
Ny Brøndby-bog på gaden
12.11.2013 15:20
"Brøndby IF 1964-2014 - 50 fortællinger fra 50 profiler" er en interviewbog, der udkommer tirsdag den 12. november 2013 i anledning af Brøndby IF's 50 års-jubilæum næste år.
Bogen beskriver klubbens historie helt fra starten i 1964 og frem til i dag med overlevelsen i Horsens som det seneste af mange højdepunkter. Alt sammen fortalt gennem 50 personer, som alle på den ene eller anden måde har spillet en væsentlig rolle i Brøndby IF's historie. Læs uddrag fra bogen længere nede i denne artikel.
Bogreception onsdag på Brøndby Stadion
I morgen onsdag kan du fra kl. 15-19 møde bogens forfatter, Esben Thoby, når der i foyeren på Brøndby Stadion afholdes reception i forbindelse med bogens udgivelse. Bogen kan naturligvis købes i Brøndby Shoppen.
Under receptionen vil bogen kunne erhverves til en særlig rabatpris på 199 kr, og det vil være muligt at få sit eksemplar signeret af forfatteren.
I løbet af dagen vil en del af bogens 50 medvirkende kigge forbi. Forfatteren vil derudover gerne i samarbejde med Brøndby IF og Forlaget Turbine byde på et glas og lidt snacks til de fremmødte.
Brøndby IF - fra 1964 til 2014
"Brøndby IF 1964-2014 - 50 fortællinger fra 50 profiler" er historien om, hvordan det hele startede med kampen om en grusbane og en kreativ borgmester. Om usandsynlige oprykninger, mesterskaber og Champions League, legendariske kampe og fantastiske mål. Om interne slagsmål, europæisk fiasko og økonomisk kaos. Og om splittergale stjerner, fanatiske fans og et unikt sammenhold.
Per Bjerregaard, Daniel Agger, Kim Vilfort, Tom Køhlert, Mike Jensen, Mogens Krogh, John Faxe og Ebbe Skovdahl er blandt de 50 medvirkende, der tæller både tidligere og nuværende spillere, trænere, ledere, direktører, fans og frivillige.
"Brøndby IF 1964-2014 - 50 fortællinger fra 50 profiler" udkommer som nævnt tirsdag den 12. november på Forlaget Turbine og er skrevet af Esben Thoby, der har været passioneret Brøndbyfan de seneste 20 år.
Uddrag fra bogen
Fra 1. kapitel med i dag 94-årige Jørgen Lundø, Brøndby IF's allerførste formand, der fortæller om starten på hele eventyret:
- De eneste baner, vi havde i både Øster og Vester, var skolernes boldbaner. Dengang havde skolelederne meget at sige, så vi måtte tit udskyde vores kampe. Derfor blev programmet meget tæt, og i målfelterne forsvandt græsset. Det er jo klart, hvis man spiller ti kampe i løbet af en weekend. Den gamle borgmester, Jens Christian Jensen, var brøndgraver og en praktisk mand, der holdt høns. "Det klarer vi hurtigt. Hønselort er det bedste at smide på jorden, der hvor græsset er væk", sagde han. Det resulterede i, at vi ikke kunne spille kampe i tre uger, for målmændene kunne jo ikke smide sig i det skidt.
Sådan beskriver den allerførste formand i Brøndby IF, Jørgen Lundø, fodboldmiljøet i Brøndby Kommune inden sammenlægningen mellem Brøndbyvester IF og Brøndbyøster IF i december 1964. Det krævede en mere end god fantasi at forestille sig, at vestegnskommunen blot et par årtier senere kom til at huse en fodboldklub i den europæiske elite.
- Der begyndte at ske noget, da Kjeld Rasmussen kom ind i billedet. Han kom ind i kommunalbestyrelsen og var mere fremsynet. Efterhånden fik hver skole to baner, men den ene var af kommunen ofte forbeholdt lidt finere kampe, så vi manglede stadig plads. Især om vinteren, hvor det hele lukkede ned. Kjeld Rasmussen indså, at vi måtte have en grusbane, men den skulle være fælles for hele kommunen.
Fra 9. kapitel med kamprekordholder i Brøndby IF, Bjarne Jensen, der især beskriver klubbens første mesterskab i 1985:
- Vi blev nummer fire i 1984, og det var tredje år i træk. Vi havde nogle mangler, og der skulle ske noget. Der kom så tre rigtig gode spillere til klubben: Lars Olsen, Henrik Jensen og John Helt. Men det tog lidt tid, før det gav resultater, for vi havde ikke et specielt godt forår, fortæller Bjarne Jensen om foråret 1985, hvor Brøndby spillede over halvdelen af deres kampe uafgjort - og kun 5 ud af 15 blev vundet.
- Det var sådan lidt on and off. Vi spillede så Toto Cup om sommeren, og der fik vi en ordentlig øretæve i den sidste kamp nede i Polen. Vi tabte 5-1 til Lech Poznan, og bagefter fik vi en ordentlig skideballe af Tom Køhlert. Det var også for dårligt, for vi blev totalt klædt af. Det endte med at blive vendepunktet. Vi fik en fortjent opsang, og så kørte det derudaf.
Fra 21. kapitel med Dan Eggen, den norske helt på Anfield, da Liverpool blev besejret i UEFA Cuppen i 1995:
Efter 78 minutter skete det utænkelige så, da Brøndby fik tildelt hjørnespark i højre side.
- Hjørnesparket var lidt specielt. Vi havde trænet det rigtig meget på holdet: Ole Bjur sparkede altid, og han skulle altid forsøge at ramme mig. Normalt blev vi mandsopdækket i Superligaen, og så gjorde vi sådan, at Per Nielsen og jeg skiftede pladser, lige inden sparket blev taget. Så hvis jeg blev markeret, løb vi tæt mod hinanden, og så stod Per i vejen for forsvarsspilleren.
- Det behøvede vi ikke mod Liverpool. De stillede op i zone, og det var ikke effektivt mod os. Jeg kunne nu løbe frit, og det er svært at vinde en duel over én, der kommer løbende i fuld fart, især når bolden bliver slået så hårdt og perfekt, som Ole slog den. Mark Wright stod stille, og jeg kunne komme ind mod ham bag fra. Jeg fik det timet bedre og fik mere kraft på end ham. Det var et perfekt øjeblik, husker Dan Eggen med lykke i stemmen.
- Det er umuligt at forklare, hvad man føler, når man ser den gå ind. Man er både tom og fuld samtidig. Det er en berusende følelse. Jeg løb ud mod Ole, og han løb hen mod mig, det var bare én stor rus. "Yes, jeg scorede foran alle de tilskuere i sådan en kamp", det er ren ekstase.
Fra 49. kapitel med Sydsidens yndling, Mike Jensen, der i 2012 blev matchvinder i pokalkvartfinalen mod FCK:
- Jeg var uden tvivl en af dem, der var allermest tilfreds med, at vi trak FCK i den kvartfinale. Jeg tænkte, at det var en perfekt mulighed for mig for at få sagt ordentligt farvel. Og så irriterede det mig, at jeg aldrig havde været med til at slå FCK, selvom jeg sagde det modsatte dengang. Men inderst inde irriterede det mig rigtig meget, indrømmer Mike Jensen.
- Det var en meget åben kamp, hvor FCK nok havde de største chancer, men hvor vi også kom frem til vores. Der blev spillet hårdt, og der var knald på. Meget kort før den ordinære tid udløb, fik jeg en meget stor chance, da Thygesen lige nåede at prikke bolden videre til mig. Jeg halvflugtede lige forbi mål, og jeg kan huske, at jeg tænkte: "Hold kæft, der missede du lige muligheden for en drømmescoring. Det var en gylden mulighed for at afgøre det. Og så lige mig, det havde været perfekt".
På det tidspunkt kunne Mike Jensen ikke vide, at endnu en gylden mulighed ville dukke op få minutter senere. I mellemtiden var kampen dog sluttet 0-0 og gået i forlænget spilletid.
"Brøndby IF 1964-2014 - 50 fortællinger fra 50 profiler" udkommer tirsdag den 12. november på Forlaget Turbine.
I morgen onsdag kan du her på brondby.com læse hele kapitlet om Dan Eggen og hans legendariske scoring på Anfield, der sendte Liverpool FC ud i UEFA Cup-mørket.