
Mediedarlingen Makienok: Jeg er, som jeg er
22.03.2013 09:00
Simon Makienok har hurtigt brændt sit navn ind på nethinden hos danske fodboldfans, men det skyldes ikke kun de vigtige mål i Brøndby-trøjen. Den blågule to-meter-mand giver hellere end gerne lidt af sig selv til omverdenen og lader sig ikke skræmme af presset. Det gælder både på de sociale medier, og når pressen river og flår i ham.
[Denne artikel blev bragt i den nyeste udgave af Fodbold i Brøndby, der er blevet genoplivet som et indstik i Erhvervsavisen - læs mere om det nye Fodbold i Brøndby her]
Mediedarling uden filter og facade
Et lille knirk bryder stilheden i Vilfort Lounge på Brøndby Stadion, da Simon Makienoks 201 centimeter rammer den blåbeklædte stol. Han læner sig ind over papirerne på bordet.
- Det kan jeg godt huske. Det var meget fedt at mærke, at det var værd at bruge tid og plads på mig som fodboldspiller, siger han med dyb og rolig stemme, imens han læser.
Tænderne blottes i et smil. Bogstaverne tager ham for en kort stund på en rejse tilbage i tiden til det første store interview i seniorkarrieren. Her halvandet år senere sidder vi igen over for hinanden. Klar til endnu en snak. Denne gang om netop medier og skriverier. Dem har der været en del af siden ovennævnte interview. Især efter skiftet fra HB Køge til Brøndby IF i januar sidste år.
- Presset har været stort, og jeg blev selvfølgelig advaret om det fra flere sider. At folk kan få et chok over, hvor intens mediedækningen er herude, fortæller Simon Makienok.
- Det har helt klart været et stort spring fra HB Køge, men jeg er meget afslappet som person, og jeg synes, at jeg har håndteret det fint. Jeg er hverken blevet irriteret eller overrasket over den massive mediedækning. Jeg tager det, som det kommer. Jeg håbede selvfølgelig, at vi ville klare os bedre i tabellen og dermed mindske det negative fokus, men jeg har bare været ærlig omkring, hvordan jeg har haft det. Jeg har ikke opstillet en facade, og det er gået okay.
På trods af det store pres har du været meget tilgængelig for medierne. Hvilke værktøjer har du benyttet i den forbindelse?
- Jeg er sikker på, at det skyldes min rolige person. Jeg ser det ikke som et personligt angreb, når nogen prøver at stikke til mig, holdet eller klubben. De skal have nogle historier at udgive, så det tager jeg stille og roligt. Hvis det handler om noget, som kan drejes, så undlader jeg at kommentere på det. Jeg føler mig ikke presset, for jeg ved godt, hvordan gamet er. Det har været hårdt i perioder, men jeg er ikke blevet irriteret på journalister.
Simon Makienok afviser, at medieeksponeringen har forandret ham som person. Både hverdags- og weekend-skemaet er blevet en del travlere, men det har blot gjort ham "mere vant til mediepresset", lyder forklaringen.
- Jeg er måske faldet en smule mere ned. Jeg tager det mere med ro end i begyndelsen, fordi det var nyt for mig, at der var så mange kameraer på, fortæller han.
- Jeg har kunnet give mere og mere af mig selv, fordi jeg er blevet tryggere ved det hele. Jeg er blevet mere bevidst om, at jeg godt kan være mig selv. Jeg føler på ingen måde, at jeg er blevet lukket af at komme til Brøndby. Jeg giver ikke kun af mig selv, når det går godt.
Fascineret af det sociale nøglehul
Netop det med at give noget af sig selv betyder meget for den lange angriber. Han er en af de spillere i truppen, der er mest aktiv på Twitter, og andre sociale tjenester som Facebook og Instagram bliver også taget i brug.
- Jeg kan godt lide at være aktiv på sociale medier og andre steder, hvor jeg kan dele lidt ud af mig selv til dem, der gerne vil følge med. Jeg synes egentlig bare, at det er sjovt og hyggeligt. Jeg følger også selv med i alle mulige sportsstjerners liv. Jeg kan godt lide tanken om det der sociale nøglehul, hvor folk giver noget af sig selv, forklarer Simon Makienok.
Eksponeringen stopper imidlertid ikke ved fodboldinterviews og sociale medier. Inden for det seneste halve år har han således også leget receiver i amerikansk fodbold i et indslag til Super Bowl-optakten, været protektor for NBA-transmissionerne på dk4 og været frontfigur i kampagnen "Giv vold mod kvinder det røde kort". På trods af de mange optrædener i medierne er han indtil videre blevet sparet for drillende bemærkninger som "linselus" og "opmærksomhedskrævende" i vennekredsen.
- Folk, der kender mig, ved godt, at jeg gør det af ren interesse, og fordi jeg synes, at det er sjovt.
Det virker som en kontrast, at du er en rolig og afslappet person, som samtidig synes, at det er sjovt at være på?
- Det kan godt virke lidt mærkeligt, men det er bare sådan, jeg er. Jeg har det fint med at være lidt anderledes end andre.
Hvor ligger værdien i det for dig?
- Det er helt klart at dele lidt ud af mig selv til dem, som har interessen for det. Hvis jeg ikke havde følgere på Twitter, Instagram osv., så ville det ikke være sjovt at give noget af min hverdag. Når interessen er der, synes jeg også, at det er sjovt at give et indblik i, hvordan man er. Det handler slet ikke om, at jeg vil have en bestemt respons for at føle mig noget værd, hvis det er det, du mener. Sådan tænker jeg ikke. Folk må synes, hvad de vil, og jeg tager mig ikke af, hvis der er nogen, der ikke kan lide mig. Jeg vil ikke ændre min person af den grund. Jeg er, som jeg er.
Hvor meget dyrker du det med at svare folk på de sociale medier, så det ikke kun er envejskommunikation?
- Jeg læser alt, men der er ikke altid mulighed for at svare på det hele. Hvis tiden er til det, eller at det er noget specielt, som stikker lidt ud, så svarer jeg.
- Der kan godt være 100 fans, der svarer, hvis jeg har skrevet noget i stil med "fantastisk opbakning og fedt at score" efter en kamp, og i de tilfælde skriver jeg ikke tilbage til folk en ad gangen. Til gengæld laver jeg gerne en generel besked, der går ud til alle, så jeg alligevel får sagt tak for støtten. Det er vigtigt.
Hvor går grænsen mellem fodboldspilleren Simon Makienok i medierne og den private Simon?
- Jeg synes ikke, at jeg kan definere en klar grænse. Selvfølgelig er jeg anderledes, når jeg spiller fodbold, end når jeg er derhjemme, men kernen i min personlighed ændrer jeg ikke på. Den bliver ikke afgjort af, om jeg har træningstøjet på, om jeg er hjemme, om jeg møder nogen på gaden, eller om jeg skriver på de sociale medier. Jeg prøver ikke at være anderledes. Det tror jeg også, at mine venner kan se. Vi kan også grine lidt af, hvordan jeg er på skærmen, fordi det er som at se mig i privaten.
Er din deltagelse en bevidsthed om at være tilgængelig for at opbygge et brand, som kan gavne din karriere, eller er det bare tilfældigt?
- Jeg deltager ikke i noget blot for at opbygge et brand eller varemærke som person. Jeg har selvfølgelig nogle forpligtelser som fodboldspiller, men jeg går efter de ting, jeg selv finder sjove og interessante. Ellers får folk måske også et forkert billede af mig. Jeg er meget interesseret i andre sportsgrene og sociale medier, og så jeg bruger meget af min fritid på det. Det er ikke kun for at skabe noget, men fordi jeg rent faktisk kan lide det.
Fra Christoffersen til Makienok
Simon Makienok slår endnu en gang øjnene ned på den gamle artikel på bordet. Den afslører, at de 13 måneder i Brøndby-trøjen rent faktisk har skabt et brand. Den lange angriber er ikke længere "Simon Christoffersen" eller "Simon M. Christoffersen", som det ellers fremgår af tryksværten. Ni Superliga-pletskud i efteråret og tilgængeligheden i medierne har brændt Makienok-navnet, der står over 9-tallet på den blågule spilletrøje, ind på nethinden hos danske fodboldfans.
- Jeg lagde egentlig ud med at blive kaldt for Simon Makienok i HB Køge, men da vi fik nye trøjer, stod der lige pludselig Christoffersen på ryggen i stedet. Jeg har ikke noget imod Christoffersen, som kommer fra min far. Det er jeg lige så glad for som Makienok. Det er bare federe at være kendt for et mere sjældent navn, og det er måske nemmere for folk at huske mig. Jeg har altid tænkt over, at jeg ville bruge Makienok-navnet, hvis det skulle lykkes at blive fodboldspiller.
Hvor meget tænker du over at opbygge et brand i form af Simon Makienok?
- Det er ikke noget, jeg er blevet rådet til, men jeg har snakket lidt med min bror om det, for han tænker på samme måde. Han er designer og tænker derfor også over det med udtryk og brand. Vi har indimellem vendt, at det ville stå stærkere med Makienok end Christoffersen. På Facebook og andre steder bruger jeg også hele mit navn, for jeg forsøger ikke som sådan at undgå det. Som fodboldspiller er jeg dog Simon Makienok, og jeg er stolt, når jeg hører fansene råbe mit navn. Det gør de forhåbentlig længe endnu, slutter Brøndby-angriberen.
Tekst: Nicki Reinhardt
Vidste du, at...
...mellemnavnet Makienok er polsk og stammer fra morens side af familien?
...netop dette navn er tatoveret med indiske tegn på Simon Makienoks venstre underarm?
...han er vokset op med stor interesse for speedway, da hans far har været professionel i England?
...Simon Makienok kan følges på Twitter under brugernavnet @SimonMakienok?