Lær Vålerenga Fotball bedre at kende

03.02.2022 10:07

I morgen kl. 16:00 dansk tid skal drengene i kamp på træningslejren i Portugal. Modstanderen er norske Vålerenga Fotball (VIF), og du kan, som med de andre træningskampe, streame den direkte med dit Brøndby TV+ abonnement.

Vi har i denne artikel lavet en lille historisk gennemgang af klubben, så du får et bedre indblik i vores norske modstander.

Om Vålerenga Fotball
Klubben blev stiftet 29. juli 1913 af en gruppe unge fabriksarbejdere. Vålerenga er et nabolag i Oslo, hvor de hårdtarbejdende stiftere i sin tid rekrutterede spillere til holdet.

VIF spillede det første år i et grønt hjemmebanesæt, men allerede året efter, i 1914, kunne man trække i det nuværende blå og røde spillesæt. Klubben fik nemlig mulighed for at købe billigt tøj, som var til overs hos Norske Statsbaner, og dermed blev de nye klubfarver en realitet.

Indtil 2017 ejede Vålerenga Fotball ikke sit eget stadion. I stedet spillede man på Ullevaal Stadion, som ejes af det norske fodboldforbund. I september 2017 kunne man så endelig indvi sit eget, nybyggede stadion, som i dag hedder Intility Arena.
Der er plads til 16.555 tilskuere, hvor også klubbens kvindehold, Vålerenga Fotball Damer, spiller sine hjemmekampe. I øvrigt et hold, som vores kvinder slog ud af Champions League i februar 2021.

Den norske klub vandt sit første nationale mesterskab tilbage i 1965 og kunne tilføje yderligere tre til samlingen i 1981, 1983 og 1984. I 2005 vandt sit femte og seneste mesterskab. Ud over de fem mesterskabspokaler står der i trofæskabet fire pokaltitler, hvor den seneste blev sikret i 2008.

Tidligere opgør
Vi har mødt VIF to gange tidligere, og her er det blevet til to sejre.
På en træningslejr i Spanien i 1998 krydsede vi klinger med nordmændene for første gang. Her blev det til en 3-2-sejr på to mål af Kim Daugaard og en enkelt fra Ebbe Sand. I 2004 vandt vi 3-0 i en træningskamp på eget græs i Brøndby, hvor vores nuværende assistentræner Martin Retov blandt andet scorede 2-0-målet. 

På banen
Eliteserien sparkes i gang 2. april, hvor Vålerenga Fotball skal en tur til Molde FK. I Norge spilles der i kalenderåret, og i 2021 endte klubben på en 7. plads ud af ligaens 16 hold.

Hjemme på Intillity Arena kunne VIF fejre syv sejre, syv uafgjorte og blot én enkelt tabt kamp. Dermed var klubben et ud af blot to hold i ligaen, som kun tabte en kamp på hjemmebane. I gennemsnit endte Vålerengas 30 ligakampe med et gennemsnit på 2,8 mål pr. kamp.
Holdets topscorer blev Henrik Udahl med seks mål.

I Europa
Vålerenga Fotball kunne i sommeren 2021 for første gang siden 2011 fejre europæisk deltagelse ovenpå sin tredjeplads i 2020-sæsonen af Eliteserien. Det blev dog en kortvarig affære, da man tabte med 4-0 til belgiske Gent i første møde, mens man tog en flot hjemmebanesejr på 2-0 i andet opgør – det rakte derfor ikke til videre avancement fra anden runde i Europa Conference League.

Det er ikke første gang, at klubben deltager i Atlantic Cup i Portugal, for de deltog, ligesom os, også i den seneste udgave af turneringen, som blev afholdt i 2020. Her spillede de to kampe, hvor det blev til en sejr og et nederlag.

Se kampen på dit TV
Du har mulighed for at streame kampen på dit TV via Chromecast eller Apple AirPlay.

Du kan downloade Brøndby IF-appen til iPhone her og til Android-telefoner her.