Blog: Ikke for tøsedrenge

10.03.2014 10:25

Hvor meget tid kræver det egentlig for en U17- eller U19-spiller at være en del af en ligatrup, og hvordan hjælper vi som trænere spillerne til at få deres hverdag til at hænge sammen?
 
Lad os starte med at kigge på talenternes tidsforbrug:
(udregnet for en spiller med 20 minutters transport til træning, hvilket er gennemsnittet)

Mandag: 180 minutters træning, 40 minutters transport
Tirsdag: 60 minutters morgentræning, 150 minutters træning, 60 minutters transport
Onsdag: Fri
Torsdag: 60 minutters morgentræning, 180 minutters træning, 60 minutters transport
Fredag: 150 minutters træning, 40 minutters transport
Lørdag: Kamp 200/600 (h/u), 40 minutters transport
Søndag: Fri

I alt giver det et tidsforbrug på 1420 minutter, eller omregnet cirka 24 timer om ugen. Derudover kommer træningslejre, ture med landsholdet og ture til udekampe med reserveholdet om mandagen.
 
Spillerne går desuden i folkeskole eller gymnasiet i cirka 30 timer om ugen, og derudover kommer der lektier. Det betyder, at vores spillere har en ”arbejdsuge” på cirka 60 timer, og det er vel at mærke hver eneste uge. Oven i det er de et par gange om året væk i flere hele uger med landsholdet eller på træningslejr.
 
Har de så egentlig tid nok den rette mængde restitution, og hvornår har de tid til at koble af mentalt samt tid til venner og familie? 
 
Jeg tror, at det er vigtigt, at vi i Danmark tænker over talenternes træningsmængde og - i stedet for blot at træne mere og mere - sørger for, at der altid er kvalitet i træningen. Som i mange andre af livets sammenhænge gælder det også her, at det er vigtigere med kvalitet end med kvantitet.
 
For at talenternes hverdag hænger sammen, så de kan koncentrere sig om fodbolden, er det vigtigt, at vi trænere altid har den enkelte spiller i centrum og laver en specifik plan for hver. God mandskabsbehandling, hvor vi har forståelse for deres udfordringer med at få det hele til at hænge sammen, er alfa omega. Det er vigtigt, at vi giver dem fri en gang imellem, når det ”brænder på” og eksempelvis giver dem lov til at spille en skolefodboldkamp, når det betyder noget for dem.
 
Hvis vores spillere ikke har det godt, så tror jeg ikke, at de præsterer optimalt i weekenden. Og derudover er der større risiko for, at de langsomt mister lysten til fodbold, hvis deres hverdage ikke hænger sammen.
 
Nu skal det selvfølgelig ikke lyde som om, der kun er negative sider ved at være et toptalent i fodboldverdenen. Man kommer i en tidlig alder i god fysisk form og får en sund livsstil, man bliver vant til, at der stilles krav, og desuden bliver man i stand til at planlægge og strukturere sin egen hverdag. Derudover er der mange store oplevelser gennem kampe, turneringer, rejser og et fantastisk kammeratskab.
 
Min pointe er, at vi i højere grad bør fokusere på kvaliteten i den daglige talenttræning samt - gennem god mandskabsbehandling - hjælpe spillerne til at få deres hverdag til at hænge sammen. På den måde får vi gladere og, på sigt, bedre talenter.

/Henrik Lehm

Henrik Lehm er U19-træner i Brøndby IF. Lehm er DBU-instruktør med P-licens og tidligere cheftræner i AB, Hjørring og Næsby, hvor han ligeledes stod for opbygningen af klubbens talentstruktur. Lehm har mere end 30 års trænergerning på bagen.

Bloggen på brondby.com går på skift mellem udvalgte personer i klubben.