Boguddrag: Mere end bare et mesterskab

18.11.2016 10:14

Brøndby IF hylder den forhenværende borgmester, Kjeld Rasmussen, når Silkeborg gæster Brøndby Stadion den 27. november. Anledningen er Kjeld Rasmussens 90-årsfødselsdag.

To dage før kampen udkommer portrætbogen ”KJELD – Borgmesteren, der skabte Brøndby”, og som optakt til 90-årskampen bringer vi en håndfuld uddrag. Tredje uddrag stammer fra kapitel 17, og det kan du læse nedenfor.

Overskuddet fra salget af bogen går ubeskåret til det nystiftede ”Kjeld Rasmussens Rejselegat”. Formålet med Kjeld Rasmussens Rejselegat er at støtte Brøndby IF-unges sports- og studierejser. Hvert år vil der fra rejselegatet blive uddelt midler til dette formål. Legatet administreres af Per Bjerregaard og Morten Bødskov på vegne af støtteforeningen BIFs Venner.

-----

Uddrag fra kapitel 17: Opgøret

En væsentlig del af kommunalbestyrelsens arbejde i anden halvdel af 1980’erne handlede således om krisestyring i Brøndby Strand, men der var forbløffende roligt i offentligheden. Det var, som om medierne havde affundet sig med situationens alvor. Freden blev sædvanligvis kun brudt, når borgmesteren benyttede nogle af sine utallige interviews i landsdækkende aviser til at minde om, at kommuner som Brøndby var godt og grundigt økonomisk og socialt på røven, fordi de samme få kommuner på Vestegnen havde påtaget sig at løse nogle af samfundets absolut største og mest komplicerede problemer.

Kjeld gjorde ved flere lejligheder opmærksom på, at situationen var ude af kontrol, og at andre dele af samfundet måtte bære en større byrde. Det indbragte ham en artikel i Kristeligt Dagblad, hvor lederskribenten fastslog, at Brøndbys borgmester intet havde imod flygtninge, bare de ikke boede i hans kommune. Det var noget gedigent vrøvl, men et godt billede på Kjelds gennemslagskraft i landsdækkende aviser. Det var dog, som om ingen rigtigt gad lytte, for der var jo meget mere interessante ting at fortælle om Brøndby Kommune. Det handlede om fodbold og i et omfang, som aldrig var set tidligere, og sådan set heller ikke er set siden

BIF var på vej til at blive hele Danmarks fodboldhold, og der var knyttet stærke bånd mellem Brøndbys borgmester, fodboldklubbens formand og de mest indflydelsesrige sportsjournalister, som meget ofte satte sig på de største avisers forsider. Kjeld havde gjort sit, da han i sin tid mod Rudolf Larsens ønske valgte Per Bjerregaard som formand. Det var godt set, men Kjeld havde også heldet på sin side i den sag.

Per Bjerregaard var nemlig mere kompetent, end nogen kunne vide. Lægen havde samlet en kreds af sponsorer og især frivillige i en styrke så slagkraftig, at det ikke burde kunne lade sig gøre på en mark uden for storbyen. Med store fodboldstjerner, efter dansk målestok, på holdet og med den største af dem alle, Michael Laudrup, i stalden havde BIF banet vejen for det første danske mesterskab i 1985.

Det var kun godt 20 år siden, Kjeld personligt havde skabt klubben, og nu stod man dér – igen med borgmesteren i brusebadet – ved indgangen til klubbens og kommunens guldalderperiode. Med legendariske trænerkapaciteter som Tom Køhlert og Ebbe Skovdahl som grundpiller i kulturen lagde den tidligere landsbyforening nationen ned med det ene mesterskab efter det andet. Det kulminerede i 1992, da Brøndby-spillerne var grundstammen på det landshold, der vandt europamesterskabet i Sverige, men ikke desto mindre er 1985 et langt vigtigere år i Brøndby Kommunes historie. Det skyldtes, at det første mesterskab ikke bare var et mesterskab. Det var langt større og langt mere end fodbold.

-----

Du kan allerede nu forudbestille bogen hos Saxo.com ved at klikke her.

Vil du med til Kjeld Rasmussens 90-årskamp på Brøndby Stadion søndag den 27. november, så køb din billet for blot 90 kr. lige her. Børnebilletter koster som altid 20 kr.

Foto: Forstadsmuseet