Kvindernes Internationale Kampdag: 53 år med kvindefodbold i Brøndby IF
08.03.2024 12:03
I anledning af Kvindernes Internationale Kampdag hylder vi i Brøndby IF kvinders kamp for ligestilling verden over - og særligt markerer vi dagen ved at sætte fokus på vores traditionsrige kvindehold i Brøndby IF, som med sin lange historie strækker sig over et halvt århundrede.
Med talrige danske mesterskaber og flotte europæiske meritter har Brøndby IF's kvindehold siden 1971 cementeret deres plads som en af de førende kræfter inden for dansk kvindefodbold gennem årtier.
Deres succes på har dog ikke kun begrænset sig til den hjemlige bedste kvindeliga.
Udenfor de danske grænser har vores kvinder nemlig også stået overfor nogle af de allerstørste europæiske kvindehold i UEFA Champions League, hvor Brøndby IF's kvinder har repræsenteret dansk kvindefodbold på øverste hylde.
I denne længere artikel dykker vi ned i historien om vores kvindehold og ser tilbage på vores blågule kvindernes 53-årige lange historie og frem til nu.
Oprettelsen af et blågult kvindehold
I 1971 bliver kvindefodbold en del af Brøndby IF, samme år som det danske kvindelandshold vinder VM i fodbold. Pige- og kvindefodbolden blev indført under den på daværende tidspunkt nyligt valgte formand, Kjeld Rasmussen.
To år efter indtoget i Brøndby IF spilles der om det første DM for kvinder, men Brøndby IF har lang vej frem til den absolutte elite i Danmark på daværende tidspunkt. Holdet befinder sig nemlig i næstbedste række i landet.
Først 24 år efter, at kvindeholdet blev stiftet i Brøndby IF, vinder de blågule kvinder 1. division og rykker dermed op i landets bedste række i 1995, men tilværelsen i den bedste række varede kun i nogle år, for i 1999 rykker Brøndby IF's kvinder ned i den næstbedste række igen.
Men i 1999 sker der ting og sager i dansk kvindefodbold. DBU vil satse mere, og den bølge hopper Brøndby IF med på med ambitiøse målsætninger om at levere kvindelige topspillere til det danske kvindelandshold.
Udviklingen i kvindefodbold accelereres
Finn Andersen, som er mangeårigt bestyrelsesmedlem i Brøndbyernes IF, fortæller, at DBU's satsning på kvindefodbolden dengang gjorde, at der blev sat fart på udviklingen af kvindespillere.
- DBU starter i den periode et projekt. De vil højne kvindefodbolden i Danmark og har en målsætning, der hedder 'Dansk fodbold i verdenseliten'. Det er den bølge, vi springer med på, og det er der, amatørbestyrelsen siger; ”nu skal vi se, om vi kan lave de samme gode fodboldresultater på kvindesiden, som vi har gjort på herresiden”, fortæller Finn Andersen.
Fremgangsmåden var simpel. De bedste kvindelige spillere i Danmark skulle forsøges at lokkes til klubben.
- Vi gik ud og fandt de bedste spillere, der var, og vi rykkede så op igen året efter. Vores målsætning var, at vi skulle gøre det så godt herude, at vi kunne forstærke landsholdet. Det var hele tiden landsholdet, vi havde i sigte, og så håbede vi selvfølgelig på, at vi kunne vinde nogle mesterskaber. Det er så blevet til 12 mesterskaber, fortæller Finn Andersen.
Jagten på en dansk titel
Første gang kvinderne har chancen for at tage en dansk titel er i 2001, hvor holdet har spillet sig hele vejen til pokalfinalen. Modstanderen er de evige rivaler fra Fortuna Hjørring, der viser sig at være en for hård nød at knække.
Kvinderne må således forlade deres første pokalfinale med et nederlag på 2-3. Tog kan holdet trøste sig med sine første DM-medaljer i kraft af en tredjeplads i Kvindeligaen.
Året efter gentager pokalhistorien sig. Kvinderne kommer igen i pokalfinalen, hvor modstanderen igen er Fortuna Hjørring. Heller ikke denne gang lykkes det for de blågule kvinder at sikre sig pokaltitlen, som Fortuna Hjørring atter løber med efter en 4-1-sejr. Til gengæld bliver DM-bronzen fra 2001 byttet ud med en finere karat i form af sølv i Kvindeligaen, der i 2002 også vindes af Fortuna Hjørring.
I 2003 sker det endelig. Vores blågule kvinder får knækket Fortuna Hjørring og ender med det første danske mesterskab, mens de evige rivaler henvises til andenpladsen. Det blev startskuddet til den nok bedste periode for de blågule kvinder, der også tog de efterfølgende fem mesterskaber og blev således Danmarksmester hvert år fra 2003 til 2008 og tangerede dermed HEI's rekord for flest danske mesterskaber på stribe.
I år 2004 kommer også den første pokaltitel hjem sammen med det andet danske mesterskab i rækken, og kvinderne vinder derfor for første gang 'The Double', og den første af tre i årene frem til 2008. Pokaltitlen blev således vundet i 2004, 2005 og 2007.
(Artiklen fortsætter under billedet).
Europæisk debut
Med mesterskaberne kom også europæisk deltagelse. Her debuterer vores kvindehold efter det første danske mesterskab, og indtoget på den europæiske scene er en stor succes, hvor det bliver til flere flotte placeringer og kampagner.
Første europæiske kamp nogensinde for Brøndby IF's kvindehold er mod skotske FC Kilmarnock i 2003, hvor vores kvinder går fra banen med en europæisk debutsejr på 2-0.
I 2004 bliver der bygget på den gode europæiske start, hvor kvinderne spiller sig hele vejen til semifinalerne i UEFA Cuppen, hvor svenske Umeå venter. Svenskerne blev endestationen for de blågule kvinder, der blev slået ud af de efterfølgende UEFA Cup-vindere med en samlet score på 2-4.
I 2006/2007 sæsonen spiller kvinderne sig i sin anden europæiske semifinale i UEFA Cuppen, hvor modstanderen er engelske Arsenal, som ender med et samlet nederlag på 2-4.
(Artiklen fortsætter under billedet).
Evige rivaler fra Fortuna Hjørring
Efter en årrække med titler, blev 2009 det første år siden 2003, hvor de blågule kvinder ikke hentede hverken mesterskabet eller pokaltitlen hjem. I ligaen blev det til sølvmedaljer, og Kvindepokalen vandt IK Skovbakken det år, efter et blågult exit mod Fortuna Hjørring i kvartfinalen.
Det danske mesterskab blev i årene 2009 og 2010 hentet af Fortuna Hjørring, der på det tidspunkt havde vundet syv af slagsen.
Mest vindende danske hold i historien
Selvom det blot blev til sølvmedaljer i 2010, blev året startskuddet på en ren dominans i Kvindepokalen, og det samme blev det efterfølgende år i Kvindeligaen.
De blågule kvinder vandt således samtlige pokaltitler i årene 2010 - 2015, altså seks på stribe, mens de vandt Kvindeligaen i årene 2011, 2012, 2013 og 2015. Altså en imponerende høst, hvor det blev til tre "The Double", og på trods af et mesterskab i 2014 til Fortuna Hjørring, var rivalerne atter overhalet i antal danske mesterskaber med et forspring på to af slagsen.
På toppen af mesterskabstronen blev HEI's 10 mesterskaber ligeledes tangeret de blågule kvinder, og der skulle ikke gå mange sæsoner, før Brøndby IF og stod alene på toppen i den henseende. Derudover betød de seks pokaltitler på stribe i disse år, at Brøndby IF overhalede Fortuna Hjørrings historiske pokalhøst på syv pokaltitler med ni blågule af slagsen.
Altså var Brøndby IF det mest vindende hold i dansk kvindehistorie med 19 titler på bare 12 år.
Store europæiske aftener
Vores kvindehold har spillet mod store euroæiske klubhold som eksempelvis Olympique Lyon, Manchester City, Frankfurt og FC Barcelona. Og netop sidstnævnte hold mødte kvinderne tilbage i 2013, hvor det første af to opgør blev spillet i Barcelona.
Her endte det med et 0-0-resultat, mens opgøret hjemme på Brøndby Stadion, som blev overværet af et dengang rekordstort dansk publikum på 5.653 tilskuere, som kunne se kampen, der endte med 2-2 og dermed et blågult exit grundet reglen om udebanemål.
Blot to år senere i 2015 spillede kvinderne sig frem til en semifinale i Champions League for tredje gang i historien, da de overfor mægtige Frankfurt. Tyskerne viste sig også at være en for stor mundfuld, og det tyske hold endte også med at vinde turneringen.
I 2018 slog kvinderne Juventus ud af Champions League efter et 2-2-resultat ude og en uafgjort 1-1 hjemme på Brøndby Stadion. Her spillede kvinderne i en helt fantastisk kulisse på Vestegnen foran 8.531 tilskuere, som også endte med at blive dansk tilskuerrekord i dansk kvindefodbold.
Mesterstrid og ny pige i klassen
Fortuna Hjørring og Brøndby IF tog skiftevis det danske mesterskab i årene 2016 - 2020, hvor de blågule kvinder tog titlen som dansk mester i 2017 og 2019, hvor det sidste mesterskab også er de blågules seneste. I Kvindepokalen blev det ligeledes til to titler, som faldt i årene 2017 og 2018.
Efter det seneste mesterskab i 2019 har der været en mesterskabstørke, Brøndby IF's kvinder aldrig har oplevet magen efter den første danske titel blev hentet i 2003. Der er en ny konkurrent i danske kvindefodbold, som har ment det alvorligt fra start. HB Køge blev således danske mestre i deres allerførste sæson i landets bedste række i 2021 og har ikke set sig tilbage siden med tre danske mesterskaber på stribe.
Brøndby IF's historiske titelhøst tæller altså 12 danske mesterskaber og 11 pokaltitler. Flere end nogen anden i begge hjemlige turneringer.
Dramatisk 2023/2024-sæson
I indeværende sæson er der spænding og drama for alle pengene i Gjensidige Kvindeligaen, hvor vores blågule kvinder i skrivende stund ligger i toppen af tabellen på førstepladsen med ét point ned til forfølgerne fra Farum og de regerende mestre HB Køge.
I Gjensidige Kvindepokalen er de blågule kvinder i kvartfinalen, hvor de lørdag skyder forårssæsonen i gang med den første betydningsfulde kamp på udebane mod Kolding. Kvartfinalen spilles lørdag kl. 15:00.
Første opgør i foråret i Gjensidige Kvindeligaen er ligeledes mod Kolding, som de blågule kvinder møder på udebane søndag 17. marts.