Der brænder en ild, del 2

04.07.2004 00:00

- Brøndby er den her sociale klub, hvilket ikke kun kendetegner amatørafdelingen, men som også har kendetegnet den professionelle afdeling i de år, jeg har spillet her. Det sociale samvær, man har, er noget specielt, og det kan man se på de spillere, der har spillet i Brøndby, men som er kommet til udlandet. De kommer alle tilbage og siger, at det var noget specielt at spille i Brøndby, fortæller John Faxe Jensen til Fodbold i Brøndby.

- Spillerne ved, at det er noget specielt at spille i den gule trøje, og sådan er det også i Arsenal. Selvom det er langt tid siden, jeg har været derovre, får jeg stadig henvendelser, og man bliver stadig husket, for de ting man har gjort. Sådan er det selvfølgelig også i andre klubber, men jeg synes der er nogle parallelle linier i Herfølge, Brøndby og Arsenal.

Udover dit indgående kendskab til Brøndby er grunden til, at du er udvalgt til dette interview, at du på mange måder personificerer engagement. Er det noget medfødt?

- Nej, jeg var lidt genert, da jeg var ungdomsspiller, og det var jeg også, da jeg kom op som 17-18-årig, kan jeg huske. Man var ydmyg, da man kom op og skulle træne med de store navne. Men man skal stadig have engagement for at vise, at man vil videre med sin fodbold, men det skal være et ydmygt engagement.

- Senere bliver man så stamspiller, og der er det så, at man skal sætte sig ned og tænke over, hvad man vil som fodboldspiller, og hvordan man vil nå sine mål. Der skal man først og fremmest kigge på sig selv, hvilket talent man har, og hvordan man så kan nå sine mål. Det kræver sindssygt hårdt arbejde, også selvom man har en teknik og en spilforståelse som Michael Laudrup. Det engagement jeg har, er ligesom den type jeg blev, da jeg blev voksen.

- Som træner er det vigtigt, at man forstår at blande engagement og seriøsitet med sjov og leg. Det skal være lige så sjovt at spille, som dengang man spillede nede i skolegården, og det engagement man havde som 6-årig, skal man også gerne have som fuldtidsprofessionel.

Faxe i selskab med Michael Laudrup.

Football's not a matter of life and death. It's more important than that

Michael Laudrup har tidligere sagt, at han er god til at slappe af uden for banen. Med det engagement du udviser, kan man godt tro, at du ånder og lever fodbold 24 timer i døgnet?

- Det har jeg også gjort, og det har været forkert. Man skal have nogle impulser og vitaminer udefra en gang i mellem. Ellers kan man ikke slappe af. Derfor er jeg også nød til at sparke mig selv bagi nogle gange, og prøve at tænke på noget andet. Men det er jo fordi, man er så engageret. Man vil hele tiden prøve at gøre det lidt bedre, men i stedet har man måske brug for lige at trække vejret og tage en pause. Men det er forbandet svært en gang i mellem.

Ved interviewets afslutning blev John Faxe Jensen bedt om, at udpege tre Brøndbyfolk som han forbandt med engagement. Det krævede svære overvejelser, og der kom først et bud, da Fodbold i Brøndby lovede at skrive, at Faxe snildt kunne have udpeget mange flere, og at han egentlig helst ikke ville fremhæve nogle på bekostning af andre.

- Hvis vi ser på Brøndby overordnet, vil jeg sige Per Bjerregaard, og her er nærmere forklaring vel unødvendig. I amatørafdelingen er det min far. Han har været med lige siden jeg startede, og har vist stort engagement i klubben på ledersiden. Han er dermed et eksempel på det store stykke arbejde, som de frivillige ledere udfører, og som han har været med til at starte op i tidernes morgen.

- Andre man kunne nævne her var Gert Raasdal (amatørbestyrelsesmedlem, red.) og Røde Jørgen (stadioninspektør, red.) Der er mange. På det sportslige område er det Tom Køhlert. Ham har jeg haft som træner og arbejder sammen med ham nu. Han gør også et utrolig stort stykke arbejde for klubben. Men det er utrolig svært at sætte tre navne på, det må du endelig skrive.

Fodbold i Brøndby vil lade det være op til læseren at bedømme, om den klassiske form for engagement, hvor spilleren identificerer sig med klubben, fortsat eksisterer i Brøndby, eller om klubfølelsen, som så mange andre steder, er blevet ofret på den moderne fodbolds alter. Men moderne fodbold eller ej, så brænder Faxes indre Brøndby-ild med uformindsket styrke.

Det blev "kun" til sølv i år, men mon ikke Faxe allerede tænker på, hvordan det kan blive til guld næste år?

Om John Faxe Jensen

Født den 3. maj 1965, indmeldt i Brøndby IF som 6-årig
376 kampe for Brøndby IF, 69 A-landskampe
8 mesterskaber som spiller for Brøndby, 1 pokaltitel med Brøndby, 1 mesterskab med Herfølge, 1 gang FA. Cup, Liga Cup- og Europa Cup-vinder med Arsenal, Europamester i 1992, Årets spiller i Danmark i 1987, Årets træner i Danmark i år 2000

Citater

- Har de så ikke dette engagement, så er det op til os trænere at finde ud af, om de må videre.

- De kommer alle tilbage og siger, at det var noget specielt at spille i Brøndby.

- Man vil hele tiden prøve at gøre det lidt bedre, men i stedet har man måske brug for lige at trække vejret og tage en pause. Men det er forbandet svært en gang i mellem.

-Men man skal stadig have engagement for at vise, at man vil videre med sin fodbold, men det skal være et ydmygt engagement.

- De kommer alle tilbage og siger, at det var noget specielt at spille i Brøndby.

Bragt i Fodbold i Brøndby nr. 2, 2004

Ekstra på brondby.com

Læs første del af interviewet