Hobbyen blev levevej, del 1

16.03.2004 00:00

Hvordan er det at starte på et nyt liv efter at have været fodboldspiller i mange år? Nogle spillere fortsætter i et helt andet spor efter den aktive karriere, men Lars Olsen er en af dem, der stadig er i fodboldbranchen.

Lars Olsen, Brøndby IF?s anfører gennem mange år, havde som spiller en fantastisk karriere både for Brøndby og i landsholdstrøjen. Men den aktive del af karrieren fik selvfølgelig en ende, og efter at være stoppet som spiller valgte han at gå trænervejen. Først var han i nogle år i Brøndby IF som træner for 2. holdet i Danmarksserien og som assistenttræner for 1. holdet under Åge Hareide og Tom Køhlert. Nu er han cheftræner hos Randers FC, der ligger i toppen af 1. division. Så det er stadig fodboldbranchen, der beskæftiger Lars Olsen, selvom hans rolle er blevet en anden.

Ville prøve ideer af

Mens Lars Olsen stadig var spiller, lå det ikke hele vejen i kortene, at han ville fortsætte inden for fodbolden efter sin karriere den aktive karriere. En skadesperiode var imidlertid med til at sætte tingene på plads for ham.

- Det var vel noget, jeg gik og byggede op gennem et stykke tid i mine sidste år som spiller. Jeg kunne jo se, at enden på min tid som spiller nærmede sig. Jeg ville gerne blive inden for fodbolden. Jeg nåede at være med til mange ting som spiller, og der var en del ting, som jeg godt kunne tænke mig at prøve af, hvis jeg selv fik mulighed for at sætte rammerne. Som spiller får man at vide, hvad man skal gøre, og så må man bare gøre det, uanset om man er enig eller ej. Det var tiltrækkende for mig at kunne prøve mine egne idéer af.

- Jeg har spillet, siden jeg var dreng, og jeg har altid elsket at spille fodbold. Det startede som en hobby, og på et tidspunkt fik jeg mulighed for at gøre det til min levevej. Jeg har altid elsket spillet, så det har egentlig været naturligt at fortsætte inden for fodbolden.

- Mens jeg spillede i udlandet gik jeg på et tidspunkt med tanker om at koble helt af fra fodbolden, tage et sabbatår eller måske mere fra fodbolden. Mange tror måske, at det altid er dans på roser at være fodboldspiller; men det er meget hårdt mentalt. Så fik jeg en længere skade, faktisk den første længerevarende skade i min karriere, og den gav mig god tid til at tænke tingene igennem. Og jeg fandt ret hurtigt ud af, at det var meget svært for mig at undvære fodbold.

Lars Olsen var assistenttræner for Åge Hareide.

På egne ben

Nu er Lars Olsen så blevet cheftræner i Randers, der efter en god efterårssæson ligger til oprykning til SAS Ligaen. At det blev Randers var en kombination af ambitioner og tilfældigheder.

- Jeg har altid haft ambitioner som spiller. Og det har jeg også som træner. Et af mine mål er at blive træner i Superligaen. Som - man kan måske kalde det ufaglært - træner, kan man ikke forvente at starte i SAS Ligaen. Jeg havde prøvet at være assistent og ville gerne prøve at stå på egne ben. Randers meldte sig som interesserede, og trænerjob af den slags hænger ikke på træerne. Det var et krav for mig, at jeg kunne blive træner på fuld tid. Det begrænser antallet af jobs til måske omkring 20 i Danmark.

- Randers lå langt væk, når man som jeg kun har boet i københavnsområdet. Men på den anden side drejer det sig ikke om mere end tre timers transporttid. Og jeg har ikke fortrudt, at jeg blev træner i Randers. Resten af familien blev boende i Københavnsområdet, og det var et valg, vi traf af hensyn til børnene. Den store af mine drenge har prøvet at flytte til fire forskellige lande, og nu var han faldet godt til. Så ville vi ikke have ham til at flytte en gang til, så han skulle til at have helt nye kammerater. Afstanden til Randers er egentlig ikke større, end at jeg godt kunne rejse frem og tilbage, men så kunne jeg næsten ikke lave andet end at køre i bil, så det har jeg valgt ikke at gøre.

Lars Olsen er generelt godt tilfreds med tilværelsen som træner i Randers, og han vil slet ikke afvise, at også de kommende mange år kommer til at stå på fodbold.

- Det håber jeg p.t. Sådan som verden er skruet sammen, kan man jo ikke være sikker. Måske hænger det mig ud af halsen om et par år. Sådan har der været perioder som spiller, så jeg ved, at det kan ske, men der er ikke noget, der tyder på det lige nu.

Læs anden del af interviewet med Lars Olsen i morgen på brondby.com


Bragt i Fodbold i Brøndby, nr. 1 2004