Brøndby IF gør klar til foråret: Sikkerheden skal op - ballademagerne skal ud

03.02.2025 09:57

Efter de uroligheder, vi oplevede i 2024, har Brøndby IF brugt vinterpausen på at identificere tryghedsskabende indsatsområder og administrerende direktør Ole Palmå sender en klar besked her:

- Som vi sagde tilbage i efteråret, efter de episoder vi oplevede, så accepterer vi ikke adfærd, der skaber utryghed. Hvis du skaber utryghed, så har du ikke noget at gøre på Brøndby Stadion. Vi nedsatte en arbejdsgruppe tilbage i efteråret, som igennem vinterpausen har arbejdet på at se, hvordan vi kan forstærke sikkerheden markant, fortæller Palmå og fortsætter:

- Det arbejde har resulteret i, at vi nu investerer for adskillige millioner i bl.a. nye adgangsporte, forbedret billetkontrol og visitationszoner, samt opgradering af vores kameraovervågning med ansigtsgenkendelse, som vi indførte tilbage i 2019. Arbejdet på stadion er påbegyndt, og noget vil være klar relativt hurtigt, mens arbejdet i indgangene vil tage noget længere tid.

- Teknologien gør, at vi ikke alene kan genkende ansigter i realtid, men også dokumentere deres handlinger, så vi har et solidt grundlag for at straffe dem og ikke mindst videregive vores materiale til politiet for videre efterforskning, så de kan retsforfølge dem. Vi ønsker, at dem som ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt, tildeles lange karantæner, så de ikke får adgang til stadion, fortæller han.

Forstærkede hegn mellem tribuner
Foruden opgraderet videoovervågning og strammere adgangsforhold bliver infrastrukturen inde på stadion også forbedret med forstærkede hegn og nye porte mellem de forskellige tribuner.

Sikkerhedstiltagene bliver implementeret i første kvartal af 2025, og Ole Palmå slår fast, at dette ikke står alene. Brøndby IF har indledt en principel retssag mod to personer, der brugte ulovligt fyrværkeri under en tidligere kamp, hvor klubben efterfølgende blev straffet med en bøde af disciplinærudvalget. Derfor er klubben nu gået rettens vej for at få rettens vurdering af, om regningen kan sendes videre til de skyldige.

- Hvorfor skal klubben betale for andres ulovligheder? Det her er en vigtig sag for os. Hvis du bryder reglerne og skader Brøndby IF, så skal du også stå til ansvar. Brøndby IF er en klub, hvor vi passer på hinanden. Vi kommer aldrig til at lade de få ødelægge det for de mange. Derfor tager vi de her skridt nu.

Brøndby IF har p.t. 45 personer i eget karantæneregistret udover det nationale register under politiet, og man arbejder fortsat på at identificere alle de personer, der begik ballade i efteråret 2024 med henblik på at få dem registreret i karantæneregistret.

Til Derbyet i oktober på Brøndby Stadion blev der oprettet i alt 19 sager mod Brøndby-fans og FC København-fans for brud på stadionreglementet. Heraf er seks blevet identificeret, og de resterende 13 personer arbejder politiet stadig på at identificere.

Øgede straffe for forulempelse
Ole Palmå fortæller også at klubberne i Superligaen er blevet enige om at øge straffen for at forulempe frivillige, ansatte og politibetjente.

- Til Derbyet i oktober oplevede vi blandt andet, at en kontrollør blev forulempet, og derfor er vi glade for, at klubberne i Superligaen er blevet enige om, at forulempelse eller medvirken til forulempelse af personale på eller udenfor stadion - heriblandt, men ikke begrænset til politibetjente, kontrollører og bodpersonale - medfører mellem to til fire års klubkarantæne. Det er et stærkt signal, for det skal ikke være utrygt at gøre sit arbejde eller blot være frivillig på et fodboldstadion.

Sidst, men ikke mindst, så har klubben igennem vinteren haft flere arbejdsmøder med Divisionsforeningen, Justitsministeriet og en række øvrige Superligaklubber og fanklubber, ift. nye tryghedsskabende invitiativer, og resultatet af det arbejde forventes præsenteret inden længe.