Nørgaard og Hermannsson: Vores vigtigste opgave er, når vi angriber

19.11.2016 09:00

For en måned siden blev offensiven i Brøndby IF sat under lup. Her fangede brondby.com de offensive aktører i truppen til en snak om det at være angriber og skabe chancer i Brøndby IF’s system.

Inden søndagens Alka Superliga-opgør på udebane mod OB er fokus rettet længere tilbage på banen. Christian Nørgaard og Hjörtur Hermannsson forklarer deres rolle som henholdsvis defensiv midtbane og midterforsvarer:

- Som central forsvarsspiller er en af mine fornemmeste opgaver at organisere, hvordan vi forsvarer som et hold, og i det tilfælde er Nørgaard (Christian, red) virkelig vigtig. Bene (Benedikt Röcker, red.) og jeg skal hele tiden snakke med ham for at sikre, at vi er rigtigt placeret på banen, så vi kan vinde bolden tilbage så hurtigt som muligt, når vi har tabt den. Det er vigtigt, at vi har en god kommunikation mellem vores to centrale forsvarsspillere og 6’eren, som man kan kalde ankeret på holdet, indleder Hermannsson, inden Nørgaard supplerer:

- Man kan sige, jeg er et bindeled mellem forsvarsspillerne og midtbanen. I det defensive arbejde skal jeg i samspil med Bene og Hjörtur (Hermannsson, red.) styre, om vi skal gå i højt pres eller lavt pres, fortælle hvilken side spillerne foran skal gå til, og hvilke rum vi skal lukke. I forhold til det offensive er jeg naturligvis både en del af opbygningsspillet, men også når vi kommer op på deres halvdel. Her bliver mit fokus dog på det defensive, fordi jeg skal stå for restforsvaret, og jeg skal egentlig ikke tage så meget del i det offensive spil, når vi er på deres halvdel.

- Det meste af vores arbejde finder sted, når vi angriber, og vores offensive folk har bolden på den sidste tredjedel. Det er vores vigtigste opgave. Her er det utroligt vigtigt, at vi taler meget sammen. Men når man har spillet sammen i en periode, behøver man ikke at kommunikere i samme grad. Man lærer hinandens bevægelsesmønstre at kende, ligesom vi kan læse meget af hinandens kropssprog, forklarer Hermannsson.

Kan presset blive organiseret helt nede fra Rønnow i målet?

- Det er sjældent, at det starter helt nede fra målet, men samtidig kan man ikke nødvendigvis sætte et navn på, hvem der skal styre presset. Det handler meget om fingerspitzgefühl i den enkelte situation. Men hvis bolden eksempelvis ryger ud af spil, så er det oftest Hjörtur, Bene eller jeg, der organiserer, om vi måske har brug for at presse lavt for at få pusten og komme i kontrol.

Vi skal stole på hinanden

Den centrale, defensive kerne har altså lært hinanden godt at kende inden for kridtstregerne. Samtidig pointerer Brøndby IF’s islænding, at fejl er en del af spillestillen.

Derfor vil der opstå situationer, hvor den defensive organisation bliver fanget ude af balance. Her handler det om at stole på sine holdkammerater og bakke op om hinanden.

- Det er svært at sætte en skabelon op. Det handler ofte om følelsen i den enkelte situation, og nogle gange kan den følelse eller instinkt være forkert. Derfor er det vigtigt, at vi så stoler på hinanden. Hvis jeg laver en fejl, så ved jeg, at Nørgaard og Bene eller en af de andre på holdet er klar til at reparere det.

- Men vi har nogle regler om, hvem der skal sikre backen, hvem der skal sikre midterforsvareren, og hvem der skal sikre mig. Men det er, som Hjörtur siger, ikke altid muligt, og så handler det om at tage affære og gøre noget, fortæller Nørgaard.

Hvordan kan det komme til udtryk i kampe?

- Hvis vi står højt på banen, og modstanderen slår kontra, kan det være, jeg falder ud i højresiden, hvis vores højre back er fanget langt fremme på banen, og så falder Nørgaard ned og dækker min position.

Kan I også selv blive fanget længere fremme på banen, eller har I i højere grad restriktioner i forhold til at løbe med frem?

- Jeg har nogle restriktioner i forhold til den offensive del af spillet. Men der kan være situationer, hvor jeg ender højere på banen end eksempelvis 8’erne eller 10’eren, og så er det ligeledes vigtigt, at eksempelvis Phiri falder længere tilbage på banen. Men det er sjældent, jeg tager del i den sidste tredjedel af spillet. Det vigtigste for mig er, at vi er organiserede i de defensive omstillinger, svarer Brøndby IF’s nummer 19.

- Ja, navnene er ikke så vigtige, så længe hver eneste position er besat, og vi er organiserede, supplerer Hermannsson.

Bliver der set løsere på restriktionerne og ansvarsområder, hvis I møder et hold, der står meget dybt, og I dermed har plads til at løbe med frem?

- Vi ændrer ikke på det, hvis modstanderen trækker sig langt tilbage. Så er det netop, at modstanderen får omstillingsmuligheder, hvis vi skubber længere frem eller begynder at slække på vores opgaver. Når vi har bolden på deres banehalvdel, skal vi kun tænke på restforsvar. Derfor kan vi slet ikke slække på vores opgaver, forklarer Nørgaard.

- Det vil være en farlig indstilling. Lad os sige, at kampen bliver spillet hovedsageligt på deres banehalvdel, så ville det være farligt for os at tænke, at vi tre kan gå mere frem eller slappe mere af. Det er her, det er allervigtigst, at vi tre er fokuserede og klar, uddyber Hermannsson.

Fokus er på egne kvaliteter

Mens Nørgaard, Röcker og Hermannsson har nogle interne aftaler, kan modstandernes måde at angribe kampe på variere.

Søndag er det således OB, der står på den modsatte banehalvdel, men de får langt fra hovedparten af opmærksomheden i kampforberedelserne. Brøndby-spillerne arbejder hovedsageligt med egne kvaliteter.

- Det meste handler om os selv. Det handler selvfølgelig også lidt om modstanderen. Det skal det gøre. Men 80-85 procent handler om os selv, og hvordan vi skal gribe kampen an - ikke hvordan modstanderen spiller, påpeger midtbanespilleren.

- Langt hovedparten af vores træning og forberedelser sker ved at fokusere på modstanderen ved at fokusere på vores eget spil, organisation og så videre, slutter Hermannsson.

Hos vores hovedpartner, Bet25.dk, kan du i skrivende stund få odds 2.55, hvis du spiller på, at Brøndby IF holder buret rent mod OB. 

Foto: Getty Images