
Quincy Antipas - en usædvanlig dribletur fra Zimbabwe til Brøndby
31.05.2013 12:25
Brøndby-fans har netop kåret Quincy Antipas' 2-1-scoring mod OB til forårets bedste Brøndby-mål i en afstemning på klubbens Facebook-side.
Den rapfodede offensivspiller var imidlertid tæt på at blive cricketspiller, blev offer for udlændingeregler i Marokko og måtte se sig vraget i Randers, inden han blev en profil på Vestegnen.
Her kan du læse om Brøndby-profilens usædvanlige dribletur fra Zimbabwe til Brøndby.
[Denne artikel blev bragt i den nyeste udgave af Fodbold i Brøndby, der er blevet genoplivet som et indstik i Erhvervsavisen - læs mere om det nye Fodbold i Brøndby her]
Vejen til Europa
Da Bruce Grobbelaar og Peter Ndlovu i firserne og halvfemserne markerer sig som to af Zimbabwes største fodboldspillere nogensinde, følger en ung landsmand dem tæt. Han vil være som dem og efterstræber det, mens fodboldevnerne udvikler sig i Harares gader. Han hedder Quincy Antipas, og mange år senere har en eksotisk rejse i fodboldens verden bragt ham til Brøndby IF.
- Jeg begyndte bare at spille som de andre børn for at have det sjovt. Fodbold med vennerne på gaden og i parkerne, når vi havde tid efter skole og i ungdomsklubben, fortæller Quincy Antipas om opvæksten i Zimbabwes hovedstad.
Han har meldt sig klar til interview mellem to træninger og en middagslur på en råkold vinterdag på Brøndby Stadion. Fodbolden var et oplagt valg i et land med få egentlige nationalsportsgrene, men drømmen om at leve af sport kunne dog også have bragt Antipas i en noget anden retning.
- Da jeg blev lidt ældre, begyndte jeg også at spille cricket. Jeg var ret god til det, så det blev et valg mellem cricket og fodbold, da jeg var færdig med at gå i skole. Jeg kunne lide begge dele, men min far er en tidligere fodboldspiller, og det præger familien. Desuden er fodbold en mere anerkendt sport på verdensplan, mens cricket kun er udbredt i ganske få lande, siger den hurtige angriber tænksomt.
Mens han arbejdede på selv at blive professionel fodboldspiller, tog Quincy Antipas med sin far på stadion for at se Zimbabwes landshold. Landets fodboldhelte, hvor et par af de største begik sig i den bedste engelske række, blev en inspiration. I en alder af 22 år tog Antipas så selv springet og blev udlandsprofessionel, da han forlod hjemlandets Motor Action til fordel for to klubber i Marokko.
- Jeg spillede to år i Marokko i den bedste liga, og jeg fik nogle nye oplevelser, men det gik ikke, som jeg ønskede. Det var svært at vænne sig til livsstilen, og i den ene klub var jeg hele tiden reserve, mens jeg i den anden led under en regel om, at der kun måtte være to udlændinge på banen ad gangen. De havde en centerforsvarer, som de altid brugte, og også en populær midtbanespiller. Derfor begyndte min agent at arbejde på at få mig til Europa. Han sendte en DVD og nogle papirer rundt, og jeg fik en prøvetræning hos Randers. Det gav dog ingen aftale, så jeg skrev i stedet under med Blokhus, fortæller Quincy Antipas.
I denne periode fik han hjælp af Benny Rosenqvist, der har fungeret som både sportschef i Blokhus FC og talentchef i Randers FC. Den erfarne træner bistod den unge zimbabwiske besøgende med at finde en klub, der passede til niveauet på det tidspunkt. Blokhus skulle vise sig at være et godt springbræt, og Antipas retter i dag stadig stor taknemmelighed mod den lille nordjyske klub og Benny Rosenqvist. Siden gik turen til SønderjyskE over Køge.
- Køge solgte en masse spillere, fordi de lige var rykket ned, så Henrik Toft og jeg røg af sted i samme transfervindue. De skulle nok bare have forretningen til at køre videre. I SønderjyskE kom jeg til en klub, som ligger fast i den bedste række i et europæisk land, så det var et godt sted at udvikle mit talent yderligere, siger Antipas om tiden, hvor sportsdirektør Ole Nielsen med en fortid i Blokhus spillede en afgørende rolle.
Da Quincy Antipas tog videre til Brøndby, var der masser af snak om nye klubber, som han lod sin agent om at håndtere. Antipas selv ønskede kun at høre om konkrete henvendelser.
- Der var to konkrete og interessante klubber, og jeg valgte Brøndby, som også var i stand til at betale den krævede sum. Det gjorde valget nemmere, og så ville jeg også helst hertil. Det er stadig en stor klub, og selv om den går igennem en hård tid, har klubben stadig karakterstyrke. Inden for fodbold ønsker du en udfordring, og jeg vidste, hvad jeg sagde ja til, forklarer Quincy Antipas.
Resten af hans dag byder på det hårdeste af to træningspas. Resten af hans karriere er til gengæld stadig et spændende spørgsmålstegn.
Tekst: Jens Folke Kaarsholm
Quincy Antipas knytter næverne i Brøndby-trøjen. Foto: Arnason.dk.