
Kampdag på Brøndby Stadion
19.06.2008 14:33
Over sommeren bringer brondby.com en række artikler fra den seneste udgave af Fodbold i Brøndby.
I denne artikel kan du læse om, hvordan en kampdag på Brøndby Stadion ser ud set igennem kampafvikleren Michael Rasmussens briller.
Stemningen stiger
Du sidder dér på tribunen og nyder en kold sodavand og en stadionpølse. Der er 40 minutter til kampstart, og ?Hjerterne er gule? brager ud over højtaleranlægget. Spillerne begynder at varme op, Brøndus og Nanok hilser på, alt imens du på storskærmen kan følge diverse informationer om kampen.
Kick off rykker tættere på, spillerne er i omklædningsrummet for at gøre sig klar til kamp, lyden fra?Hymnen? intensiverer stemningen, udeholdet løber på banen, afspilningen af Jump fokuserer dit blik mod spillertunnellen, hvor Brøndby IF, anført af Stefan Gislason, får tilladelse til at entrere banen. Kampen kan begynde.
Som tilskuer tænker du måske ikke nærmere over strukturen af alle disse effekter, da formålet med dem er, at de skal føles som en naturlig del af oplevelsen på Brøndby Stadion.
- Dette kræver en ordentlig portion forberedelse, som påbegyndes når sidst spillede hjemmekamp er fløjtet af, fortæller Michael Rasmussen, ansvarlig for kampafviklingen på Brøndby Stadion.
Dagene efter en hjemmekamp går blandt andet med evaluering af aktiviteterne omkring kampen, således at man løbende kan effektivisere kampafviklingen. For Michael gælder det her om, at skabe en så flydende og fejlfri afvikling så mulig, med tilskueren i centrum. Tilskueren betaler for at komme på stadion, og her gælder det om at give fuld valuta for pengene.
- Hvad der sker på banen, kan vi ikke styre, men vi kan gøre vores til, at de omkringliggende rammer er i orden og afviklingen spiller 100 %, siger Michael Rasmussen, der kan se tilbage på et forår med rigtig mange tilskuere på Brøndby Stadion.
Det forberedende arbejde munder ud i en produktionsplan, som har til formål at samle alle aktiviteter minut for minut i timerne op til en kamp, i pausen og efter kampen. Produktionsplanen indeholder også en oversigt over kampens reklameblokke, musikvideoer og ikke mindst speaks, som Michael i samarbejde med kommunikationsafdelingen også er ansvarlig for. Der er således ikke meget overladt til tilfældighederne, når Brøndby IF spiller på Brøndby Stadion.
Stor kontaktflade
Som kampafvikler på Brøndby Stadion er det nødvendigt at have kontakt til en lang række mennesker. Hertil benytter man sig af et radiosystem, som forbinder omkring 15 personer, der alle har en vigtig brik i hele produktionen omkring en kamp. Her gælder det især alt det tekniske omkring lyd, billede og video rundt på stadion. Michael har derfor meget kontakt til speakerboksen, som under en kamp rummer mellem 5 og 8 personer.
Det er også kampafvikleren, der står for kontakten med DBU, som bl.a. leverer dommere til SAS ligaen. Skal der ske noget specielt lige op til kampstart, skal kampens dommere informeres herom. Derudover er kampafvikleren med til at koordinerer al nødvendig information under kampen, således at alle relevante personer er velinformerede og klar til at handle, hvis uforudsete udfordringer opstår.
Selve dagen
For kampafvikleren begynder en kampdag typisk omkring 6 timer før kick off, hvor han som en af de første møder ind på Brøndby Stadion. Her gennemgås de sidste detaljer i produktionsplanen, så den er klar, når det øvrige personale møder. Herefter er det muligt at følge op på de forestående aktiviteter, for derved at sikre at alt er klart til stadion fyldes med mennesker.
To timer før kampstart afholdes dagens produktionsmøde i speakerboksen. Her gennemgås dagens program for aktivitet på storskærmene og i stadions højttalere. Her bliver det også til en hurtig snak med det sikkerhedsansvarlige personale, som er placeret i boksen ved siden af speakerboksen.
På dette område er det dog klubbens sikkerhedschef Emil Bakkendorff, der har det overordnede ansvar, men det er stadig vigtigt for Michael at have en løbende dialog om sikkerheden.
- På den måde har man mulighed for at danne sig et overordnet overblik over de forskellige instansers status op til kampen, forklarer Michael Rasmussen.
Kampafvikleren går minimum én tur rundt om stadion. Her bliver det til et besøg i Brøndby Kids, 1964 og et udpluk af boderne, hvilket hjælper til at skabe overblik over menneskemængden og komme på forkant med eventuelle problemstillinger.
Herefter indtager kampafvikleren en meget central plads ved spillertunnellen, hvor han vil være at finde indtil kick off. Herfra har han det store overblik over storskærme, lyd, tilskuere og spillerne. Derved har han mulighed for at følge afviklingen i forhold til produktionsplanen.
De afgørende sekunder
De sidste 10 minutter op til kick off indeholder i produktionsplanen hele 7 punkter, som alle skal eksekveres i dette tidsrum. Her gælder det om at holde hovedet koldt. Alle kampe på Brøndby Stadion bliver fulgt af både radio og tv, hvilket betyder, at enhver forsinkelse har store konsekvenser. Det er derfor vigtigt at alle mand har styr på deres opgaver, og at alle aftaler holdes.
Den sidste strofe af ?Hymnen? bliver startskuddet til præsentationen af kampens spillere. Her giver Michael tegn til, først udeholdets anfører, der leder sit hold på banen. Herefter startes Jump, og så får Brøndby IF?s anfører sammen med resten af truppen tegn til at forlade spillertunnellen, for at blive budt velkommen af de mange tilskuere.
Under kampen har kampafvikleren konstant fokus på aktiviteterne på storskærmene, hvilket betyder at det kan være begrænset, hvad man som kampafvikler får ud af en fodboldkamp.
For Michael Rasmussen er førsteprioriteten dog konsekvent at optimere totaloplevelsen for de besøgende på Brøndby Stadion.