
Sikkerhedsrapport: Afrunding af efterårssæsonen
28.01.2014 09:30
Som et led i det øgede fokus på sikkerhedsområdet vil Brøndby IF's sikkerhedschef, Mickel Lauritsen, efter hver Brøndby-kamp "afrapportere" her på brondby.com.
På den måde kan alle involverede parter samt øvrige interesserede få et indblik i Brøndby IF's sikkerhedsafdelings syn på afviklingen af den netop overståede kamp. Afrapporteringerne vil typisk komme et stykke tid efter den pågældende kamp, da der skal afholdes evalueringsmøder m.m. for at få det fulde overblik over den afviklede kamp.
Denne gang gør sikkerhedschefen status over de sidste fem kampe i efterårssæsonen samt over efteråret generelt.
Efterårets sidste fem kampe
Efterårssæsonen for Brøndby IF's Superligahold blev lukket med fem kampe i november og starten af december. Der var tale om fem kampe, der alle havde forskellige sikkerhedsniveauer og interesse fra både myndigheder og modstanderfans. Det der var fælles for alle kampene var, at Brøndby IF's popularitet igen udmøntede sig i stort set udsolgte udebaneafsnit og høje tilskuertal på hjemmebane.
Udover stor tilskueropbakning var der naturligvis andre faktorer at tage hensyn til som klub. Hvis vi tager udebaneafsnittene, der var til rådighed for Brøndbys tilskuere, så var der tale om tre stadions: FC Midtjylland, SønderjyskE og FC Vestsjælland.
For FC Vestsjælland var der tale om første gang i sæsonen, at Brøndby IF besøgte stedet, der på forhånd havde givet visse udfordringer ren planlægningsmæssigt. Brøndby IF's fankoordinator og sikkerhedschef havde i løbet af sensommeren besøgt Slagelse Stadion for at forberede Brøndbys besøg bedst muligt. Der havde vi et rigtig godt forberedende møde med den sikkerhedsansvarlige for Slagelse Stadion, der var meget imødekommende over for de udfordringer, der kom op, mens vi gennemgik stadion.
Blandt andet kan nævnes et relativt lille udebaneafsnit, hvor specielt det mindre tribuneafsnit på langsiden uden tvivl ville blive fyldt til bristepunktet, og den resterende del af afsnittet , bag det ene mål, var uden en egentlig tribune. Dertil blev Brøndbys bekymringer omkring afstanden fra tribunen til banen gennemgået, idet det har skabt problemer i løbet af efteråret med kast af genstande fra det tildelte tribuneafsnit. Det ville vi meget gerne ville sikre os imod bedst muligt. Derfor blev det aftalt, at FCV ville se på mulighederne.
De to øvrige stadions har Brøndby IF besøgt adskillige gange, hvorfor der her var tale om problemstillinger af anden karakter end på Slagelse Stadion. Dog er det et tilbagevendende problem, at der er manglende beskyttelse af baneområdet fra tribuneafsnittet - her tænkes igen på kast af genstande. Dette er noget dommere og DBU ser meget strengt på, grundet hensynet til spillernes sikkerhed, hvorfor tiltag på dette område er af stor interesse for klubber, heriblandt Brøndby IF.
Derudover var det specielt i Herning et spørgsmål om, hvorvidt Brøndby IF kunne få tildelt ekstra kapacitet, så der ville være plads til de mange medrejsende tilskuere. Her var der fra FC Midtjyllands side stor velvillighed til at assistere, idet de også havde en interesse i, at Brøndbys tilskuere samledes i udebaneafsnittet, i stedet for at fans, grundet mangel på pladser, købte billetter til den resterende del af stadion. Dette lykkedes via et godt samarbejde mellem FC Midtjyllands sikkerhedschef og Brøndby IF's fankoordinator, billetansvarlige og sikkerhedschef.
På hjemmebane havde vi sidst på efteråret fornøjelsen af at byde velkommen til AGF og FC København.
Kampen mod AGF blev planlagt på normal vis, dog var der stor interesse fra AGF's fans for at gæste Brøndby Stadion, og de ansøgte desuden om mulighed for at lave en tifo. Dette blev efter tæt samarbejde med AGF's fankoordinator godkendt. og dialogen op til kampen fungerede generelt godt.
Til kampen mod FC København var sikkerhedsniveauet skruet en anelse i vejret. Der var som vanligt op til kampen dialogmøder mellem myndigheder og klubber/fans, og dertil havde Brøndby IF stillet sig til rådighed for myndighederne, der ønskede yderligere afspærringer i forhold til den forrige kamp. Dette for at få en bedre adskillelse af de to holds fans. Brøndby IF imødekom samtlige forespørgsler fra myndighederne og satte i den forbindelse yderligere net over portene på nordtribunen. Dette for at forhindre, at genstande blev kastet ind over portene, hvilket der havde efterretninger om til den forrige kamp mellem de to hold.
Af andre sikkerhedsforanstaltninger kan det nævnes, at Brøndby IF opsatte afspærring af hovedindgangen, så FC Københavns indgang på stadion blev adskilt fra de øvrige tilskuere. Derudover var der via egne medier og via skilte på stadion blevet informeret om, at tilskuere fra Brøndby skulle ankomme og benytte veje, cykelstier og gangstier syd for stadion. Ligeledes efter kampen skulle man afholde sig fra området i den nordlige ende af stadion, idet Brøndby IF som klub gerne vil være medvirkende til, at vores tilskuere kan bevæge sig til og fra stadion uden risiko for at blive forsinket eller udsat for uro eller lignende.
Generelt har Brøndby IF stor fokus på at gøre kampoplevelsen så festlig, "smidig" og imødekommende som muligt, hvilket involverer et markant fokus på, hvordan vores gæster kommer til og fra stadion. Derfor bliver der løbende evalueret på indgangspartier, adgangsveje, bemanding på stadion og lignende.
Gennemgående kan vi konstatere, at vi havde få problemer ved de omtalte kampe med undtagelse af kampen mod FC København. Men generelt kan det bemærkes, at der var få tilfælde af overtrædelser af det gældende ordensreglement, et mindre antal hændelser involverende affyring af pyroteknik samt få episoder, hvor gæster havde behov for assistance fra samaritter. Personerne, der blev taget for de begåede overtrædelser, er blevet tildelt karantæner af klubben og i nogle tilfælde bøder af politiet.
Kampen mod FC København bar vanen tro præg af stor spænding og en intens stemning. Brøndbys fans havde igen lavet en fremragende tifo, der involverede hele stadion med flag, bannere og luftrør, hvilket resulterede i et fantastisk visuelt udtryk forud for kampen. Det er altid med stor spænding, at man ser frem til, hvad Brøndby Tifo har formået at lave op til kampe som disse. Desværre blev denne tifo skæmmet af et større "pyro-show" i begge ender af stadion, hvilket både var med til at udsætte kampen, men samtidig lagde røgen sig som et tæppe ud over tribunerne, hvilket ødelagde tifoens visuelle indtryk. Tilskuere på andre tribuner kunne slet ikke se, hvad der foregik på Sydsiden med den ellers utrolig flotte tifo, og det er både ærgerligt og uforståeligt, at man vælger at ødelægge noget af det, som en gruppe af personer har brugt lang tid på at kreere.
Derudover var der en kedelig hændelse forud for kampen, som jeg i min tid i Brøndby ikke har oplevet før på hjemmebane og ikke håber at skulle opleve igen. En gruppe af Brøndbys egne fans stormede et indgangsparti, skubbede til kontrollører og kom på den måde ind uden om visitation og billetkontrol.
Dette er en hændelse, der skuffer alle i klubben helt enormt.
Vi har fra starten af gjort meget ud af dialog og at møde fans åbent, og denne hændelse giver simpelthen ingen mening, hvis man fra fanside ønsker, at klubben fortsat skal arbejde hårdt for fanvilkår og -forhold. Ganske enkelt en fuldstændig uacceptabel opførsel, specielt når man også tænker på, at flere kontrollører kom til skade og måtte have behandling efterfølgende. Denne aktion gør, at klubben bliver nødt til at gøre sig tanker om tiltag, der vil gøre det sværere at storme indgangene, men samtidig vil det desværre også betyde, at indgang til stadion kan blive forsinket og besværliggjort i forhold til tidligere. Men når sådanne hændelser forekommer, har vi ingen anden udvej som ansvarlig klub end at lave tiltag, der sætter en stopper for den form for aktivitet.
Vi er stadig bestemt ikke tilfredse med, at visse personer sætter sig ud over regler og love, der er gældende på de forskellige stadions i Danmark og på hjemmebane. Uanset hvordan man vender og drejer hændelserne, så er der ting, der er forbudt, hvilket der er forklaringer på og grunde til. Hvis vi eksempelvis tager pyroteknik, så ser vi tilskadekomster på tribunerne, vi ser kast af pyroteknik mod banen, vi ser yngre personer, der bliver truet til at tage pyroteknik med ind på stadions af personer, der ikke har format nok til at holde deres ulovlige genstande selv, hvis de nu skulle blive taget. Det skal vi have fundet en fælles løsning på. Vi vil altid gerne tage en dialog omkring de udfordringer og problematikker, der hersker i fankredse, og hvis fans kommer med forslag til nogle løsningsmodeller på "pyro-problematikken" samt andre udfordringer, så vil vi altid gerne tage snakken.
Vi søger som klub altid løsninger, der kan gøre det endnu mere sikkert og festligt at gå til fodboldkampe. Vi ønsker, at klubbens meget engagerede fans får de bedste oplevelser og forhold. Ingen kan dog være tjent med, at parterne står stejlt over for hinanden i stedet for sammen at søge de løsninger, der skal til, for at dette dødvande ophører, og vi får fjernet ulovligt og farligt pyroteknik fra uprøvede og uerfarne hænder. Derudover er ingen tjent med, at klubben får bøder, samtidig med at både fans og klub skal bruge tid på at forholde sig til dårlig omtale, når vi i stedet burde tale om godt spil, sejre og Danmarks bedste stemning på tribunerne.
Vi vil fortsætte med at arbejde hårdt på forbedre forholdene på Brøndby Stadion for alle de dedikerede fans, der støtter klubben overalt i landet. Og vi vil være aktive i forhold til at udarbejde tiltag, der kan gøre oplevelserne på og uden for stadion til noget helt specielt, som man kun oplever ét sted i Danmark.
Vi har i det forgangne år startet flere initiativer op, som har til formål at gøre klubben mere åben og tilgængelig for fans, men også det formål at give alle et større indblik i hinandens indgangsvinkler til tingene. Her tænker jeg på, at vi blandt andet har startet to fanråd op, der kører sideløbende. Det giver klub og fans muligheder for at tale kampe, arrangementer, tiltag og ikke mindst fremtid igennem, hvilket giver større forståelse og mindsker misforståelser, der ellers er opstået førhen. Dette har i udpræget grad været positivt, og det er noget, jeg ser meget frem til at arbejde videre med i fremtiden.
Der har også været nedture i 2013, hvor vi har oplevet den mere destruktive side af fodbolden og fans' opførsel. Dette er heldigvis blevet en mindre synlig faktor, men det er alligevel noget, vi vil arbejde hårdt for at få helt væk fra Brøndby IF's kampe. Det skader ikke bare Brøndby IF økonomisk og imagemæssigt, men klubbens fans bliver også hængt ud som værende en samling hooligans og uromagere, hvilket absolut ikke er sandheden. Men desværre ved vi også godt, at nogle få kan være med til at ødelægge det for de mange, og det billede er desværre også det, der bliver gengivet i medierne, når det så går galt. Det skal vi væk fra, og det kan vi kun komme via bedre kommunikation, bedre samarbejde og en udvikling, hvor vi går i samme retning.
Jeg glæder mig til at komme i gang igen i det nye år og til at arbejde videre med alle i og omkring Brøndby IF. Forhåbentlig bliver dette sæsonen, hvor vi kan forblive i den sjove ende af Superligatabellen, og også får en masse gode oplevelser og store kampe på Brøndby Stadion.
Blågule hilsner,
Mickel Lauritsen
Sikkerhedschef, Brøndby IF