Siggaard på studietur i Brasilien

16.01.2014 10:12

I december var Brøndby IF's A+-træner Peder Siggaard i Brasilien sammen med resten af de danske A+-trænere og U-landstrænerne. Formålet med turen var at hente erfaringer fra de brasilianske kollegaer og lære nye tilgange til talentudviklingen.

Turen var kommet i stand på det danske konsulats initiativ, og på den 12 dage lange tur var den danske delegation i både São Paulo og Porto Alegre, hvor man var på besøg hos São Paulo FC, S.C. Internacional, Santos FC og Desportivo Brasil. Hos de to førstnævnte klubber var hele gruppen samlet, mens man i de to sidstnævnte klubber delte sig i to grupper, der var i hver sin klub. 

Det blev derfor til en interessant snak om talentudvikling og andre kulturer, da brondby.com satte sig ned sammen med talenttræneren.

Brasilianske tropefisk

- Hver gang vi er afsted på sådan en studietur, så er det faglig udvikling, der er formålet. Vi ser på, hvad de gør andre steder, og hvad vi kan lære af det. Når man er så langt væk rent kulturmæssigt, så kan man ikke bare kopiere løs. Men det betyder ikke, at man ikke kan tage noget med hjem. Der er altid andre måder at tænke træning på, andre måder at se spillere på, at scoute på og så videre. Derudover så synes jeg, at det er fint at spejle sig i andre kulturer nogle gange, starter Siggaard og fortæller om, hvordan en almindelig dag i det brasilianske kunne forløbe:

- Når vi er ude i klubberne, er vi gerne i mindre grupper og helst nogle dage i træk, for så kommer man tættere på folkene i klubben. Hvis man kommer som en hel delegation og kun er der en dag, så ser man kun malingen og kommer ikke ind bagved. Da vi eksempelvis var i Desportivo, der boede vi på deres akademi. Spillerne boede i en fløj af akademiet, mens vi så boede på en anden. Så vi stod op samtidig med dem, spiste i deres spisesal og overværede selvfølgelig en masse træningspas. Når der så ikke skete noget på træningsbanerne, havde vi møder med ledere og trænere. Møderne havde forskellige emner, som for eksempel organisering og spillestil.

- Desportivo Brasil har dog en lidt anden profil end andre fodboldklubber, da akademiet er lavet for at eksportere spillere. De har ikke noget førstehold, som vi kender det. Så de har en lidt anden tilgang til talentudvikling end andre brasilianske klubber. Og det er selvfølgelig også noget, vi snakker med trænerne om, siger Siggaard.  

Selvom man gør tingene anderledes på det sydamerikanske kontinent, ser Peder Siggaard tre overordnede ting, han kan tage med hjem:

- Den første ting er, at der i deres fodboldkultur er en lang større accept af, at man kan prøve ting af på banen. Man bliver ikke på samme måde råbt af, hvis man prøver på noget og fejler. Det var en af vores konklusioner. Det ligger i kulturen, både hos trænerne og spillerne selv, og det er måske med til at gøre, at de brasilianske spillere tør noget på egen hånd. Det bliver de opfostret til. Men det er ikke sådan, at der ikke er nogen spillemæssig struktur. Det er meget taktisk orienteret. Men der er bare en accept af, at man prøver nogle ting af på banen, siger Siggaard og svarer på, hvilke overvejelser han har gjort sig i forhold til at implementere det herhjemme:

- Jeg har selvfølgelig overvejet, om vi er for stramme herhjemme. Om vi slår for hårdt ned, når man laver fejl. Det er måske en typisk dansk ting, at det er tilladt at lave fejl, men man må ikke gøre det to gange. Men kulturen er i hvert fald med til at udvikle de brasilianske spilleres individuelle færdigheder. Og det er overvejelsen værd. At spejle det op imod os og spørge, om vi kan lære noget af det. Så langt er vi ikke kommet endnu, men det er bestemt en overvejelse værd.

- Den anden ting jeg kan tage med hjem er, at de snakker meget om at udvikle spillernes evne til at træffe beslutninger. Langt det meste træning vi så, var lagt åbent op, sådan at spillerne selv skulle tage en masse beslutninger. Det var meget spilorienteret. I Danmark siger man ofte til spillerne, at i dag spiller vi 4 mod 4, og så spiller vi dét og dét mønster, eller også træner man nogle skabelonøvelser. Men hos dem var der valgmuligheder, og spillerne skulle selv vælge. De blev ikke over-coachet, men fik muligheden for selv at bestemme. Efterfølgende evaluerede spillerne så sammen med trænerne, men under træningerne oplevede vi ikke trænere råbe og sige stop, og at spillerne i stedet skulle gå den ene eller anden vej.

- Den sidste ting, jeg kan tage med, er fra da vi mødtes med Manchester Uniteds scout for Sydamerika. Han havde et meget fint billede på det at hente brasilianske spillere til Europa. Når man ser en tropefisk i dens vante miljø, så er den farvestrålende, spændende og elegant. Men hvis man tager den op af dens miljø og sætter den i noget koldere vand, så mister den sin farve og glans og til sidst, så dør den. Det synes jeg er et godt billede på, at hvis man i vores fodboldkultur skal have succes med at implementere brasilianere, så skal man anerkende, hvorfor man gerne vil have dem, og man skal i hele klubben acceptere, hvad de kommer med, siger Siggaard og fortæller videre:

- Han snakkede meget om, at brasilianere skal være glade, de skal være trygge, og de skal ikke coaches hele tiden, for så forsvinder trygheden, og så blegner fisken. Så jeg er blevet meget mere afklaret med, at hvis vi i Danmark skal have noget ud af brasilianske spillere, så skal vi være meget bedre forberedte på, hvad vi får op, og hvordan vi behandler dem. Vi skal være klar over, hvordan vi vil integrere spilleren, både i vores klub, i vores hverdag og i vores spilsystem, lyder det afsluttende fra Peder Siggaard.