
Sikkerhedsrapporter fra kampene mod FC Nordsjælland, Viborg FF og OB
15.11.2013 10:56
Som et led i det øgede fokus på sikkerhedsområdet vil Brøndby IF's sikkerhedschef, Mickel Lauritsen, efter hver Brøndby-kamp "afrapportere" her på brondby.com.
På den måde kan alle involverede parter samt øvrige interesserede få et indblik i Brøndby IF's sikkerhedsafdelings syn på afviklingen af den netop overståede kamp. Afrapporteringerne vil typisk komme et stykke tid efter den pågældende kamp, da der skal afholdes evalueringsmøder m.m. for at få det fulde overblik over den afviklede kamp.
Denne gang gælder det kampene mod henholdsvis FCN, VFF og OB der blev spillet henholdsvis den 6., 20. og 27. oktober 2013.
FC Nordsjælland - Brøndby IF, 6. oktober 2013
Der var mellem FC Nordsjælland og Brøndby IF en god dialog op til kampen, hvor alle detaljer omkring afviklingen blev gennemgået. FC Nordsjælland har indført den regel, at man på alle andre afsnit end udebaneafsnittet ikke må bære udeholdets farver og fanartikler, idet det giver en sikkerhedsrisiko. Dette er et nyere tiltag, der gav lidt udfordringer set i forhold til, at der normalt sidder mange Brøndbyfans i klubtrøjer og lignende på de øvrige tribuner.
Til denne kamp var der derudover et udsolgt udebaneafsnit, hvorfor problemet med Brøndbyfans på de øvrige tribuner var meget nærliggende at tage hensyn til.
Det blev til, at Brøndby IF som vanligt fik hele B-tribunen samt C1. Dertil blev det fra Brøndby IF's side oplyst, at man fra FC Nordsjællands side skulle forberede sig på, at der formentlig ville komme yderligere Brøndbyfans på de øvrige tribuner, idet der var en stor interesse for kampen. Brøndby IF tilbød her at være med at til assistere ved indgangene, idet det kunne give anledning til udfordringer.
Fra FC Nordsjællands side var der stor vilje til at skabe de bedste forhold for de besøgende gæster fra Brøndby IF, hvilket gjorde hele planlægningsprocessen enkel og ligetil.
Brøndby IF bidrog med 20 kontrollører til kampen, der som vanligt havde til opgave at spotte egne fans og deltage i arbejdet på de tildelte tribuneafsnit. Til kampen var der 9.726 tilskuere, hvoraf Brøndbys tilhængere dominerede store dele af stadion.
Der var rigtig god stemning på stadion under hele kampen, og kampen var præget af meget få opgaver for det tilstedeværende kontrollørkorps. De opgaver, der var under kampen, var desværre af den mere ærgerlige slags. Visse elementer i Brøndby IF's fanskare fandt det nødvendigt at overtræde ordensreglementet på flere punkter, hvilket til alt held ikke fik indflydelse på selve spillet eller på kampens afvikling. Kontrollørerne arbejdede her meget intenst for at standse de få uheldige elementer, der gentagne gange overtrådte ordensreglementet.
Det er fortsat med stor undren, at vi i klubben kan konstatere, at visse personer føler sig så hævet over klubbens ve og vel, at de overtræder ordensreglementer rundt omkring i landet - i dette tilfælde i Farum. Det er fuldstændig ubegribeligt, at man f.eks. ikke kan komme til en fodboldkamp uden at føle sig nødsaget til at tænde pyrotekniske artikler eller kaste genstande i banens retning, uanset hvad man så end forsøger at ramme. Det har intet at gøre med de værdier, Brøndby IF står for, og det har intet med det at være fan at gøre. Vi arbejder hårdt sammen med de etablerede fangrupperinger for at ændre holdningen hos de fans, der ikke forstår budskabet om at holde genstande i lommen og kruset med øl i hånden.
Trods dette var det overordnet set et positivt indtryk, man tog med sig fra kampen, hvilket er værd at holde fokus på. Den indsats, som hovedparten af Brøndby IF's farverige og særdeles aktive fans leverede på dagen for at støtte holdet, var imponerende. Der var til denne kamp tale om en ren magtdemonstration på tribunen, hvor der mere var tale om hjemmebane end udebane. At man er i stand til - på udebane - at aktivere store dele af stadion i en Brøndbysang, er inspirerende og en fornøjelse at være vidne til.
Efter kampen forlod alle stedet i ro og fred, og der var ingen episoder, der påkaldte sig opmærksomhed. Så helhedsindtrykket på dagen var, at det alt i alt var en rolig dag på Farum Park, hvor tilskuerne var vidner til en uafgjort kamp på kunstgræsset.
Brøndby IF - Viborg FF, 20. oktober 2013
Kampen mod Viborg FF blev indledt, ren planlægningsmæssigt, som alle andre kampe på Brøndby Stadion. Der blev rettet henvendelse til de lokale myndigheder, hvor vi som vanligt gennemførte strategimøde fredag op til kampen, hvor alle konkrete tiltag og udfordringer blev gennemgået. Derudover blev der rettet henvendelse til Viborg, der blev gjort bekendt med deres tildelte afsnit, og alle de aktuelle forhold for deres fans og ligeledes deres Superligahold.
Denne forudgående dialog giver et solidt og bredt billede af de aktuelle omstændigheder, der kan spille ind til kampe, der skal afvikles og giver et godt udgangspunkt.
Som udehold er det mellem klubberne aftalt, at man medbringer minimum to lokale kontrollører, der kan assistere hjemmeholdets vagter med at udpege fans fra udeholdet, der ved tidligere kampe har gjort sig fortjent til en karantæne. Derudover benyttes de assisterende vagter til at agere bindeled mellem de besøgende fans og de lokale vagter. Det, at man som fan har "egne" vagter med, som man kender og stoler på, er utrolig vigtigt, for at samarbejdet kan fungere. Mange gange er det lettere at tale med "egne" vagter frem for at skulle forklare sig for vagter, der ikke kender til interne forhold, der ofte spiller en vigtig rolle. Tit ved de medrejsende vagter også hvem i fangrupperingerne, de skal henvende sig til, for at få budskaber ud. Alt sammen vigtigt for at afviklingen forløber uden misforståelser og uro.
Fra Brøndby IF's side var der til kampen stablet et Halloween-tema på benene, hvilket gav sig udtryk i arrangementer for børn og barnlige sjæle. Før kampen var der således mulighed for at skære græskar samt lignende aktiviteter. Derudover var der opsat græskar med lys i boderne og i loungerne. Samtidig var der besøg af hekse og orker, der gik rundt og spredte (u)hyggelig stemning for de tilstedeværende tilskuere.
Brøndby IF havde til kampen åbnet en ny, ekstra indgang til Sydsiden, idet vi til tidligere kampe i løbet af efteråret har haft udfordringer med at få alle tilskuere ind til tiden. Brøndby IF har været meget glade for den store opbakning, hvor vi har været så priviligerede at have rigtig mange tilskuere på stadion, som desværre har måtte tilbringe længere tid uden for stadion, end vi kunne ønske. Af den grund var der til denne kamp klargjort et nyt indgangsparti til Sydsiden, der skulle aflaste det allerede eksisterende ved indgang C. Til kampen var der 16.607 tilskuere.
Som følge af ændringer i sikkerhedskoncepterne på Brøndby stadion har Brøndby IF haft som ønske at foretage nogle tiltag mod indsmugling af pyrotekniske artikler på stadion. Disse tiltag har udmøntet sig i forskellige aktioner, der skal gøre det sværere for folk at få de ulovlige genstande med ind til kampene. Derfor bliver der i høj grad reageret på de informationer, som vi modtager i sikkerhedsafdelingen. Det kommer f.eks. til udtryk i undersøgelse af personer og genstande, der normalt ikke bliver udsat for tjek. Et af disse tjek blev foretaget, efter at stadion havde modtaget gentagne oplysninger omkring indsmuglingsmåder og -ruter. Undersøgelserne gav i dette forsøg ikke resultat, men vi fik sendt et lige så vigtigt budskab omkring, at vi fra klubbens side ikke viger fra at søge løsninger på problemerne, også selvom det kræver, at vi nogle gange skal tage nogle mere utraditionelle metoder i brug for at opnå resultater.
Stemningen, der som vanligt var god og meget intens, blev desværre lidt for meget for nogle af udeholdets tilskuere, der i dagens anledning havde valgt at medbringe pyroteknik. Dette var desværre ikke blevet fundet i indgangen, hvilket selvfølgelig altid er målet, men ikke altid muligt at opnå. Affyring af pyrotekniske artikler fra udeholdets fans var en realistisk mulighed og noget, der var talt om/taget højde for forud for kampen.
Derfor var de tilstedeværende kontrollører placeret på strategiske steder, så det ville være muligt for dem at få et godt overblik. Derfor var det ved denne lejlighed muligt for kontrollørerne at få fjernet to personer fra tribunen, der med sikkerhed kunne sættes i forbindelse med affyring af pyroteknik. Disse personer blev eskorteret væk fra stadion, efterfølgende registreret til videre sagsbehandling og overdraget til politiet.
Yderligere opgaver for kontrollørerne drejede sig hovedsageligt om mindre hændelser, deriblandt en meget påvirket person, der krævede samaritassistance og efterfølgende lægehjælp. Denne person blev hjulpet, indtil ambulancen ankom, hvorefter redningspersonalet overtog opgaven.
Derudover blev der i samarbejde med politiet udpeget en person, der er opført i det nationale karantæneregister for fans (hooliganregistret). Denne person blev bortvist og overtaget af politiet udenfor stadion.
Ellers var der tale om en festlig og god afvikling på en kamp, der endte med et uafgjort 0-0-resultat.
OB - Brøndby IF, 27. oktober 2013
Kampen mod OB blev indledt ren planlægningsmæssigt som andre udekampe. Der blev rettet henvendelse til de lokale myndigheder og til hjemmeholdets sikkerhedschef, hvor der blev informeret omkring de forhold, der ville gøre sig gældende til kampen. Både omkring de medrejsende kontrollører, men naturligvis også omkring de medrejsende Brøndbyfans. Derudover blev de konkrete tiltag, arbejdsopgaver og udfordringer i forbindelse med kampen gennemgået. Aftaler blev indgået, og forholdene for fans, kontrollører og hjemmeholdets afdelinger blev konkretiseret, så alle parter ville have samme udgangspunkt til kampen.
Brøndby IF's fankoordinator havde derudover sin egen dialog med OB's sikkerhedschef, hvor de præcise forhold for fans blev gennemgået. Her tænkes blandt andet på tifoansøgninger, afsnittets indretning og størrelse, samt de gældende regler for opførsel på dagen.
Brøndby IF stillede til kampen med 12 kontrollører, der skulle assistere OB's sikkerhedskorps med arbejdet på og uden for tribuneafsnittet tildelt Brøndby IF.
Ved udebaneafsnittet, som på dagen var næsten udsolgt, var der problemer forud for kampen. Ca. 1.900 Brøndbyfans var til stede ved afsnittet, og alle skulle igennem en smal gang, der er en del af indgangspartiet for udeholdets fans. Indgangspartiet er normalt indrettet på denne måde, men problemet opstår, når så mange fans forsøger at komme ind på samme tid. I denne situation får man hurtigt et flaskehalsproblem, hvilket potentielt kan udgøre en risiko for sikkerheden for de mange fans. Dette blev løst på dagen via et tæt samarbejde mellem OB, Brøndby IF's kontrollører og fankoordinator. De to sidstnævnte stillede sig op på en forhøjning og fik lagt en dæmper på Brøndby IF's tilskuere i flaskehalsen, så folk kunne komme ind stille og roligt.
Til kampen var der 11.524 tilskuere, hvoraf Brøndby IF's medrejsende tilskuere udgjorde ca. de 1.900. Der var således tale om endnu et imponerende antal medrejsende tilskuere, der havde valgt at bruge deres søndag i selskab med Brøndby IF's Superligahold.
Indsatsen fra tilskuerne gjorde kampen intens og farverig. Der var god stemning i begge ender af stadion hos de to holds fans, der begge gjorde deres ypperste for at sætte deres eget hold ekstra op.
Dette kom desværre til udtryk i affyring af pyrotekniske artikler fra begge holds fangrupperinger. Dette forsøgte kontrollørkorpsene fra begge hold at sætte ind overfor med overvågning, observation og efterfølgende indgriben. Til trods for et solidt arbejde lykkedes det ikke at få fat i nogle af de involverede fans.
Brøndby IF's kontrollører var kampen igennem placeret på stykket foran tribuneafsnittet ved banehegnet. OB's kontrollører var placeret som assistance længere væk. Denne opstilling bliver i mange tilfælde praktiseret ved Brøndby IF's udekampe, idet Brøndby IF's egne kontrollører tit har bedre mulighed for dialog i kraft af deres erfaring og kendskab til de medrejsende fans. Dette kendskab, sammenholdt med det tillidsforhold, som kontrollørerne har med de medrejsende fans, gør, at de fleste problemer og konflikter kan løses, før de udvikler sig til større problemstillinger. Derfor forsøger man i høj grad at lade Brøndby IF's kontrollører være de styrende på det tildelte udebaneafsnit. Dette praktiseres i stor stil også i andre klubber, hvor klubbernes medrejsende kontrollører kan vejlede og assistere hjemmeholdets kontrollører omkring udeholdets fans. Det gør ofte arbejdet på udebaneafsnittet meget lettere, så alle får en god oplevelse ud af kampene. OB's kontrollørkorps og Brøndby IF's medrejsende kontrollører havde kampen igennem et godt samarbejde og fik løst de mindre opgaver, der var på tribunen.
Kampen endte uafgjort, og alt i alt var afviklingen af kampen godkendt. Dog vil der være enkelte ting, som begge klubber vil tage ved lære af, så vi løbende kan forbedre det indbyrdes samarbejde og selve arbejdet på tribunerne med vores respektive fans.
Blågule hilsner,
Mickel Lauritsen
Sikkerhedschef, Brøndby IF