Ferie-lektionen

20.06.2007 08:54

Undervisningen foregår på dansk, og første lektion handler om den forestående ferie. Spillerne får til opgave efter tur at formulere, hvad de tror sidemanden skal lave i sin ferie, og det er en oplevelse i sig selv. Omkring bordet sidder Katongo, Peguero, Williams, Rector og Howard. Niveauet er overraskende højt, men det skal ikke forhindre denne avis i, at udlevere nogle af de lidt mere spøjse indslag.

Mark Howard indleder med at fortælle, hvad han mener, Katongo skal lave i sin ferie:

- Jeg tror. Chris spille landshold i sin ferie. Jeg tror. Chris skarl besøg familie. Jeg tror Chris skarl FEST!!

Tre sætninger inde i undervisningen brager jublen allerede løs i loungen, hvor alle de tidligere formænd hænger på væggen og skuler ned mod spillerne. Howards forudsigelse om en festende Chris Katongo mødes med "high fives" og grin.

Runden kører videre med, at Katongo, der ifølge læreren er enormt ivrigt for at lære sproget, fortæller om sine planer:

- Jeg skal spil landskamp to juli. Og efter fodbold skal jeg feste, bekræfter han.

- Jeg tro Peguero skal?.. party with his wife!!

Her kan man se hvad det betyder, at der er en positiv attitude i truppen, og spillerne hjælper hinanden så Chris hurtigt får formuleret sine sætninger stort set perfekt. Peguero, der ellers er ret tilbageholdende, mens de andre snakker, bekræfter at konen og han nok skal "boogie" lidt, og straks stikker han med et bredt grin en knyttet næve frem mod de andre, der hilser tilbage - gangsta style.

- Jeg skal træn. Jeg skal til USA og se fodbold, uddyber Peguero, der fortsætter med at give sit bud på David Williams ferie.

- David skal spille på landshold, slap? af, og fest, kommer det hurtigt fra haitianeren.

- Jeg skal træn?, kobe ind og SPISE, svarer den unge australier kvikt igen.

Turen kommer til Williams? gæt på Rectors planer. Her bliver det for alvor sjovt, for nok har vi ikke set meget til Gio på banen, men i rummet her, er han hele tiden klar med sjove kommentarer, og han får også kærligheden at føle fra de andre, som pay back.

Sprogundervisningen er i gang.

Sprogundervisningen er i gang.

David Williams lægger ud:

- Gio skal feste. Han skal osså besoge venner og sin famili.

- Undskuld. Gio skarl helt sikker SPISE, bryder Howard ind, og klapper Rector på maven med et stort klask. Rector bekræfter med et ?McDonalds?, hvorefter gruppen igen bryder disciplinen og chatter internt til den strenge lærerindes utilfredshed.

Mette får ro på klassen, og nu er det Rectors tur til at give Howard lidt tilbage.

- Jeg tror Mark skal til Vegas med sin kærst! Jeg tror han skal fest, og have mange tømmermænd.

Det sidste ord kommer ud så perfekt, at man kunne fristes til at tro, at det er et ofte brugt ord i truppen, men det skal man nok ikke spekulere for meget over. Howard, der har været meget opmærksom på dagens gæst, der sidder og noterer på sin blok, hæver stemmen og svarer:

- Jeg skarl DRIK SODAVAND, træn og spis SUNDT, kommer det med forberedt bestemthed, mens han skuler over på Fodbold i Brøndbys udsendte. Et par sekunders tavshed afløses af slag fra Rector, og undervisningen kan fortsætte med den rigtige historie:

- Jeg skal træn, besog family og venner. Jeg skal spise take away, og til Vegas! I AM A MONSTER in a casino, slår Howard fast, og runden er færdig med mange flere grin end forventet, da spillerne i forvejen havde fortalt, at de altså ikke rigtig gider det her.

Konkurrencementaliteten slår for alvor ud i lys lue, da de næste opgaver handler om matematik på dansk, med oplæsning af tal og point til dem, der har det korrekte svar, og kan sige tallet, så Mette og de andre kan forstå det.

Mark Howard og Chris Katongo i aktion på banen.

Mark Howard og Chris Katongo i aktion på banen.

Svært, men vigtigt

I pausen får Fodbold i Brøndby en snak med Howard, der forklarer om undervisningen, og i øvrigt ikke er sen til at udlevere holdkammeraterne.

- Det er svært, især hvis vi lige har tabt en kamp. Så er det kun det, jeg tænker på, og jeg kan godt være lidt negativ derinde. Derfor er det vigtigt, at Mette er tough, for vi kan godt være en svær crowd, der meget hurtigt kan kører sådan en undervisning helt af sporet, fortæller han.

- Vi har også meget forskellige forudsætninger for sproget. Jeg klarer mig fx på engelsk overalt. Alle taler jo sproget her, men jeg gør en indsats, og det er vigtigt at kunne være med til snakken efter kampene, mener han.

- Til daglig får jeg dog bare Retov til at hjælpe hvis jeg skal noget på dansk, han bor lige ved siden af mig, griner Howard smørret.

- Det er bare nødvendigt at tale og forstå dansk, for de andre er hurtige til at lære én nogle mærkelige ting. Ting, som der nok ikke kan citeres i en avis, smiler han og giver prøver på nogle danske ord og sætninger, der rigtig nok bedst egner sig til skrift på lyserød baggrund.

- Duncan kan især være svær, men han er jo også fra en anden del af landet, griner Howard og fortsætter med at udlevere kammeraterne:

- Dave griner hele tiden. Han er ret god, men kan ikke lade være med at fnise i timen. Gio er amazing. Han snakker hele tiden og fyrer jokes af. Virkelig underholdende. Peguero er meget lige til og deltager, når han altså er her, under timerne. Og Chris er by far lærerens kæledægge. Han er virkelig opsat på at lære, og det kan Mette selvfølgelig godt lide, griner han.

Timen starter igen, og Mette har sit hyr med at få de meget talende spillere på plads. Det er ikke kun sprogmæssigt disse sessioner er givtige, og man forstår så klart, hvad Kasper og Poppy fra BLS hentyder til, når de taler om de sociale værdier og fællesskabets vigtighed i et miljø som en fodboldklub.

Bragt i Fodbold i Brøndby nr. 2 2007

Hent Fodbold i Brøndby

Du kan nu også hente Fodbold i Brøndby her på brondby.com. Filen fylder 7,4 MB i pdf-format, som du kan se hvis du har Adobe Acrobat Reader installeret på din computer.