
Sikkerhedsrapporter fra kampene mod Randers FC og Hvidovre IF
01.10.2013 15:03
Som et led i det øgede fokus på sikkerhedsområdet vil Brøndby IF's sikkerhedschef, Mickel Lauritsen, efter hver Brøndby-kamp "afrapportere" her på brondby.com.
På den måde kan alle involverede parter samt øvrige interesserede få et indblik i Brøndby IF's sikkerhedsafdelings syn på afviklingen af den netop overståede kamp. Afrapporteringerne vil typisk komme et stykke tid efter den pågældende kamp, da der skal afholdes evalueringsmøder m.m. for at få det fulde overblik over den afviklede kamp.
Denne gang gælder det kampene mod henholdsvis Randers FC og Hvidovre IF, der blev spillet den 25. og 28. august 2013.
Brøndby IF - Randers FC, 25. august 2013
Op til kampen mod Randers FC blev der indhentet oplysninger vedrørende Randers' tilhængere. Det viste sig, at interessen for kampen ikke var specielt stor fra udeholdets fans.
Denne form for indhentning af oplysninger er noget, der bliver foretaget forud for alle kampe, og informationerne er vigtige af flere årsager. Dels bruger vi det på stadion til at vurdere bemandingen på udebaneafsnittet, og dels bruger vi det til at overveje forskellige sikkerhedsaspekter, så vi kan byde de gæstende tilskuere på de bedst mulige forhold.
Grundet den mindre interesse for kampen blev der justeret set i forhold til kontrollørantal og bemanding af boderne i udebaneafsnittet. Dette for at afpasse forbruget af mandskab og ressourcer i forhold til resten af stadion, så vi benytter den tilgængelige arbejdskraft bedst muligt.
Yderligere var der i ugen op til kampen samtaler med Københavns Vestegns Politi (deres fodboldafdeling). Her var der tale om afstemning af forventninger til kampen og information om, hvordan kampen blev grebet an fra Brøndby IF's side. Dette er en normal praksis til alle fodboldkampe på Brøndby Stadion, hvor risici og andre sikkerhedsmæssige aspekter bliver vurderet, så også myndighederne kan forberede sig bedst muligt, så vi kan sikre Brøndby IF's tilskuere den bedste oplevelse, også uden for stadion.
Brøndby IF's tilskuere viste igen stor interesse for at besøge Brøndby Stadion, og der dukkede 16.086 tilskuere op på dagen. Udeholdet var desværre ikke så stærkt repræsenteret (29 tilskuere i udebaneafsnittet).
Den respektive fanbus og spillerbus fra udeholdet blev også til denne kamp kørt væk fra området. Dette er en initiativ, der er blevet skønnet nødvendigt for at give kontrollørerne de bedste oversigtsmuligheder og samtidig undgå, at vi bruger unødig energi på at bevogte busserne under kampen. I stedet kan de tilstedeværende kontrollørers arbejdskraft benyttes andre steder på stadion, så de er mere synlige og i højere grad er til rådighed for vores tilskuere under kampen, hvis de har brug for assistance. Og samtidig er i stand til at opretholde den ro og orden, vi gerne vil afvikle kampene på Brøndby Stadion under.
Før kampen var der rigtig god stemning uden for stadion, og folk var i godt humør på en dag, hvor vi alle havde forhåbninger om, at der skulle tre points på kontoen.
Grundet tidligere kampe i efteråret, hvor tilstrømningen af tilskuere har været særdeles stor fra start af, ønskede Brøndby IF at komme eventuelle køer til stadion i forkøbet, hvorfor det var besluttet at åbne stadion to timer før kampstart (normalt åbnes der halvanden time før). Dette viste sig som en succes, idet der meget kort tid efter åbning var over 1000 mennesker inde på stadion. Tiltaget vil fremadrettet blive vurderet fra kamp til kamp, så vi kan gøre forholdene bedre for vores tilskuere, og så vi forhåbentlig kan mindske eksempelvis risikoen for kø mest muligt.
Under selve kampen var der god stemning og der var meget få problemer, som sikkerhedsafdelingen skulle tage stilling til og løse på dagen. Dog slap vi ikke for affyring af pyrotekniske artikler fra Brøndby IF's tilskuere på Sydsiden. Der var ikke tale om mange, men der er stadig tale om episoder, der ikke bliver set positivt på af hverken klubben, myndighederne eller DBU. Det er ikke lovligt, og klubben forsøger på bedste vis at identificere alle implicerede i disse hændelser.
Det er ikke kun spørgsmålet om, at pyroteknik på stadion er ulovligt. Det er i lige så høj grad problematikken omkring, at man står utrolig tæt på specielt Sydsiden, hvorfor risikoen for at blive forbrændt af fyrværkeriet eller gnister derfra bestemt er til stede. Derfor tager klubben kraftigt afstand fra brugen af de pyrotekniske artikler. Det gavner hverken klubben eller fankulturen, at visse personer bliver ved med at overtræde den gældende lovgivning.
Omkring dette punkt så kommer der efter kampene som regel en del spørgsmål til sikkerhedsafdelingen. Hvorfor gøres der ikke noget under kampene, og hvad sker der med de personer, man så får fat i?
For at slå det helt fast så kan jeg oplyse, at der under alle kampene arbejdes hårdt på at finde frem til de skyldige, der måtte afbrænde pyroteknik. Dette gøres med alt fra overvågning til observation og videre til den egentlig pågribelse af de personer, der bliver udpeget.
Det kan formentlig udefra godt se ud som om, at de personer, der står på tribunen og giver sig i kast med for eksempel affyring af pyrotekniske artikler, gang på gang slipper væk uden omkostninger, eller uden at man håndfast pågriber dem med det samme.
Men med en så levende organisme, som en fyldt tribune er, så skal man hele tiden afveje hvilken fremgangsmåde, der egner sig bedst til den givne situation. Det nytter ikke at løse et problem for så at starte ét, der er endnu større på grund af den benyttede fremgangsmåde. Derfor er det ikke altid, at man udefra kan se, hvad der sker, når personer bliver udpeget eller bortvist fra stadion.
Som følge af en overtrædelse af det gældende ordensreglement på stadion vil man i tilfælde af skyld blive tildelt en karantæne af en given længde, evt. en politisag, og derudover kan personen ligeledes tildeles en afgift, hvis størrelsesorden afhænger af forseelsen. Afgiftens størrelse bliver før og under kampen altid oplyst enten i højtalerne eller på de to opsatte storskærme. Dertil står det beskrevet på vores hjemmeside og på de opsatte skilte på stadion.
Efter Randers-kampen gik folk roligt ud fra stadion, og der herskede generelt god stemning. Dog opstod der, i forbindelse med udgang, en episode med en gruppe tilskuere i den sydlige ende af stadion. Denne episode gav anledning til et større opbud af kontrollører på stedet, idet der var en meget anspændt stemning. Hele episoden var opstået på grund af en række misforståelser og manglende kommunikation, som gav anledning til utilfredshed fra tilskuernes side. Situationen blev efter nogen tid løst via god dialog, der gav det ønskede resultat, så alle kunne forlade stadion i god ro og orden.
Der blev i dagene efter foretaget samtaler internt med kontrollørerne og med de involverede fans, så forståelsen og kommunikationen fremover vil kunne løse lignende situationer. Hændelsen blev efterfølgende taget op i det nyoprettede fanråd, hvor tingene blev endelig løst, og samtidig blev der lavet en aftale for løsning af den slags i fremtiden. Så alt i alt en god dag på Brøndby Stadion, der dog godt kunne have budt på en sejr, hvilket - kampen taget i betragtning - havde været et fuldt fortjent resultat.
Hvidovre IF - Brøndby IF, 28. august 2013
Forud for denne pokalkamp havde Hvidovre IF, Brøndby IF og myndighederne været i tæt kontakt med hensyn til klargøring af Hvidovre Stadion til kampen, hvor muligheden for et større antal tilskuere på stadion var stor. Derfor blev Brøndby IF inddraget i forberedelserne til kampen, hvor selve indretningen af udebaneafsnittet blev gennemgået.
Dertil havde både Hvidovre IF og Brøndby IF møder med Københavns Vestegns Politi, hvor vurderinger, detaljer og afviklingen blev gennemgået. Kampen blev umiddelbart ikke vurderet som værende en risikokamp, men aspektet omkring mange Brøndby-fans på et stadion, der normalt ikke har så mange tilskuere fra udeholdet på besøg, skulle naturligvis tages alvorligt og krævede en god løsning på. Derfor var der som nævnt nogle indretnings-/udstyrsmæssige krav, der skulle opfyldes for, at kampen kunne gennemføres. Dertil skal siges, at der blev gjort et stort stykke arbejde fra Hvidovre IF's side for at skabe de bedste rammer til kampen.
Brøndby IF havde til kampen fået tildelt hele den nordlige langside og endetribunen mod vest. Der var plads til omkring 5000 personer. På dagen var der på forhånd solgt ca. 1300 billetter, og ved indgangen blev der solgt yderligere ca. 4-500 billetter.
Stadion åbnede til tiden, og der var god stemning blandt de fremmødte Brøndby-tilskuere. Brøndby IF stillede med 20 kontrollører, der skulle assistere Hvidovres sikkerhedskorps på udebaneafsnittet.
Under kampen var der i første halvleg meget få arbejdsopgaver for de tilstedeværende kontrollører. De arbejdsopgaver, der skulle løses, var fortrinsvis serviceopgaver til tilskuere, der havde brug for assistance.
Ren stemningsmæssigt overdøvede Brøndby IF's tilskuere hjemmeholdets tilhængere, der dog forsøgte at peppe egen stemningsindsats op ved affyring af adskillige røgbomber fra hjemmeholdets tribuneafsnit.
Som kampen skred frem, og Brøndby IF kom bagud, blev stemningen blandt de fremmødte tilskuere også gradvist mere anspændt og ærgerlig. Frustrationerne kom blandt andet til udtryk ved, at der blev smidt en røgbombe fra Brøndbys tilskuerafsnit, der dog ikke fik indvirkning på selve spillet. Affyringen af røgbomber er en handling, som Brøndby IF tager kraftig afstand fra. Affyring af den slags pyrotekniske artikler er ikke tilladt, og vi vil, om muligt, udpege personen og stille ham/hende til ansvar.
Endetribunen, hvor mange af Brøndby-tilskuerne havde placeret sig ved anden halvlegs start, krævede i slutningen af kampen lidt mere opmærksomhed fra kontrollørernes side. Brøndby IF's tilskuere var stærkt utilfredse med spillet og kampens udvikling, hvorfor stemningen var trykket. Det kom dog aldrig til egentlige problemer, og kontrollørerne kunne løse det hele med dialog.
Efter kampen forlod skuffede Brøndby-fans stadion i god ro og orden, og efterfølgende skal de også roses for deres opbakning og støtte til holdet, uagtet at det havde været en kamp, som man fra Brøndby IF's side helst vil glemme med det samme.
Da Brøndby IF's spillerbus skulle til at køre mod Brøndby, opstod der problemer med en gruppe Hvidovre-tilhængere, der skulle markere deres sejr ved at forsøge hærværk på spillerbussen. De tilstedeværende kontrollører fik dog dette afværget i første omgang, og efterfølgende lykkedes det sammen med en enkelt politipatrulje at få de uroskabende Hvidovre-fans væk fra området.
Alt i alt en rolig dag set ud fra et sikkerhedsmæssigt perspektiv, men fra den sportslige vinkel var dagen naturligvis mindre god. Brøndby IF's tilskuerne var igen til stede i et flot antal med god støtte og opbakning til holdet - det skuffende nederlag til trods.
Blågule hilsner,
Mickel Lauritsen
Sikkerhedschef, Brøndby IF