Per B: Styr på fremtiden

22.06.2007 09:33

Ingen er mere ulykkelig over Brøndby IF's samlede sportslige præstation i SAS Ligaen i den forgangne sæson end manden, der har stået i spidsen for mere end 30 års uafbrudt succes. To indsatsområder er helt afgørende for at få Brøndby tilbage på successporet så hurtigt som muligt, mener Per Bjerregaard, der dog kun har magt over det ene.

Der bliver kigget tilbage i øjeblikket på Per Bjerregaards kontor på Brøndby Stadion. Det er som krympet i forlegenhed det seneste år. Kontoret er sådan set ikke blevet mindre, men det omkringliggende Brøndby stadion er blevet væsentligt større. Andre kontorer, lounger, undervisningslokaler og forretninger kæmper om opmærksomheden. Brøndbys administration troner ikke længere som det klart vigtigste i den nære verden, og Per Bjerregaards domæne ser pludseligt helt ordinært ud. Kan du også se symbolikken? Der bliver kigget tilbage med det ene formål at kunne se fremad.

- Det er en surrealistisk tanke, at Brøndby IF netop er gået gennem en hel sæson uden at vinde på udebane. Det havde jeg aldrig nogensinde i min vildeste fantasi forestillet mig kunne ske. Jeg er enig i, at det sportsligt har været den værste sæson, siden vi rykkede op i 1982. Der var en sæson, hvor vi endte som nummer syv, men da havde vi chancen for at ende som nummer tre på den sidste spilledag, men vi tabte og endte som nummer syv. På den baggrund har den netop overståede sæson været den værste rent sportsligt. Nu nytter det bare ikke noget at hænge ved den forgangne sæson længere. Vi bliver nødt til at se fremad, og det er vi allerede i fuld gang med.

Det er tydeligt, at det er ubehageligt at gøre regnskabet op efter en sæson, der rakte til en sjetteplads. En placering, der ikke en gang bragte en plads i tippernes sommertidsfordriv, Toto-turneringen. Forklaringen er...?

- Det væsentligste er altså skaderne. Så kan man grine af det eller kalde det en dårlig undskyldning. Da det var værst, var der 13 fra A-truppen ude med skader, tror jeg. Der har hele tiden været ca. fem fra startopstillingen ude. Det har betydet, at der er nogle, der har fået debut alt for tidligt, og der er mange af de unge, der har fået alt for mange kampe i forhold til, hvad deres psyke kan klare. Vi regnede ud her den anden dag, at i de seneste 62 kampe, vi har spillet, har vi haft mere end 40 forskellige forsvarsformationer. Jeg tror ikke, at der findes et eneste fodboldmenneske, der ikke kan forstå, at det er forfærdeligt for et hold. Det er klart, at et hold, der utrygt, og spillere, der bliver kastet i kamp efter 20 minutter på andetholdet, de tænker usikkert.

Per Bjerregaard og Michael og Siw Laudrup ved indvielsen af Michael Laudrup Lounge.

Per Bjerregaard og Michael og Siw Laudrup ved indvielsen af Michael Laudrup Lounge.

- Hvis en ung spiller ikke er klar over, hvordan sidekammeraten spiller, så bliver han selvfølgelig usikker. Sådan en mand har det meget, meget bedre med Brøndby stadion i ryggen. Det tager noget af presset fra ham med den opbakning. Jeg vil snarere sige, at det overraskende er, at det er gået så godt på hjemmebane, og jeg vil gerne lægge en stor del af æren over på vores hjemmepublikum. De giver trygheden, og det lykkes. Der er ingen, der med rimelighed har kunnet forvente, at det hold ville blive rækkens bedste hjemmehold. Det er imponerende. Det understeger hvor vigtigt det er, at have et godt hjemmepublikum. Det er ikke en kliché.

Sort uheld

Det er uomtvisteligt, at der har været usædvanligt mange skader i Brøndbys trup gennem de seneste to år. Er det også uomtvisteligt, at det hele skyldes sort uheld?

- Vi har kaldt ekspertise ind, både fra Milan og den fremmeste ekspertise herhjemmefra, og de har ikke kunne konstatere, at vi eller vores fysiske træner gør noget forkert. Det er sort uheld. Vi kan ikke leve med, at fans og medier tror, at lægen er dårlig eller den medicinske stab er dårlig, så derfor har vi alligevel optrappet sundhedssektoren i Brøndby. Det er rart for mig at have rygdækning. Jeg har aldrig sagt til nogen, at jeg er en dygtig finansmand, men siger til mig selv, at jeg er en god læge. Jeg havde den største praksis på Sjælland, da jeg opgav det for at blive fodboldleder. Den kritik, der rammer mig hårdest, er, når nogen siger, at jeg har lavet en behandlingsfejl. Der er ikke lavet nogen behandlingsfejl! Dét ramte mig.

Der har været skudt lystigt med spredehagl efter Per Bjerregaard igennem hele den forgangne sæson. Beskyldninger om alt fra den nævnte lægefaglige uduelighed over almindelig ledelsesmæssig inkompetence til nepotisme har fløjet gennem luften.

Oplever skydeskiven bombardementet som fair?

- Jeg har vænnet mig til gennem årene, at jeg får nogle drøje hug. Hvis man ikke kan klare det, skal man finde sig en anden stol. Den person, der skal sidde i den stol efter mig, skal også kunne klare det. Det har noget med embedet at gøre - ikke min person, bilder jeg mig ind, siger Bjerregaard og svarer så på spørgsmålet?

- Det er ikke fair. Det er ikke alle, der har indsigt i, altså... Jeg har da taget nogle initiativer, der har været udmærkede for klubben og for dansk fodbold. Brøndby IF var den første klub i Skandinavien til at indføre professionel fodbold, og den anden i verden til at gå på børsen. Brøndby har valgt at bo i Brøndby - fravalgt det indre København. Vi har da hele tiden vidst, at der ville komme en stærk udfordring fra København. Den er så desværre blevet lige lovligt stærk i øjeblikket. Der er heller ikke noget overraskende i, at de får foræret stadions af kommunerne i Esbjerg og andre steder i Jylland. Det er med i vores SWOT-analyser. Vi tænker os rent faktisk om og prøver at reagere på det samlede billede i god tid.

- Når nogen siger, at "han tænker sgu kun på sig selv, og han tager bare sin søn fordi han er hans søn", så vil bare sige: Hvis jeg var egoistisk eller interesseret i personlig økonomisk gevinst, så havde alting set anderledes ud. Jeg har ingen personlige ambitioner i forhold til den her klub. Hvis ikke jeg er meget ude af balance, så prøver jeg at tænke mig om, inden jeg udtaler mig, men trangen til at tage til genmæle overfor kritikken er der naturligvis. Det er både fans og medier, der er barske i deres kritik.

Direktøren og sportschefen på træningsbanen.

Direktøren og sportschefen på træningsbanen.

Lyspunkter trods alt

Meget naturligt virker en samtale om den forgangne sæson overskyet, men der har været enkelte lysglimt. Der er åbenbart ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget.

- Vi vandt Royal League. Vi har bakset med det her i 15 år, og Claus Rode var med til at finde nøglen til noget værdifuldt med navnet på turneringen og modellen med puljespil, så det betød rent faktisk noget for mig, at vi vandt. Det betød også noget, at vi vandt over FCK i en kamp, hvor vi vandt, uden at de havde tre stolpeskud. Vi vandt fortjent, og det har været sæsonens sportslige højdepunkt for mig.

- Jeg tror også, at den sæson, vi har været igennem får nogle mennesker frem, der siger: "Nu må vi sgu bekende kulør". De, som kommer til i sådan en situation som den her, de er stærke. Man må ikke glemme, at Brøndby Support voksede sig stærk i direkte forlængelse af Interbank-sagen.

?og sidst, men bestemt ikke mindst. Ud af den sportslige armod kom en ny træner, som ikke havde været til at overtale tidligere?

- Tom er Brøndbymand om en hals, og det gjorde ondt på ham at se, hvad der skete. Han havde stor lyst til træde til og hjælpe. Så noget godt er der da kommet ud af det. Man finder også ud af, hvem der kan stå for pres, og hvem der ikke kan.

Tilbage på sporet

Som modpol til de tre højdepunkter, angiver Per Bjerregaard uroen i spillertruppen under René Meulensteens sidste tid som det absolutte lavpunkt og tager dermed også hul på opskriften på, hvordan Brøndby IF kommer på ret køl igen.

- Vores trup har en forkert balance. Spillerne skal have den rigtige alder. Vi har 11 spillere på 21 år eller derunder. Sammensætningen af truppen skal være ligesom en trappestige, som man træder op ad skridt efter skridt. Vi har ikke ret mange, der har prøvet at vinde. Det er et problem. Vi mangler spillere i alderen 25-32 år. Peter Madsen er helt perfekt. Han har spillet på landsholdet og han kommer til det igen. Han har prøvet at vinde, han har erfaring, og han har stadig masser af ambitioner. Tom har besøgt ham i Tyskland, og Anders (Bjerregaard, red.) og jeg har besøgt ham. Også for at forklare ham, hvordan tingene står til i Brøndby IF. Han er helt klar til Brøndby.

- Jeg synes, vi gjorde det godt i vintervinduet med Stephan, Chris og Mikkel. Så kommer Peter. Vi har afleveret et tilbud på en midtbanespiller, som vi har fulgt i mere end et år. Vi har set ham flere gange. Vi skal tilbage til at være grundige, når vi sikrer os, at spilleren også mentalt passer til fodboldklubben. Vi har altid haft en strategi omkring spillerkøb, og den skal sådan set bare følges. Det burde give resultater allerede i den kommende sæson. Fjern skaderne, sæt holdet og se, om vi ikke kan konkurrere mod dem, vi gerne vil konkurrere mod. Top-to igen til næste år. Der hører vi hjemme. Der skal vi blive!

Bragt i Fodbold i Brøndby nr. 2 2007

Hent Fodbold i Brøndby

Du kan nu også hente Fodbold i Brøndby her på brondby.com. Filen fylder 7,4 MB i pdf-format, som du kan se hvis du har Adobe Acrobat Reader installeret på din computer.