Getty Images

Lær AC Sparta Prag bedre at kende

10.07.2024 09:13

På træningslejren i Østrig får spillerne modstand fra tre kompetente europæiske modstandere i form af AC Sparta Prag, Royal Antwerp FC og Dynano Kyiv. 

I eftermiddag står vi så overfor tjekkiske AC Sparta Prag i første træningskamp på Kaiserwinkl Arena i Kössen kl. 16:00, og i denne artikel kan du lære de tjekkiske mestre bedre at kende.

Vi har samlet information for tilskuere i Østrig her - og information om streaming af vores kampe her.

Den mest succesrige tjekkiske klub
AC Sparta Prag blev grundlagt i 1893 og er den mest succesrige og traditionsrige fodboldklub i Tjekkiet. Da den blev stiftet, hed den Athletic Club Královske Vinorhady, men allerede efter ét år efter sin oprindelse, kom navnet 'Sparta' ind.

Siden 1991 har klubbens officielle navn dog været AC Sparta Prag, og siden grundlæggelsen i 1893 har den blå, gule og røde farve været symbol på klubbens farver. Blå symboliserer Sparta/Europa, mens den gule og røde farve repræsenterer byen Prag. Selve navnet ’Sparta’ stammer fra oldtidens Grækenland og er symbolet på kampgejst og mod.

Klubben er baseret i Prag og spiller sine hjemmekampe på Generali Česká pojišťovna Arena, også kendt som Letná Stadion, med en kapacitet på cirka 18.500 tilskuere.

AC Sparta Prag er den mest vindende i tjekkisk fodbold med 38 nationale ligatitler og 22 pokaltitler. Af disse mesterskaber er 24 af dem tjekkoslovakiske, mens de seneste 14 er tjekkiske.

Dansk islæt i cheftrænersædet
I de seneste to sæsoner er klubben blev ledet af danske Brian Priske fra cheftrænersædet, der havde danske Lars Friis og Lukas Babalola ved sin side som assistentrænere. Det danske trænerteam har haft stor succes i klubben, hvor det er blevet til to mesterskaber og én pokaltitel.

Til den nye sæson er der dog skiftet ud på cheftrænerposten hos de tjekkiske mestre, hvor Brian Priske i stedet har overtaget roret i den hollandske storklub, Feyenoord Rotterdam. 

Det har betydet, at AC Sparta Prag har måtte finde en ny cheftræner, og her er valget faldet på den danske assistenttræner Lars Friis, der altså fra starten af juli har overtaget for Brian Priske.

Tidligere møder
Senest vi mødte den tjekkiske klub var tilbage i 2021/22 sæsonen, hvor vi mødte AC Sparta Prag over to opgør i Europa Leagues gruppespil.

Her endte første kamp med 0-0 hjemme på Brøndby Stadion, mens vi måtte se os besejrede med 2-0 nede i Prag.

Internationale bedrifter
Udover at have vundet mange nationale mesterskaber har AC Sparta Prag også haft betydelig succes på den europæiske scene i de seneste år.

I 2016 præsterede klubben at vinde 12 kampe i træk og nåede dermed hele vejen til kvartfinalen i Europa League. Selvom kvartfinalen markerede slutningen for deres rejse i turneringen, formåede de at besejre stærke hold som Krasnodar og S.S. Lazio undervejs.

I seneste sæson blev det til deltagelse i Europa League, hvor de var i gruppe med cypriotiske Aris Limmasol, skotske Rangers og spanske Real Betis. Her gik de som to'er videre fra gruppen, der blev vundet af Glasgow Rangers.

I 16/1-finalen blev tyrkiske Galatasaray besejret med et samlet resultat på 6-4, men i ottendedelsfinalen blev Liverpool endestationen, der besejrede tjekkerne med en samlet score på hele 11-2.

I den kommende sæson træder tjekkerne ind i Champions League-kvalifikationens anden runde, hvor de står overfor vinderen af kampen mellem islandske Vikingur Reykjavík og iriske Shamrock Rovers FC.