Niels Frederiksen: Systemet er ikke religion for mig

24.04.2022 07:00

Mandag aften lægger Brøndby Stadion græs til opgøret mod FC Midtjylland, når vi spiller vores femte kamp i dette mesterskabsspil.

Cheftræner Niels Frederiksen ser frem mod kampen i morgen her på Brøndby Stadion, og han deler i dette længere interview sine tanker om de følgende fem emner: systemskifter, inspiration, omskoling, stimer og Herning.

Systemskifter
- Systemet er ikke religion for mig. Det, der er vigtigt for mig, er, at vi prøver at få det optimale ud af vores spillere og trup. I perioder kan det hjælpe at lave små justeringer i systemerne, vi spiller. Der er nemlig også noget mentalt i det, hvis vi har en periode, hvor tingene ikke flasker sig, så kan forandringer give noget positivt til den enkelte spiller og holdet, hvilket giver noget energi.

- At vi lige nu har spillet et nyt system i et par kampe, er selvfølgelig også et udtryk for, at vi lige nu har en periode, hvor vi ikke lykkedes med at få skabt chancer nok. Derfor har vi valgt at prioritere at skabe noget mere offensivt ved at spille med en offensiv spiller mere og tage en defensiv spiller ud. Det har her og nu desværre ikke ændret på vores evner til at score mål, men vi kan se, at det har ændret udtrykket i spillet i en positiv retning i de seneste par kampe mod AaB og FCK.

Inspiration
- For mig bliver inspiration lidt for eksotisk i den periode, vi pt. er inde i. For vi skal ikke ud at lave revolutioner og gøre noget helt andet. I trænerstaben trækker vi i stedet på vores erfaring, og hvilke greb man kan bruge. Jeg er ikke tilhænger af, at man i en periode som denne gør noget markant anderledes. Vi er nødt til at holde fast i det, vi tror på, og så skal der så være justeringer. De justeringer har man med sig i rygsækken via den erfaring, man har.

- Det betyder ikke, at vi ikke lader os inspirere, men det vil mere være, når vi skal lave nogle store ryk i forbindelse med en ny sæson eller hen over vinteren, hvor vi vil gøre noget helt anderledes og lade os inspirere af, hvad andre gør.

Omskoling
- Jeg ser to tilgange til diskussionen om spillere, der i løbet af deres karriere spiller på forskellige positioner. Den ene tilgang er selvfølgelig, at hvis du skal blive rigtig dygtig til noget, så skal du specialisere dig. Den anden tilgang er, at man afhængig af holdet og systemet, man spiller, og at man får nogle forskelligartede opgaver, som optimerer ens kompetencer bedst muligt.

- Nogle gange sker der jo det, at de kompetencer, man har, passer bedre ind et andet sted på banen i det system og den spillestil, der nu er på det hold, man spiller for. Jeg tror som sådan ikke, at der er noget, der er mere rigtigt end det andet, for der er fordele og ulemper ved begge. Så for mig er det meget individuelt for den enkelte spiller og det hold, man spiller for.

Stimer
- Ja, vi har jo haft lidt stimer i denne sæson af både positiv og negativ karakter. Jeg tror aldrig, jeg har oplevet noget lignende som Superliga-træner. Jeg har med sikkerhed ikke vundet ni kampe i streg før, og jeg tror heller ikke, at jeg har prøvet at tabe fem kampe i streg. Samtidig har jeg heller aldrig før prøvet at spille fem kampe i streg uden at score.

- Hvis vi nu siden efteråret havde skiftevis vundet to-tre kampe og tabt en, og så igen vundet to-tre stykker og så videre, så var der nok ikke mange, som havde tænkt videre over det. Så havde man måske mere sagt, at vi lige havde tre-fire point for lidt, og dén kamp burde vi have vundet, osv. - men at det ellers så nogenlunde ud.

- De her stimer i fodbold fortæller noget om, at der er meget mentalt i fodbold. Hvis du vinder kampe, så er det selvforstærkende, og taber du kampe, så kan det have den modsatte effekt. Det arbejder vi benhårdt for at få vendt.

Herning
- Jeg synes, at FC Midtjylland er et hold med nogle fantastisk dygtige fodboldspillere. Når vi har været dygtige til at slå dem, så har det været, fordi vores kollektiv har vundet over individualismen. Sådan går det ikke altid, men det skal vi forsøge at gøre igen. De har tre spillere, som er nogle fantastiske offensive spillere i Evander, Dreyer og Isaksen. De kan gøre ondt på alle hold, og det var en stærk sejr de havde over AaB i sidste runde.

- Kigger vi henover denne sæson, så har både vi og FC Midtjylland haft perioder, hvor vi har været lidt ustabile. Vi har været ustabile på en mærkelig måde, fordi vi var stabile i en lang periode, og pludselig er det hele vendt rundt. For FC Midtjyllands vedkommende så har de haft en sæson, hvor de har oplevet at spille et par gode kampe, og så har de spillet en dårlig kamp efterfulgt af et par gode kampe, og så har de måske spillet igen en lidt halvdårlig kamp. Men man må sige, at på det seneste har pilen peget opad for dem.

- Vi har en god, kollektiv enhed og en god struktur, som vi gør, og en fantastisk samhørighed med fansene på tribunen. Vi forventer en lige og åben kamp i morgen, og det er kollektivet, der igen kan løfte os til sejr.

Kampen spilles på Brøndby Stadion i morgen aften kl. 19:00, og hvis du mod forventning ikke skulle befinde dig på stadion, kan den ses direkte på TV3+.