige finde mig selv og overveje det hele. En masse af mine venner spillede stadig i HIF, hvor de hyggede sig, og det ville jeg gerne være en del af igen. Det var også et spørgsmål om mit sociale behov, for jeg er meget social.

Da angrebstalentet kom hjem til HIF, sparkede han holdet til tops med masser af mål. Der var ingen tvivl om, at spilleglæden var tilbage, og han fandt sig selv øverst på topscorerlisten.

- Jeg spillede der i to år. Jeg blev topscorer i de lavere rækker, og da vi kom i mesterrækken, scorede jeg 26 mål i 13 kampe.

Efter den flotte sæson var det på tide at komme tilbage til FC Helsingør og tage kampen op. Sammen med sin bedste kammerat fra HIF, Markus Gottschalk, skiftede de to offensivspillere til byens eliteklub og fortsatte med at banke kasser ind.

Alexander Hvid og Markus Gottschalk. Begge drenge har trukket Brøndby-trøjen over hovedet.
Alexander Hvid og Markus Gottschalk - to spillere der, efter deres tid i Helsingør IF, har trukket Brøndby-trøjen over hovedet. Foto: Helsingør IF

Flotte fremskridt på diverse ungdomshold i FC Helsingør betød, at Alexander Hvid i sommeren 2021 var en del af seniortruppens pre-season-forberedelser. Sommerens hårde arbejde resulterede i en plads i truppen til FC Helsingørs udekamp mod Esbjerg fB i slutningen af juli i denne sæson.

En stor chance
I vinteren 2022 blev Alexander bekendt med interessen fra Brøndby IF. Der gik mange tanker gennem hovedet på FC Helsingør-spilleren - især med den store omgangskreds af venner, der gav ham tryghed på og uden for banen.

- Jeg havde gjort det godt i FC Helsingør, jeg var kommet godt op i hierarkiet, og jeg stod og bankede på til seniortruppen. Det tog noget tid at tænke over, men i sidste ende kunne jeg bare ikke takke nej til Brøndby IF.

- Jeg vidste, det var der, jeg kunne udvikle mig meget – mere end nogen andre steder. Det er noget, der skal prøves af, for man får måske kun én af den her slags chancer.

- Her er et super sammenhold
og god opbakning til hinanden

Særligt faciliteterne og trænerne i Brøndby Masterclass tiltalte den nu 18-årige angriber, som mener, det er den slags ting, der giver mulighed for en bedre udvikling.

- Vi har blandt andet en fysisk træner, der kan hjælpe med et specialiseret program til mig, så jeg kan opbygge større muskelmasse. Der er flere fysioterapeuter, et fedt styrketræningsrum og noget bedre udstyr.

Udviklingsområder 
I Brøndby IF håber Alexander på, at han kan forbedre sine svage sider i spillet og videreudvikle sine styrker. Den proces bliver Brøndby Masterclass-trænerne en vigtig del af.

- I selve spillet vil jeg gerne blive mere kynisk foran mål og kunne holde hovedet koldt. Jeg kan og vil arbejde med det mentale, for jeg kan blive lidt udfordret, når tingene ikke går min vej. Nogle gange slår jeg ud med armene, og det gider jeg egentlig ikke, siger han reflekterende.

- Det er noget, jeg har snakket med CS (Christian Sørensen, red.) om, og jeg vil også selv hive fat i vores mentaltræner, Mikkel Bonke, for at forbedre min mentale styrke.

Beder vi angriberen pege på sine kvaliteter, kommer der prompte et svar:

- Min fart og min eksplosivitet. Mine afslutningsevner er også rigtig gode, så jeg har spidskompetencerne, som en farlig angriber skal have.

Alsidig angriber
Indtil videre har U19-holdet nydt godt af Alexanders kvaliteter i fire kampe, heriblandt pokalkampen mod Hvidovre IF, hvor han scorede sit første mål i den gule trøje.

- Jeg spillede endda nede på venstrebacken i pokalkampen, og der kom flere af mine holdkammerater og sagde, at jeg gjorde det godt. Her er et super sammenhold og god opbakning til hinanden.

- Trods jeg havde en svær start med en del sygdom, er jeg kommet godt ind på holdet og blevet taget godt i mod. Det er en god gruppe af drenge, og jeg kan lide at være her.

- Spillemæssigt er det gået fint. I vores kamp mod OB i U19 Ligaen fik jeg et indhop, hvor jeg skulle have scoret et mål, og den missede jeg. Jeg arbejder hårdt videre, og jeg tror på, jeg nok skal score flere mål for Brøndby IF.

Den 18-årige offensivspiller har et klart mål for næste sæson, hvor han starter på lige fod med de andre spillere, og ikke kommer ind på holdet midt i en sæson.

- Det har været lidt specielt at komme ind på det her tidspunkt. Næste sæson håber jeg på en masse minutter og en stærk udvikling. Jeg vil arbejde stenhårdt for at gøre mig fortjent til en plads på holdet.

Vildt irriterende
På banen kan Alexander med egne ord være lidt af en pestilens, og han tror, det er en af de ting, hans venner ville sige om ham. Han forsøger at skabe problemer for forsvarerne, og det har holdkammeraterne lagt mærke til gennem tiden.

- Mine venner ville beskrive mig som en aggressiv type, vildt irriterende og med en stor attitude. Jeg er energisk og forsøger at gøre livet surt for modstandernes forsvar.

- Jeg tror på, at vi er en masse dygtige U19-spillere,
der kan gøre sig gældende til Superliga-truppen

Vi spurgte Alexander, hvordan vennerne ville beskrive ham uden for banen. Her går nogen af ordene igen:

- Som en sjov fyr. De ville nævne min dårlige humor, gode energi og sige, jeg er en rigtig spasmager. De ville nok også sige, at jeg var vildt irriterende, men det tror jeg er meget normalt blandt venner, siger Alexander og griner.

Når fritiden ikke går med venner, fodbold og lektierne som førsteårs studerende på Espergærde Gymnasium, er Alexander hjemme med familien. Han bor i Helsingør med sine forældre og har både en store- og en lillesøster.

- Når jeg er hjemme med familien, er jeg mere afslappet og rolig. Der er jeg lidt for mig selv og siger måske ikke så meget. Det er der, jeg lader mine sociale batterier op.

Hjemmet ligger ikke langt fra gymnasiet, hvor Alexander går på idrætslinjen. Her går mange af de gamle venner fra Helsingør-holdet, og samtidig kan han fokusere på fodbolden i Brøndby IF. Det er dog ikke altid lige sjovt med lektierne.

- Der er mange for tiden. Jeg skal til to eksamener denne sommer. Den ene er i fysik, og det er altså ikke lige mit yndlingsfag, siger Alexander og puster ud.

- Yndlingsfaget er selvfølgelig idræt, men ellers kan jeg gode lide sprogfag som dansk og engelsk. Jeg er også ret vild med historie og samfundsfag. Matematikken ligger også godt til mig.

Stor støtte
Selv om Alexander føler sig hjemme i tilværelsen som skoleelev, er der ingen tvivl om, at angriberens hjemmebane er grønsværen. Det har det været i mange år, og der er mange mennesker omkring ham, som har haft indflydelse på, at han er kommet til, hvor han er nu.

- Jeg skylder en stor tak til mine venner, som altid har bakket mig op. De har naturligvis også fodret mig med nogle gode bolde, så jeg kunne lave en masse flotte mål.

- Min far har virkelig også lagt meget tid og energi i min fodbold. Især har han været god til at give plads, hvis jeg var sur efter en kamp. Det har været rigtig godt for mig, siger Alexander.

Han nævner også ungdomstrænerne i og omkring de forskellige Helsingør-hold, som han har spillet på.

At tænke tilbage på, hvem der har været der for ham, og hvor han er nået til, giver ham blod på tanden. Der er udvikling i vente, og skiftet til Brøndby IF for et par måneder siden var endnu et skridt på vejen.

- Jeg tror på, at vi er en masse dygtige U19-spillere, der kan gøre sig gældende i Superliga-truppen en dag. Vi har et godt hold, og der er fight og gejst, hver eneste gang vi træner.

- Jeg håber, jeg er en af dem, som kan tage skridtet derop.