Sikkerhedsrapporter fra kampene mod Viborg og FCM

04.09.2013 14:27

Som et led i det øgede fokus på sikkerhedsområdet vil Brøndby IF's sikkerhedschef, Mickel Lauritsen, efter hver Brøndby-kamp "afrapportere" her på brondby.com.

På den måde kan alle involverede parter samt øvrige interesserede få et indblik i Brøndby IF's sikkerhedsafdelings syn på afviklingen af den netop overståede kamp. Afrapporteringerne vil typisk komme et stykke tid efter den pågældende kamp, da der skal afholdes evalueringsmøder m.m. for at få det fulde overblik over den afviklede kamp.

Denne gang gælder det kampene mod henholdsvis Viborg FF og FC Midtjylland, der blev spillet den 9. og 16. august 2013.

Viborg FF - Brøndby IF, 9. august 2013

Kampen ude mod Viborg bragte på forhånd mange følelser frem hos Brøndbytilhængerne, idet man ved det seneste opgør i Viborg i 2007 afsluttede en sejrstørke, der dengang havde stået på igennem en lang periode.

Samtidig huskes kampen i 2007 for den massive og flotte opbakning, som Brøndby IF's fans dengang leverede. Derfor var der på forhånd lagt op til, at denne bedrift skulle gentages både på banen, men ikke mindst på tribunerne.

Op til kampen var der på forhånd lavet aftaler med Viborg og med de lokale myndigheder, så vi kunne sikre den bedst mulige optakt for de medrejsende tilskuere. På forhånd var der lavet aftaler omkring tribuneafsnit, åbningstider, opgaver for de medrejsende kontrollører fra Brøndby IF og generelle forhold angående opførsel med videre.

Specielt åbningstiden på Viborg Stadion gav før kampen problemer, idet de mange medrejsende tilskuere var klar til indgang, før der var kommet klart signal fra Viborgs side til åbning af stadion. Aftalen om en mulig tidligere åbning kunne af forskellige årsager fra Viborgs side ikke efterkommes, hvorfor man åbnede portene meget sent.

Dette resulterede i et enormt pres på indgangen, hvilket gjorde, at de folk, der stod for visitationen, var under et nærmest umenneskeligt pres. Dette medvirkede desværre til, at mange fans slap ind på stadion - uden om visitationsfolkene. Viborgs kontrollører gjorde derudover et rigtig fint stykke arbejde og fik fat i cirka 14 personer, der havde forsøgt at indsmugle pyrotekniske artikler. Desværre så man senere, at mange havde genstande med ind alligevel.

Dette er dog ikke et enkeltstående eksempel eller et Viborg-problem. Det er en problematik, der løbende skal udvikles på, og noget der arbejdes hårdt på stort set alle steder i Danmark. Dette skal på sigt munde ud i, at vi forhåbentligt når frem til at få holdt de ulovlige genstande ude fra stadions rundt om i Danmark.

Brøndby IF's tilskuere var forud for kampen meget utilfredse med adgangsforholdene, men tog dog det med oprejst pande, og der var ingen uro i køen eller foran stadion før kampen.

Inde på stadion var der forud for kampstart et pyroshow orkestreret af Brøndby IF's medrejsende tilskuere, der på en meget uheldig facon markerede deres tilstedeværelse på stadion. Dette sammenholdt med diverse kast af genstande under kampen gør, at undertegnede har svært at begribe, hvorfor denne udtryksform på et stadion er nødvendig, når man som i Brøndbys fans' tilfælde har så mange andre, mere farverige måder at udtrykke sin støtte til holdet på.

Dertil undrer det mig konstant, at man ikke fra fangrupperingers side gør mere ud af at få skabt en dialog og en konstruktiv proces, hvorigennem man kunne forklare og vise fodbold-Danmark, hvorfor det er, at I mener, at pyroteknik og lignende har plads på et fodboldstadion. At sætte hårdt mod hårdt er aldrig vejen frem, og på den måde taber vi alle.

Selve kampen blev afviklet i en ramme, der bestemt var et Superligaopgør værdigt, og man kan som Brøndbymand ikke andet end at være stolt over den støtte og opbakning, som Brøndby IF's fans leverer hver gang. Jeg har arbejdet i længere tid med det her område både for politiet og nu i Brøndby, men jeg oplever nu stort set hver gang, at Brøndby IF's fans får ros både hos myndighederne, men også hos de ansvarlige på de stadions, vi besøger. Det giver stolthedsfølelse og en iver for sammen med fansene at fortsætte arbejdet med udvikling, dialog og sammenhold i en konstruktiv og positiv retning, der er til gavn for alle parter.

Alt i alt en kamp, der skal huskes for de mange fremmødte Brøndbyfans samt den sene blågule scoring. 

FC Midtjylland - Brøndby IF, 16. august 2013

Der var her tale om et fredagsbesøg i Herning, hvor Brøndby IF ren tilskuermæssigt er massivt til stede hver gang. Forud for kampen havde der vanen tro været en god indledende dialog om kampen, der havde til hensigt at skabe de bedst mulige rammer for tilskuerne, der havde valgt at bruge deres fredag på MCH Arena.

Brøndby IF's medrejsende fans var vanen tro ankommet til byen i et større antal, og de bidrog til en stemningsfyldt og intens atmosfære kampen igennem.

Fra politiets side blev det efterfølgende oplyst, at dagen havde været rolig, og der havde ikke været problemer af nævneværdig karakter. Derudover udtrykte politiet stor tilfredshed med Brøndby IF's medrejsende fans og deres opførsel.

Dette blev suppleret af personalet på det benyttede værtshus i byen, der tidligere har været meget imod gæstende Brøndbyfans. Besøget til denne kamp var dog af en anden karakter, og efterfølgende havde personalet og ejeren af stedet kun stor ros til overs for gæsterne fra Brøndby.

Stadion blev åbnet halvanden før kampstart, og selve indgangen foregik stille og roligt. Enkelte blev fundet i besiddelse af genstande, der ikke var ønsket på stadion, men alt i alt var der ingen episoder, der er værd at nævne. Inde på selve tribunen var der god stemning, og opbakningen til Brøndby IF's hold forblev intens til trods for et resultat, vi meget hurtigt springer henover. Det er en opbakning, der giver stor respekt rundt omkring i landet, og jeg får overvejende rosende ord med på vejen omkring Brøndby IF's fans og deres opførsel rundt omkring på stadions.

Netop derfor har jeg efterfølgende meget svært ved at forstå, hvorfor man under kampen så gentagne handlinger, der ikke yder klubben eller dets mange medrejsende fans nogen ære.

Under kampen blev der ved flere tilfælde kastet genstande på banen. Specielt blev der - mod en FCM-spiller - kastet adskillige lightere fra Brøndby IF's afsnit. Dette tager klubben på det kraftigste afstand fra. At forsøge at ramme en spiller på banen med genstande er en handling, der ikke bare skader Brøndby IF, men også Brøndby IF's fans, hvor hovedparten har til hensigt at støtte holdet, skabe god stemning og ikke lave problemer for sig selv og klubben. 

Desværre førte det fælles kontrollørarbejde/sikkerhedsarbejde ikke til pågribelsen af nogle af de implicerede personer. Men disse handlinger skal stoppes, og Brøndby IF vil sammen med det nedsatte fanråd søge mulige løsninger på problematikken.

Handlingerne beskrevet ovenfor resulterede efterfølgende i en disciplinærsag, som Brøndby IF har skullet svare på over for DBU. Kast med genstande på banen er en problemstilling, som DBU har stort fokus på, og det er noget, der bliver slået ned på, hver gang det sker.

Brøndby IF har som resultat af dette modtaget straffen for de forseelser, der blev begået i form af en første advarsel for dårlig opførsel på tribunerne fra DBU. Hvis dette gentager sig, kan klubben se frem til endnu en omgang bøder, hvilket er penge, som klubben har brug for at investere bedre og mere fornuftigt.

Vi skal i fremtiden blive ved med at styrke vores dialog, søge og ville de løsninger, der bliver fundet frem til, udvise stor vilje til at forbedre os og arbejde stenhårdt på at vise resten af Danmark, hvordan de bedste fans og den bedste klub sammen skaber resultater, vi alle kan være stolte af.

Blågule hilsner,

Mickel Lauritsen
Sikkerhedschef, Brøndby IF