Dumic: Stolt af at repræsentere en klub, der tænker på folk i nød

13.09.2015 08:50

Da konflikten i det nu tidligere Jugoslavien var på tærsklen til at bryde ud i den frygtelige borgerkrig, der i årevis hærgede landet og splittede det til en masse selvstændige nationer, blev forældrene til forsvarsspiller Dario Dumic tvunget ud i et af livets sværeste valg: Skulle de flygte fra alt, de havde kært, eller skulle de blive og risikere at blive ofre for krigens rædsler?

De valgte at flygte mod Danmark og fandt en nation, der åbnede dørene for dem og gav dem chancen for en ny start. En start som familien Dumic for evigt vil være taknemmelig for.

Det er stort

Med sin bagrund som flygtning sætter Dario Dumic pris på de initiativer, som Brøndby IF tager for at hjælpe de syriske flygtninge, der snart ankommer til Greve Kommune.

- Det er stort, og det viser, at Brøndby IF er mere end en kold og kynisk fodboldklub og en forretning. Jeg er rigtig stolt over, at jeg spiller for og repræsenterer en klub, der også tænker på at hjælpe dem, der er i nød og på samfundets laveste trin. Det er rigtig stærkt, siger Dario Dumic og mindes sin egen start som flygtning i Danmark. 

- Jeg kan ikke huske så meget fra de første år. Jeg kom jo til Danmark som et-årig, men mine forældre har fortalt meget om, hvordan det var, og at det var rigtig hårdt at måtte flygte. De kom ikke til på samme måde, som mange af dem fra Syrien gør, men de har fortalt historier, og det er selvfølgelig aldrig sjovt at måtte flygte fra sit eget land – det var ikke noget, de nogensinde havde forestillet sig, at de blev nødt til.

Heldigvis for familien Dumic blev det en god oplevelse at komme til Danmark.

- De var meget overraskede over, hvor meget hjælp de fik, da de kom til Danmark – ikke bare som land, men også fra privatpersoner, der hjalp til.

En del af foreningslivet

Noget af det vigtigste, som Dario Dumic’ forældre gjorde for deres børn, var at få dem meldt til ind i en sportsklub, så de kunne blive en del af foreningslivet og lære Danmark og danskerne at kende på den måde.

- Det betyder alt at blive en del af et fællesskab i en forening eller en sportsklub. Det er en af de rigtig gode ting, vi har i Danmark – alle de klubber, der ligger rundt omkring i landet og er drevet af frivillige kræfter. Og de gør meget ud af at tage imod ny nye medlemmer.

- På den måde bliver man en del af et hold og kommer med på ture og rejser. Det betyder også meget for forældrene, der kan knytte venskaber omkring holdet til stævner og andre arrangementer. Det er med til at åbne dørene til samfundet – det er en simpel, men fantastisk måde at blive en del af samfundet på, forklarer Dario Dumic.