Corlus kamp uden for kridtstregerne

23.09.2015 13:08

Det er godt og vel en måned siden, at Rezan Corlu sidst var på banen. Dengang var det i Reserveliga-derbyet mod FC København. Det bliver ikke en kamp, talentet vil huske for sejren til de blågule, men derimod for den korsbåndsskade, som ramte ham - og som betyder en lang pause fra grønsværen. 

Men hvordan tackler man som ung talent sådan en skade, og hvad kan man gøre som klub for at hjælpe en spiller i Corlus situation? brondby.com har taget en snak med hovedpersonen selv samt mentalcoach Christian Engell.

De gode takter bliver spoleret

Han var lige rykket op i førsteholdstruppen. Han fik debut i Europa League-kvalifikationskampen imod AC Juvenes/Dogana fra San Marino – en kamp, som han tilmed scorede sit første mål i. Tre dage efter sin 18 års fødselsdag gik det så galt. Nu sidder offensivtalentet Rezan Corlu udenfor og venter på sin knæoperation, der skal gøre ham klar igen. 

- Da jeg fik beskeden om, at det var korsbåndet, blev jeg meget ked af det. Jeg skulle lige bruge en dag eller to på at sunde mig over, at jeg ikke kommer i spil det næste lange stykke tid. Men jeg føler, at jeg er kommet mig over det. Det er naturligvis aldrig rart at blive skadet, men denne skade er bare ekstra ærgerlig – især fordi det gik så godt for mig.

Brøndby-talentet accepterer dog situation, som den er.

- Det kan godt være irriterende at sidde derhjemme og kigge i stedet for at træne og spille. Fodbold er jo mit arbejde. Det, jeg kommer til at savne mest, er nok følelsen af at være på banen og mærke tilskuernes støtte.

Christian Engell indleder den mentale behandling

Én ting er den medicinske behandling. Der ligger imidlertid også en stor mental udfordring i at blive sat på sidelinjen i så lang tid. Derfor har Rezan Corlu et fast, ugentligt møde med Brøndby IF’s mentalcoach, Christian Engell, hvor de snakker om skadesforløbet, og hvordan fremtiden ser ud. Første skridt i behandlingsforløbet er ifølge Christian Engell at få den unge Brøndby-spiller til at acceptere skaden.

- Det er forskelligt fra spiller til spiller, hvordan man reagerer på sådan en alvorlig skade. Rezan er ung, og selvfølgelig er han berørt af situationen, men jeg synes, at han har tacklet det rigtig fint indtil videre. Han har accepteret, at han er en skadet fodboldspiller nu. Det betyder, at vi sammen kan kigge fremad og fokusere på, hvordan vi får ham tilbage i en endnu stærkere udgave, fortæller Christian Engell.

- Det er først efter operationen, at han bliver indskrænket fysisk, så her vil han også helt automatisk blive ekstra påvirket rent mentalt. Lige så professionel som Rezan er på banen, lige så professionel skal vi have ham til at håndtere sin skade.

Rezan Corlu ringer til Erik Sviatchenko

Det er kantspillerens første alvorlige skade i den relativt korte karriere. Det er umuligt helt at undgå skader, men nogle er værre end andre. Derfor har han også søgt råd og støtte fra andre spillere, der har været igennem samme skadesforløb. Et værktøj, Christian Engell har givet ham, og som kantspilleren har taget til sig.

- Christian foreslog, at jeg skulle snakke med andre fodboldspillere, som også har været ramt af alvorlige skader, men som er kommet stærkt tilbage. Derfor har jeg snakket med Erik Sviatchenko fra FC Midtjylland. Han blev ramt af en korsbåndsskade på et tidspunkt, hvor alt kørte på skinner for ham. Han fortalte mig, hvordan han holdt humøret oppe, hvad han gjorde under sin genoptræning, og hvilke metoder han har brugt for at komme tilbage rent mentalt, fortæller Rezan Corlu.

- Jeg skal glæde mig over de små fremskridt – for eksempel da jeg måtte tage skinnen af benet. Jeg skal glæde mig over de små sejre og bruge dem som motivation for at komme igennem forløbet. Der kommer også sorte dage, hvor humøret ikke er så højt, men dem skal jeg bare forberede mig på, har han fortalt.

En masse udfordringer venter

Samlet set handler det om at klæde Rezan Corlu på til at kæmpe sig igennem den svære kamp uden for banen, så han kan komme stærkt tilbage og kæmpe inden for kridtstregerne igen, lyder det fra Christian Engell. 

- Efter operationen kommer Rezan til at bruge en masse timer i træningslokalet. Her vil han støde på punkter i genoptræningen, der kan være svære at overvinde. Vi skal have ham til at overvinde disse situationer og få ham til at nå de små mål, han sætter sig for. Det håber vi, at han så kan viderebringe på banen, når han engang vender tilbage. På den måde vil han også blive en bedre fodboldspiller, der overholder de krav, som han stiller til sig selv på banen.

Netop tiden i træningslokalet frem for træningsbanen er en af de mentale udfordringer, Rezan Corlu skal håndtere.

- Som skadet spiller er man ikke på samme måde en del af fællesskabet. Det kommer Rezan også til at opleve. Selv om han bliver inkluderet så meget som muligt både i hverdagen og til kampe, så har han ikke den daglige omgang med holdkammeraterne på træningsbanen, som han ellers er vant til. Han foreslog selv at købe en PlayStation, så han kan invitere sine venner og holdkammerater hjem, når han kommer til at sidde derhjemme efter operationen. En god idé, som jeg bakkede op om. Man får energi af at være sammen med andre mennesker, og det får han også brug for – især når han ikke kan dyrke fællesskabet på banen, siger Christian Engell og tilføjer:

- Man kan sammenligne et skadesforløb med individuelle idrætsgrene, hvor du har et projekt, der kun handler om dig selv. Som fodboldspiller får du oftest en masse foræret af at være en del af en gruppe. Så i en skadessituation handler det virkelig om at være tro mod sig selv i den forstand, at man overholder den plan og de aftaler, der er lagt. På den måde lærer man vigtigheden af at arbejde målrettet med sig selv og de ting, man har sat sig for. Det er netop det, vi skal hjælpe Rezan med.

- Vi skal have Rezan til at acceptere, at der kommer dårlige dage indimellem. Vi skal have ham til ikke at være bange for de sorte dage og ikke lade sig opsluge af dem. Man er mere tilbøjelig til at ty til dårlige vaner, som for eksempel at spise slik og søde sager. Kender Rezan de sorte dage på forhånd og ved, hvad de indebærer, vil han i højere grad acceptere disse og derved undgå de dårlige vaner.

Bruger skolen og fansenes støtte som motivation

Brøndby-talentet har fået en god start på forløbet, og indtil videre har han fået adskillige redskaber at tage i brug. Det gælder også skolearbejdet på Brøndby Gymnasium.

- Heldigvis har jeg ikke oplevet de sorte dage endnu. Det hænger nok også sammen med, at jeg har skolen ved siden af, hvilket betyder, at jeg kan flytte fokus. Mine kammerater i skolen kan være med til at holde mit humør oppe. Jeg vælger også at se positivt på det, for i og med at jeg er ude i så lang tid, giver det mere tid til vennerne i skolen. 

Selv om udsigterne til et comeback er lange, glæder hovedpersonen sig til den dag, hvor han kan snøre støvlerne igen. 

- Jeg glæder mig allermest til at kunne betræde græsset på Brøndby Stadion igen og takke fansene for den flotte støtte, de har vist mig. Banneret, hvor de ønsker mig god bedring, vil jeg gerne betale tilbage for på banen. Jeg vil bruge det som motivation for at komme endnu stærkere tilbage og vise fansene, at jeg er klar til at kæmpe for klubben.