Lær FC Basel bedre at kende

03.08.2022 18:20

I morgen aften går det løs, når vi på hjemmebane møder schweiziske FC Basel i tredje runde af kvalifikationen til Conference League.

I anden runde slog vi polske Pogoń Szczecin med samlet 5-1 over to kampe, mens FC Basel vandt 3-1 samlet over Crusaders FC fra Nordirland.

I denne artikel kan du få et lille indblik i, hvilken klub der venter os i det første á to opgør i tredje kvalrunde.

Om FC Basel
FC Basel blev stiftet i 1893 og er i dag et af Schweiz’ største klubber. Klubben er beliggende i Basel, som er landets tredjestørste by placeret i det nordvestlige Schweiz. Byen grænser op til både Tyskland og Frankrig.

Klubben blev stiftet af Roland Geldner, som tilbage i 1893 satte en reklame i den nationale avis, 'Basler' og efterspurgte, at man skabte et fodboldhold, hvor alle der ønskede at være med, var velkomne til at deltage i et møde. 11 mænd deltog i mødet, og således blev Fussball Club Basel til.

Klubben spiller til dagligt i den schweiziske liga, Super League, og har i sin 128-årige historie både oplevet nedrykninger, oprykninger og mesterskaber.

FC Basel spiller sine hjemmekampe på St. Jakob-Park, som har plads til godt 38.500 tilskuere og åbnede for første gang dørene i 2001. Dengang var der plads til knap 33.500 tilskuere.

I forbindelse med EM i 2008, som Schweiz og Østrig begge var værtslande for, udbyggede man stadionet til at kunne huse 42.500 tilskuere. Dette blev dog sidenhen reduceret for at få mere plads mellem sæderne.

Klubbens røde og blå trøjer skulle eftersigende have inspireret FC Barcelonas grundlægger, Joan Gamper, til at vælge de samme farver til den FC Barcelonas hjemmebanetrøje. Inden Joan Gamper grundlagde FC Barcelona, var han anfører for netop FC Basel.

National og europæisk succes
Fra klubbens stiftelse i 1893 skulle der gå 40 år, før klubben vandt sit første trofæ, som de vandt foran ærkerivalerne, Grasshopper Club Zürich. I nyere tid har FC Basel haft en imponerende historik, når det kommer til titler, da de 13 gange har været pokalvindere, senest i 2018/2019. Hele 20 gange har de vundet det schweiziske mesterskab, senest i 2016/2017.

På den internationale scene har FC Basel også imponeret. Klubben har spillet europæisk hver sæson siden 1999/2000 og har deltaget i Champions League-gruppespillet syv gange. Det er mere end nogen anden schweizisk klub. Det længste klubben er nået i Champions League er ottendedelsfinalen, hvor de senest i 2017/2018 røg ud til Manchester City.

FC Basel har gennem tiden fostret store spillere som Mohamed Salah, Yann Sommer og selvfølgelig vores egen Blas Riveros. Vores paraguayanske forsvarsspiller tørnede ud for FC Basel fra 2016 til 2020.