
Blog fra talentafdelingen: Selvrefleksion er afgørende
08.10.2013 11:41
I den kommende tid vil Brøndby IF's U15-træner Søren Weber Juul blogge af og til her på brondby.com. U15-spillerne er de yngste talenter i Brøndby IF, der er på kontrakt.
Tanken bag bloggen er at give interesserede læsere et indblik i U15-holdets fokusområder og daglige arbejde. Første udgave af Sørens blog handler om selvrefleksion.
Tage ansvar for egen læring
"Er du god nok, så er du gammel nok til at spille Superliga her i Brøndby". Sådan sagde cheftræner Thomas Frank til klubbens U15-spillere, da han i juli bød dem velkommen i klubbens talentafdeling.
Cheftræneren fulgte op med en kommentar om, at talent ikke er nok for at kunne give debut - og betonede vigtigheden af målrettet hårdt arbejde.
Og det er netop sådan, vi arbejder i Brøndbys talentafdeling. Vi knokler hårdt og målrettet for at udvikle spillerne, så de i første omgang for U15 bliver gode nok til det næste step, som er vores U17-hold.
Men hvad er hårdt arbejde egentlig? Mange vil nok mene, at det er lig med mange fysiske, tekniske og taktiske træningstimer på grønsværen. Det er bestemt ikke forkert. Men i Brøndby IF bruger vi også et utal af timer på at arbejde med spillernes mentalitet - både på og uden for banen.
I mit arbejde som ansvarlig for Brøndbys U15-hold har vi et særligt fokus på at stimulere spillernes selvrefleksion. Min filosofi er, at drengene bliver bedre og mere hele fodboldspillere af at reflektere over egne styrker, udviklingsområder og motiver. Refleksionen gør, at de i højere grad tager ansvar for egen udvikling. Målet er, at de går fra at "blive trænet" til at træne af egen kraft.
Det lyder måske en kende selvindlysende, men for 14-årige drenge er vejen til selvrefleksion ikke altid nem. Det tager tid at øge deres bevidsthed. Men trænerens tålmodighed betaler sig, og det er nødvendigt for, at spillerne kan opnå mål og delmål i processen mod at blive "god nok".
I praksis foregår vores arbejde med at stimulere U15-spillernes selvrefleksion i flere trin:
1) Første step sker via en række åbne spørgsmål, hvor spillerne forholder sig til egne styrker og udviklingsområder, personlige værdier, drømme og personlige mål på såvel kort som langt sigt. Træneren følger op på svarene ved en personlig samtale.
2) Næste skridt er at skitsere vores såkaldte kompetencekort med områderne teknisk, taktisk, fysik og mentalt. Her vælger spillerne fire færdigheder, som de i en begrænset periode vil have særligt fokus på, og de sætter mål for, hvor meget de skal forbedre sig fra deres nuværende niveau. Kompetencekortene bliver hurtigt personlige og hænger efterfølgende på spillernes plads i omklædningsrummet, så de konstant bliver mindet om personlige målsætninger.
3) Det tredje trin følger op på udviklingen af færdighederne i kompetencekortet, og en ny målsætning fastsættes. Som løbende evalueringsværktøj bruger vi blandt andet individuelle videoklip fra vores kampe, hvor spillerne har mulighed for at vurdere deres fremgang.
Min erfaring fra tidligere årgange viser, at spillerne via øget selvrefleksion i højere grad evner at tage ejerskab over deres udvikling. Og netop det vil på sigt være med til at lette overgangen fra talent til drømmen om debut på klubbens Superligahold.
Blågule hilsner,
Søren Weber Juul
U15-træner Søren Weber Juul, der her ses i baggrunden under en kamp ved det uofficielle U15-EM tidligere på året i Slovenien, vil fremover blogge på brondby.com om talentafdelingens fokusområder og daglige arbejde. Foto: Footjuniors.com/npc