
Auri: Sådan skal vi spille
20.04.2012 10:22
brondby.com satte midt i ugen cheftræner Auri Skarbalius i stævne til en snak om foråret indtil videre, om spillestil, om arbejdsmetoder og om, hvad der skal til for, at Brøndby IF igen kommer tilbage i toppen af dansk fodbold.
Læs det lange, spændende interview lige her.
Foråret startede rigtig godt resultatmæssigt, og de seneste tre kampe er pointene så ikke kommet i samme omfang. Hvordan ser du foråret indtil videre?
- Da jeg startede som cheftræner her i klubben, blev Ole Bjur og jeg enige om, at der var flere mål, som vi sideløbende skulle arbejde hen mod. Det første mål var, at vi skulle væk fra bundstriden så hurtigt som muligt. Derudover skulle vi 2) arbejde med holdånden og kulturen i truppen, 3) arbejde med spillernes fysik og 4) udvikle og implementere en spillestil på Superligaholdet og også ned gennem ungdomsholdene. Du kan sige, at de tre første mål har været mere kortsigtede, selv om 2 og 3 løbende vedligeholdes og udvikles, mens det fjerde mål er en langsigtet proces, der vil blive tydeligere og tydeligere med tiden.
- Jeg er tilfreds med, hvad vi har opnået i forhold til de tre første mål. Vi er kommet på afstand af bundstriden relativt hurtigt, selv om det er vigtigt ikke at falde i søvn og tro, at vi automatisk klarer frisag efter den gode pointmæssige start.
- Vi har lagt meget vægt på at få genetableret et stærkt sammenhold eller holdånd, om du vil, i truppen. Hele kulturen i den sportslige afdeling har vi arbejdet på at få ændret, så træningskulturen og hele indstillingen til det at være spiller eller leder i Brøndby IF er blevet ændret i positiv retning. Der skulle nogle basale kulturforandringer til, og her er vi nået et godt stykke af vejen, da ingen slår op i banen, hverken på eller uden for grønsværen.
- Spillernes fysik var også et af de områder, der skulle arbejdes med, og også her er vi nået et godt stykke vej. Jeg synes, at vi nu rent fysisk matcher alle hold, og at vi endda i nogle kampe har fået point på vores gode form. En god fysik ser jeg som udgangspunktet for det videre arbejde med truppen.
- Hvad angår det fjerde og mere langsigtede mål, Brøndby IF's spillestil, så er det noget, vi selvfølgelig har arbejdet med hele vinteren, men som vi i foråret har gået en smule på kompromis med midlertidigt for at opnå det første mål: At få point her og nu og komme væk fra bunden. Nye tiltag som en ny spillestil har altid større risiko for at fejle, fordi man prøver nye ting og lærer gennem erfaringer, positive og negative, i kampene. I den fase er man normalt mere fokuseret på proces og udvikling og ikke lige så meget på resultatet. Vores udfordring er at finde balancen mellem at lykkes med vores aftaler og udvikle spillestilen, men også at skabe resultater her og nu.
Der har været debatteret og skrevet meget om netop spillestil og taktiske formationer i Brøndby IF. Hvordan skal vi spille fremover?
- I den sportslige ledelse er vi enige om, at vi overordnet set skal spille boldbesiddende, aggressivt og underholdende fodbold. Men vi skal ikke spille underholdende fodbold for underholdningens skyld. Vi skal i hver kamp være mere i boldbesiddelse og skabe flere afslutninger end modstanderen, fordi vi tror på, at det vil give flere sejre end nederlag på den lange bane. Statistikken og vores videoanalyser viser, at vi har været svingende spillemæssigt, men trods alt har skaffet 1,75 point per kamp, hvilket ikke er så tosset. Statistikken viser også, at vi i kampe er lykkedes med at skabe mange afslutninger og chancer ud fra en høj boldbesiddelse, mens vi i andre ikke i så høj grad er lykkedes. Der skal vi udvikle os og få tallene på vores side i flere og flere kampe.
Efter aftale med Auri er her en tabel, der viser lidt statistik fra de første otte kampe.
Kamp | Boldbesiddelse / afslutninger | Samlet målscore /pointgennemsnit |
SJE |
67,8 % / 17-5 | |
AGF | 50,7 % / 8-16 | |
FCN | 46 % / 10-6 | |
LBK | 50,3 % / 16-9 | |
OB | 50,3 % / 9-20 | |
FCK | 55,2 % / 14-16 | |
HBK | 46,8 % / 11-8 | |
ACH | 60,7 % / 13-12 | |
8-8 / 1,75 point i snit |
- Rent spillestilsmæssigt skal vi være afklarede med, hvad vi gør med og uden bold og kunne veksle mellem forskellige formationer enten under en kamp eller afhængig af modstanderen i de forskellige kampe. Vi skal altså være taktisk fleksible uden at gå på kompromis med vores spillestil.
Men er spillestil og formation da ikke det samme?
- Spillestilen er summen af de aftaler, vi indgår i på banen. Det er måden, vi bygger spillet op på, det er måden, vi iscenesætter vores offensive kræfter på, det er måden vi organiserer presset på, og det er måden vi som hold agerer efter en bolderobring. Hvad gør midtstopperne med og uden bold, hvordan agerer vores backs, centrale midtbanespillere og så videre. Summen af alle aftaler er vores spillestil, og den skal vi altid holde fast i og kunne praktisere i flere forskellige taktiske formationer som 4-4-2 og 4-3-3.
- Det handler om fleksibilitet under struktur, kan man sige. Det er den vej, moderne fodbold går. Vi plejer at kalde det "det styrede kaos". Se på Bilbao eller Barcelona eller Dortmund. Uforudsigelighed og fleksibilitet med underliggende, faste aftaler er nødvendigt for at lykkes i moderne fodbold, og det er den vej, vi går. Vi skal ikke kopiere andre hold, men gøre det på vores egen måde og være stærke nok til at holde fast i det på trods af pres fra omverdenen.
Hvad er det vigtigste i dine øjne, for at Brøndby IF kommer tilbage i toppen af dansk fodbold?
- To ting er vigtigst: Kontinuitet og tålmodighed.
- Der skal være kontinuitet i måden, vi arbejder med spillestilen på, og vi skal holde fast i den kurs, vi har lagt. Tålmodighed er også nødvendigt, for selv om vi ved, hvad vi vil, er det ikke altid, det vil lykkes. Med tiden vil vi få en følelse af, at vi lykkes bedre og bedre med tingene. Vi vinder ikke fodboldkampe på det, jeg ved om fodbold, men på det spillerne har lært, og det tager det tid at indarbejde en ny måde at spille på. Når man samtidig ligger i bunden af tabellen, tager det endnu længere tid, fordi vi er under stort pres og er tvunget til at få resultater med det samme.
- Et tredje vigtigt parameter for fremtidig succes er mod. Mod på banen til at tro på, at de ting vi arbejder med kan lykkes og skabe resultater, og mod hos hele Brøndby IF herunder fans og sponsorer til at tro på os selv og holde sammen.
- Jeg vil gerne opfordre til, at netop fans og sponsorer fortsætter deres store støtte til holdet. Selv i kampen mod HB Køge, hvor det var virkelig skidt, havde vi trænere og spillere en oplevelse af, at stadion var bag os. Det er en meget positiv tendens, som også er nødvendig for, at vi kan komme tilbage i toppen af dansk fodbold. Når vi står sammen, fans, spillere, sponsorer, frivillige, ansatte og så videre, så bliver vi rigtig stærke, og så ved modstanderen, at det bliver ekstremt svært at få noget med fra Brøndby Stadion, fordi vi alle giver alt, vi har.
Cheftræner Auri Skarbalius på bænken sammen med assistenttræner Bent "Turbo" Christensen Arensøe.