
Sikkerhedsrapporter fra kampene mod AGF og FCK
02.11.2013 13:10
Som et led i det øgede fokus på sikkerhedsområdet vil Brøndby IF's sikkerhedschef, Mickel Lauritsen, efter hver Brøndby-kamp "afrapportere" her på brondby.com.
På den måde kan alle involverede parter samt øvrige interesserede få et indblik i Brøndby IF's sikkerhedsafdelings syn på afviklingen af den netop overståede kamp. Afrapporteringerne vil typisk komme et stykke tid efter den pågældende kamp, da der skal afholdes evalueringsmøder m.m. for at få det fulde overblik over den afviklede kamp.
Denne gang gælder det kampene mod henholdsvis AGF og FCK der blev spillet den 22. og 28. september 2013.
AGF - Brøndby IF, 22. september 2013
Som vanligt var der stor interesse op til udekampen mod AGF, der normalt er et stort tilløbsstykke for Brøndby IF's tilskuere. Denne kamp var ingen undtagelse og stor respekt herfra for det antal af medrejsende Brøndby-tilskuere, der valgte at bruge deres søndag i selskab med Brøndby IF's Superligahold.
I forbindelse med optakten til kampen i Århus var der som sædvanligt en god og fornuftig dialog med AGF, der i min tid som sikkerhedschef har været særdeles opsatte på, at gøre deres for, at kampene bliver afviklet med stor fokus på god stemning og gode forhold for de tilrejsende fans. Der bliver altid gjort en stor indsats fra AGF's side for, at alle skal føle sig velkomne, og de udviser generelt stor interesse for at imødekomme forslag til forbedringer samt initiativer fra fans.
Selve udebaneafsnittet på NRGi Park er udstyret med et såkaldt "trip net", der er til for, at tilskuere ikke kan få adgang til baneområdet. Dertil er der opsat andre sikkerhedsforanstaltninger for at sikre afviklingen af kampen, men også de tilrejsende tilskuere mod at blive generet på deres tribuneafsnit.
AGF's sikkerhedsafdeling har som en regel besluttet, at udeholdets spillere ikke skal gå ud over banearealet, når de skal hilse på de medrejsende fans, eller når de jubler. Dette på grund af at presset på banehegnet ikke skal blive for stort, hvilket kan forårsage skader på personer, der i så fald kan blive mast eller ryge ud i "trip nettet". Dette blev forud for kampen aftalt med spillerne, så reglementet kunne overholdes.
Brøndby IF's fans ankom til kampen med busser, tog og i biler. Der var mulighed for at tilbringe noget tid på en af byens restaurationer, der bød Brøndby-fansene velkommen. Andre ankom direkte til stadion, hvor AGF til dagens kamp havde åbnet yderligere indgange for at undgå tidligere kampes problemer med lange køer.
Brøndby IF havde til kampen 12 kontrollører afsat til at assistere fans og sikkerhedspersonale på NRGi Park. Dette er flere end normalt, hvilket skyldes det store antal Brøndby-tilskuere, der havde taget turen til Århus.
Selve kampen blev afviklet i god ånd, og udebaneafsnittet var totalt udsolgt, hvilket efterhånden er fast kutyme på udebane. Et fyldt udebaneafsnit er et prægtigt syn for enhver med Brøndby IF i hjertet. Der var en helt fantastisk stemning på afsnittet og på stadion generelt, hvilket ikke blev forværret af et Brøndby-hold, der dominerede kampen.
På Brøndby-afsnittet var der meget få episoder, der krævede indgreb fra kontrollører/sikkerhedspersonale på stadion. Der var enkelte tilfælde af affyring af pyrotekniske artikler, hvilket altid er en ærgerlig hændelse, idet der er tale om en overtrædelse, der i værste fald kan koste klubben straffe og penge. Men derudover var det en rolig dag "på kontoret" for personalet i Brøndby IF's tribuneafsnit.
Kampen blev vundet af Brøndby IF, og efter kampen løb Brøndby-spillerne ned til fortjent hyldest foran et udebanepublikum, der viste, hvorfor de altid kan betragtes som Brøndby IF's 12. mand. Denne hyldest udviklede sig desværre en smule forvirrende, idet spillerne kom for tæt på tilskuerne. Det gav anledning til, at kontrollørerne/sikkerhedspersonalet blev nødsaget til at holde dem tilbage, hvilket gav visse spændinger mellem kontrollører og fans efterfølgende. Mange fans var irriterede over ikke at få fri adgang til at fejre spillerne. Det skal dog hertil siges, at de tilstedeværende kontrollører blot fulgte de forudgående aftaler og arbejdede hårdt for at følge de retningslinjer, der er lagt fra arrangørens side.
Efterfølgende blev denne sag taget op i Brøndby IF's fanråd, hvor situationen blev forklaret i detaljer, så alle aspekter blev inddraget. Der var efter denne dialog stor forståelse fra begge sider, hvilket førte til, at der blev lavet en fast aftale omkring dette til de fremtidige kampe.
Ud over det nævnte var der udelukkende fest og glade dage blandt Brøndby IF's fans, og der var ingen bemærkninger fra hverken AGF eller Politiet, der betegnede det som en succesfuld dag på stadion. En tak herfra til Brøndby IF's fankoordinator, Brøndby IF's medrejsende tilskuere og ikke mindst Brøndby IF's kontrollører, der gang på gang stiller op og arbejder stenhårdt for at sikre en god og fornøjelig afvikling af kampene.
Brøndby IF - FC København, 28. september 2013
I forbindelse med optakten til kampen havde Brøndby IF en åben dialog med myndighederne og med FC Københavns sikkerhedschef, hvor selve kampens afvikling blev aftalt, så man på den bedst tænkelige måde kunne gennemføre opgøret som en festlig og fornøjelig begivenhed, hvor selve fodboldkampen var i højsædet.
Derudover var der en god og konstruktiv dialog mellem FC Københavns fankoordinator og Brøndby IF, hvor der var stor samarbejdsvilje og ønske om at få skabt de bedste rammer for afviklingen af kampen.
Til denne kamp havde FC København fået tildelt et større tilskuerafsnit på den nedre del af Nordea-tribunen. I den resterende del af nordtribunen, hvilket også gælder for øvre nord-tribune, var der afspærret for andre tilskuere. Dette så FC Københavns medrejsende tilskuere kunne se kampen uden forstyrrelse fra øvrige tilskuere. Der var således ingen mulighed for, at de to holds fans kunne komme i kontakt med hinanden inde på stadion.
Der var derudover ganske som sædvanligt afsat et større antal kontrollører til opgaven, hvor der uden for stadion var opstillet et særligt indgangsparti til FC Københavns fans, der kunne imødekomme deres AWAY-system. Dertil var der afsat et mere end passende antal kontrollører til at stå for opgaven med visitation af de medrejsende FC København-fans.
Uden for stadion var der opsat hegn, der igen adskilte de medrejsende FC København-fans fra alle andre tribuneafsnit. Disse var afblændet, hvilket har vist sig effektivt, idet det lægger en dæmper på eventuelle provokationer fansene imellem. Derudover var der på forhånd opsat skilte med retningsangivelser til de to holds fans, hvilket ligeledes var meddelt via Brøndby IF's hjemmeside.
Udebaneafsnit inde på Brøndby Stadion: FC Københavns egne kontrollører havde to forbindelseskontrollører fra Brøndby IF tilknyttet. Dertil var der afsat folk som taktisk reserve, hvis FC Københavns kontrollører havde brug for assistance.
I forbindelse med optakten var der blevet godkendt en tifo fra begge holds fans. På dagen blev disse effekter gennemsøgt, af de to holds respektive kontrollører, for ulovlige genstande. Der var forud for kampen foregået et stort og meget krævende arbejde fra Brøndby Tifo, der ville forsøge sig med en tifo, hvis lige ikke var set tidligere i Danmark. Denne ønskede Brøndby IF som klub naturligvis at bakke op omkring, og der blev i ugerne op til kampen samarbejdet for at skabe de rette forhold, så arbejdet på stadion kunne foretages af de involverede fans. Dette samarbejde fungerede forbilledligt, og det håber Brøndby IF kan gentages ved fremtidige lejligheder. Alle aftaler blev overholdt, og der blev udvist stor samarbejdsvilje fra alle de involverede.
Stadion blev vanen tro åbnet to timer før kampstart. Til kampen var der 21.798 tilskuere, hvoraf de cirka 1.800 var medrejsende FC København-fans. Rammen for kampen var derfor spændt og særdeles farverig, hvilket altid er med til at bringe det bedste frem i spillerne på banen.
Der var op til åbningen af stadion stor tilstrømning til indgangene og allerede større kø uden for specielt indgang C (Sydsidens hovedindgang). Tilskuerne fra FC København ankom som udgangspunkt samlet, idet de fleste som vanligt tog S-toget til Glostrup Station, hvorfra de marcherede mod stadion i følge med Politiet. Undervejs blev der ikke berettet om nogle hændelser af nævneværdig karakter, og alle ankom til stadion uden problemer.
Der blev til kampen foretaget grundig visitation i alle indgange med det største fokus rettet mod indgang B og C, der er de to primære indgange for de to holds stemningsfans. I forbindelse med visitationen blev der fjernet pyroteknik i både indgang B og C, og de involverede personer blev overdraget til politiet.
Dog viste det sig desværre, at det øgede fokus på visitationen ikke var tilstrækkeligt med hensyn til at holde ulovlige genstande ude fra stadion. Det er et fokusområde fra Brøndby IF's side, og fra de øvrige Superligaklubber, at man i øjeblikket forsøger at sætte ind overfor tilstedeværelsen af pyrotekniske artikler. Det er en opgave, der bliver taget meget seriøst, og der bliver brugt mange ressourcer på bekæmpelsen af dette. Opgaven vil ikke blive løst over natten, men vil i stedet være en problematik, der skal tackles fra flere vinkler. Dette gælder både dialog mellem fans og klubber, men også mellem DBU og klubberne, der sammen skal finde løsningsmodeller, der vil være holdbare og realistiske på den lange bane. På den korte bane vil Brøndby IF fortsætte med at sætte ind med alle tænkelige metoder for at få fat i de involverede, så vi ikke skal have risikoen for bøder, skader og udsættelser af kampe hængende over hovedet.
Op til kampstart blev det grundet en større menneskemængde uden for stadion vurderet, at der ikke var mulighed for at få alle tilskuere ind til tiden. Dette både på grund af den skærpede sikkerhed til kampen, samt at mange tilskuere ankom sent til stadion. Sikkerhedsaspektet i det var, at vi som klub imødekom myndighederne, der ville have alle inde på stadion, når kampen gik i gang.
Denne løsning med udsættelse af kampstart er bestemt ikke noget, som Brøndby IF er glade for at tage i anvendelse, idet vi altid stræber efter at kunne overholde de oprindelige planer for gennemførsel af kampene. Dette var desværre ikke muligt til denne kamp, hvilket vi beklager overfor de berørte. Tiltag på dette område er allerede sat i værk, så vi forhåbentlig kan undgå forsinkelser, køer og tilskuere, der skal bruge for lang tid uden for stadion, fremover.
Ved spillernes indløb var der tifoaktivitet fra begge holds tilskuere, der inkluderede røgbomber, pyrotekniske artikler og flag m.v. Dog skal den tifo, som Brøndby Tifo-gruppen fremviste, fremhæves. Den var ikke mindre end spektakulær og skabte en helt særlig optakt til kampen.
Det, der ikke var positivt, var, at de to holds tilskuere formåede at affyre pyrotekniske artikler i en grad, så kampen blev yderligere udskudt, hvilket er uacceptabelt. Der bliver op til kampen foretaget mange tiltag fra klubbernes side for, at begge holds stemningsfans kan få muligheder for at skabe flotte og stemningsfyldte indslag, og derfor er det ekstra bittert, og stærkt beklageligt, at noget som dette alligevel sker.
Ud over de overtrædelserne på tribunerne, så er den stemning, der kunne opleves under Derbyet på Brøndby Stadion, uden tvivl med til at højne standarden for fodboldoplevelser i Danmark. Spillerne, klubberne og tilskuerne glæder sig til disse kampe og ikke uden grund, når man ser den opbakning og stemning, som sådan en kamp afstedkommer.
Afviklingen af kampen foregik forholdsvist roligt, selvom der altid er mange opgaver for det tilstedeværende sikkerhedspersonale. Til kampen var der heldigvis få skader, men når så mange mennesker er samlet på ét sted, vil der altid være brug for samaritter til at lægge is på en fod, sætte plaster på skader og assistere folk, der er kommet til skade på anden vis.
I løbet af kampen blev der bortvist adskillige personer fra stadion. Disse personer havde gjort sig skyldige i diverse overtrædelser af ordensreglementet. Nogle personer kan i den forbindelse se frem til et efterspil både fra klubben, men også fra myndighederne, der overtog styringen af de personer, der ligeledes havde gjort sig fortjent til at modtage en skrivelse fra Politiet.
I løbet af anden halvleg indløb der rygter om, at FC Københavns tilskuere ville storme banen i tilfælde af et nederlag, hvilket førte til, at både Politi og sikkerhedspersonalet på stadion foretog foranstaltninger for at kunne imødekomme et eventuelt forsøg på at komme på banen. Disse rygter viste sig dog at være uden hold i sandheden, hvorfor sikkerhedspersonalet returnerede til deres vante pladser og genoptog deres arbejde.
Hen imod slutningen af kampen var der en person, der havde symptomer på en blodprop, hvilket blev tilset af tilstedeværende samaritter og læge. En ambulance blev tilkaldt med det samme, så personen kunne komme i behandling. Ambulancen ankom hurtigt, og vedkommende blev efter endt behandling på hospitalet udskrevet igen uden mén.
Ved afslutningen af kampen udviklede stemningen sig i det nordvestlige hjørne, idet FC Københavns tilskuere ifølge ordre fra Politiet skulle forblive på stadion efter kampen. Samtidig med at et stigende antal af FC Københavns tilskuere ønskede at forlade stadion, var der en gruppe af hjemmeholdets fans, der kom med hånende kommentarer, hvilket gjorde, at nogle FC København-tilskuere forsøgte at vælte et opsat hegn mellem nordtribunen og vesttribunen. De tilstedeværende kontrollører fjernede tilskuerne fra hjørnet på vesttribunen, så det ikke kom til yderligere konfrontationer, og samtidig forsøgte FC Københavns sikkerhedsvagter at få styr på FC Københavns tilskuere, der i mellemtiden brød en port op ved indgang B.
Via den opbrudte port forlod FC Købenavns tilskuere stadion. Efter kontakt til Politiet fik vi tilladelse til at åbne for de øvrige udgange, så tilskuerne kunne forlade stadion. Der skete ikke yderligere episoder på stadion, og imens FC Københavns tilskuere forlod stadion, blev sejren fejret i den modsatte ende.
Udenfor, væk fra stadionområdet, blev glæden over sejren dog spoleret, idet en fan fra Sydsiden blev groft overfaldet på sin vej væk fra stadion. Denne episode skete i området omkring Park Allé og Brøndbyvester Boulevard. Vedkommende fik alvorlige skader som følge af overfaldet og er p.t. ikke kommet sig helt efter episoden. En meget ærgerlig hændelse, og selvom Brøndby IF ikke umiddelbart kan kontrollere begivenhederne uden for stadion, så er vi alligevel meget kede af, at vores besøgende gæster skal forlade et af vores arrangementer og blive udsat for den slags. Heldigvis er der tale om en episode, der meget sjældent bliver set i forbindelse med kampene, og forhåbentlig sker det ikke igen.
Alt i alt var det en forholdsvis god afvikling på en kamp med mange tilskuere og en spændt atmosfære. De i artiklen nævnte episoder vil alle blive efterrationaliseret, så Brøndby IF også i fremtiden vil være i stand til at imødekomme sikkerhedskravene. Og samtidig skabe de rette rammer så alle kan få en god og fornøjelig oplevelse ud af en kamp som denne.
Tak til Brøndby IF's kontrollører for en god og solid indsats, tak til spillerne for en stor oplevelse på banen og tak til de tilstedeværende tilskuere, der skabte en fantastisk kulisse.
Blågule hilsner,
Mickel Lauritsen
Sikkerhedschef, Brøndby IF