
FiB 2010, nr. 3: Mød to af BIFs veteraner
15.12.2010 09:21
I september 2010 udkom seneste udgave af avisen Fodbold i Brøndby. brondby.com lægger i december måned nogle af artiklerne ud her på siden.
Denne gang giver brondby.com ordet til to af BIFs veteraner.
"Så kunne de bare komme an"
I Brøndby IF's amatørafdeling er der en lang række frivillige ledere, der får det hele til at fungere. Nogle er nye, andre har været med i nogle år, og så er der dem, der har været med så længe og ydet så meget, at de er i en liga for sig - medlemmerne af BIFs veteraner hører utvivlsomt til den sidste gruppe.
Af: Christian Krogh
Foto: Flemming Alø
Inden hjemmekampen mod Esbjerg havde Fodbold i Brøndby sat to af medlemmerne af BIFs veteraner stævne i Michael Laudrup Lounge: Jørgen "Røde Jørgen" Pedersen og Finn Pedersen. Og det er ikke anekdoter fra et langt og indholdsrigt Brøndbyliv, de to mangler. Og ifølge de to kan den også nemt stå på timevis af anekdoter, når veteranerne mødes nogle gange om året.
For der er sket en del i klubben i alle de år, de gamle drenge har været med.
BIFs veteraner blev stiftet helt tilbage i 1981 som en støtteforening for Brøndby IF. I starten var der kun to medlemmer, men siden er der kommet flere til i den eksklusive klub - i øjeblikket er der 15. Det er ikke hvem som helst, der kan blive medlem af BIF's veteraner. Røde Jørgen forklarer, at for at blive optaget i den eksklusive klub skal man have haft mindst 15 års frivilligt bestyrelsesarbejde eller tilsvarende i Brøndby IF, og desuden skal der være enstemmighed blandt de eksisterende veteraner for at kunne blive optaget i det fine selskab.
Veteranerne har deres eget faste bord i Michael Laudrup Lounge, men denne søndag nogle timer inden kampstart er bordet langt fra fyldt, og ifølge Røde Jørgen er det ikke, fordi veteranerne ikke gider se Brøndby spille i Superligaen længere, men de fleste af veteranerne har også stadig mange frivillige opgaver i Brøndby IF - også i forbindelse med kampene på Brøndby Stadion.
En "Michael Laudrup Lounge" var ren science fiction, da Finn og Jørgen startede op i Brøndby IF, men Røde Jørgen glemmer heller ikke stoltheden fra dengang, hvor Brøndby Stadion fik sin første tribune:
- Den havde 1.265 overdækkede siddepladser og en speakerboks. Så kunne de s**** Glostrup IC'ere bare komme an, lyder det med et stort smil.
En uformel hyggeklub
Veteranerne er stadig filtret godt og grundigt ind i resten af Brøndby IF, selvom Røde Jørgen medgiver, at han ikke længere kender hver en træner og leder i klubben, nu hvor han ikke har sin gang i klubhuset hver eneste dag.
Røde Jørgen er dog stadig mellem sine mange andre opgaver holdleder for Brøndby IF's oldboyshold. Og Søren Colding stikker da også lige hovedet forbi vores bord i loungen under interviewet og gør Fodbold i Brøndbys udsendte opmærksom på, at Røde Jørgen er en utroligt succesfuld holdleder, hvis hold altid vinder (Søren Colding spiller selv på oldboysholdet - red.).
De fleste kender også Finn Pedersen eller i hvert fald hans stemme efter hans rigtigt mange år som speaker på Brøndby Stadion. Både Finn Pedersen og Røde Jørgen har en hel del år på bagen i BIFs veteraner, som de beskriver som en "uformel hyggeklub"; men også som en forsamling, man er stolt over at blive optaget i.
- Det er et stort klap på skulderen at blive medlem, fortæller Røde Jørgen.
BIFs veteraner har også en lille formue at bestyre, som er genereret ved overskud fra forskellige arrangementer i Brøndby IF's historie, og formuen er selvfølgelig placeret i Brøndbyaktier, "så vi håber på lidt bedre tider", smiler Finn Pedersen.
-Vi holder vel kun 2-3 møder om året, når folk også skal have tid til deres andet frivillige arbejde i klubben, forklarer Finn Pedersen.
Da de gule træningsdragter rystede Næstved
Meget er sket i de år, hvor de to har været ledere i klubben, og nogle af deres anekdoter fra en svunden tid understreger virkelig, hvilken udvikling både samfundet og især Brøndby IF har været inde i.
F.eks. Finn Pedersens gamle gebet har gennemgået lidt af en udvikling siden dengang, hvor Røde Jørgen fik den revolutionerende idé at tage en transistorradio med på stadion og holde hen til mikrofonen, så tilskuerne kunne høre lidt musik i pausen af kampen.
- I starten var vi glade, hvis der kom 200 tilskuere til kampene. Det er selvfølgelig en kæmpe omvæltning, når man tænker helt tilbage, men det er jo kommet stille og roligt. Når man er ambitiøs, sætter man sig jo hele tiden nye mål, funderer Røde Jørgen.
- Det er tit den slags vi taler om, når veteranerne mødes, og er selvfølgelig stolte af, hvad vi har været med til at bygge op.
Og når emnet først er faldet på før og nu, så er der flere anekdoter fra lageret.
- I starten skulle hver dreng have sin egen trøje med til kamp, så spillerne var aldrig helt ens. Det var kun noget, vi kunne drømme om, tænker veteranformanden tilbage.
- På et tidspunkt betalte en sponsor et sæt træningsdragter til førsteholdet. Jeg kan huske, at førsteholdsspillerne havde dem på, da de løb på banen til en kamp. Bagefter skyndte jeg mig at samle alle træningsdragterne ind igen og køre til Næstved, hvor vores ynglingehold skulle spille. Så kunne de løbe på banen i helt ens gule træningsdragter. Næstvedfolkene var ved at tabe både næse og mund, og de var nærmest slået mentalt på forhånd. Vi vandt da også kampen sikkert, fortæller Røde Jørgen begejstret om sit geniale påfund, mens Finn Pedersen ligner en, der morer sig, selvom han sikkert har hørt historien en hel del gange før.
Hvem ved; mon ikke de ligefrem glæder sig til, at han skal høre de gamle historier igen, næste gange veteranerne mødes. Det virker sådan, og det bliver heller ikke meget mere hyggeligt end en tur ned af memory lane med BIFs veteraner.
To af BIFs veteraner, Jørgen "Røde-Jørgen" Pedersen og Finn Pedersen, foran Brøndby Stadions hovedindgang. Foto: Flemming Alø