Vinteropstarten set fra fysioterapeuternes perspektiv

26.01.2022 14:13

Vinteropstarten er oftest lig med ømme muskler.

Det er i hvert fald den ting, som cheffysioterapeut Peter Schmidt tit ser, når spillerne møder ind efter en lille måneds ferie henover jul og nytår. Derfor er det vigtigt for trænerstaben at tage hånd om spillernes ømme muskler, som naturligvis er et resultat af de mange løbeture i skoven og træningspas på fodboldbanen i opstartsfasen.

Peter Schmidt giver her et lille indblik i, hvordan den fysiske del af trænerstaben arbejder med spillerne.

- Som fysioterapeut i truppen er vores fokus på, at vi skal hjælpe spillernes fysiske form, så de er i så god form som muligt - uden at blive skadet, indleder Schmidt, som sammen med den fysiske trænerstab har et særligt øget fokus på at pleje ømme muskler og kigge på belastninger i opstarten. 

- Vi har jo meget at se til her i opstarten, hvor det primære vi ser fra spillerne, er ømme muskler. Og de her ømme muskler skal vi så prøve at løsne op og gøre mindre ømme, således spilleren kan performe bedst muligt. Men vi holder også meget øje med spillernes enkelte belastninger.

- Sagt med andre ord, har en spiller en belastning eller en skavank, så skal vi sørge for at kigge på, om det er noget, spilleren kan forsvare at træne med. For kan han ikke det, så kan det udvikle sig, og det er vi ikke interesseret i, da det kan ende ud i at forværre en tilstand. 

Bruger fysisk rum til at aflaste
Navnlig det fysiske rum, hvor spillerne bliver masseret og plejet, kan for nogle spillere være et frirum, hvor de kan slappe af og lade op imellem træningspas.

Men det er ikke kun kroppen, der bliver aflastet. 

- Det er i lige så høj grad fysisk, som det er mentalt aflastning for spillerne at ligge inde på briksen i det fysiske rum og slappe af. Det skal dog siges, at det primært foregår imellem træningerne, så det er ikke sådan, at man bare kan gå ind og slappe af derinde. Men vi prøver at skabe en slags frirum, hvor man kan snakke og hygge sig, når man er træt og ligger på briksen. 

- Men hvis man skal være helt nørdede omkring det, så har det jo faktisk også noget med smertebehandling at gøre. Jo mindre anspændt fysisk såvel som psykisk man er, jo bedre kan man også håndtere den smerte, man nu engang har. Så det hænger også sammen, slutter han.