To historier om ét eventyr
08.09.2003 00:00
For nylig fastslog en undersøgelse foretaget af konsulentfirmaet PLS RAMBØLL Management, at Brøndby IF er Danmarks populæreste klub. En popularitet de fleste er enige om, hænger nøje sammen med de mange flotte resultater i de europæiske klubturneringer.
Da nuværende assistenttræner John Faxe Jensen efter kun 13 minutter af Brøndbys Europa Cup-debut med et brag af et mål skrev første kapitel i eventyret om Brøndbys europæiske succes, skete det meget sigende på hjemmebane.
Året var 1986, modstanderen Honved Budapest og slutresultatet blev en flot 4-1 sejr til Brøndby. Sejren var den første af en række flotte præstationer på hjemmebane, og de næste 10 år var de europæiske novicer fra den københavnske vestegn næsten uovervindelige på hjemmebane. Udekampene var imidlertid ofte en anden historie og gav ikke sjældent anledning til nervøse øjeblikke og hjertebanken.
Landsbyklubben
Til trods for landsholdets succes i 1980erne var respekten om dansk klubfodbold til at overse, da Brøndby gjorde sin entré på den europæiske scene. Et forhold som Brøndby ikke var bange for at spille på.
Gæstende storhold blev præsenteret for ydmyge omgivelser i klubhus og på stadion, og Brøndby-ledere smilede i det skjulte, når gæsterne hurtigt konkluderede, at de tydeligvis stod over for en dansk landsbyklub. Undervurderes ville man i lige netop denne sammenhæng gerne i Brøndby. På banen var de gæstfrie danskere imidlertid anderledes uimponerede.
?Frankfurt uden respekt for Brøndby?, overskrift i Berlingske Tidende forud for den første kamp i Idrætsparken
Således havde Brøndby allerede i sine første år i de europæiske turneringer daværende storhold som FC Porto og Club Brugge i knæ, men måtte se den store fangst smutte af krogen i de sidste 20 minutter af returkampene i Danmark. Det var dog klart for alle, at Brøndby kun var de berømte små marginaler fra deres store europæiske gennembrud.
Tysk hovmod stod for fald
Gennembruddet kom i sæsonen 1990/91, hvor Brøndby som det første og hidtil eneste danske hold spillede sig frem til semifinalen i UEFA Cup?en. Særligt 5-0 sejren på hjemmebane over Eintracht Frankfurt i første runde er legendarisk, men også i de følgende runder mod Ferencvarosi, Bayer 04 Leverkusen og Torpedo Moskva ydede Brøndby flotte præstationer. I semifinalen ventede som bekendt AS Roma og efter 0-0 hjemme, løb Brøndby ind i et sandt uvejr i Rom.
?Bravo Brøndby, men i Rom bliver det en anden historie?, overskrift i La Gazetta dello Sport efter første semifinale på Brøndby Stadion
Brøndby forfulgte imidlertid enhver chance, og da romerne efter 62 minutter scorede selvmål, og Brøndby kom på 1-1, var Danmarks europæiske flagskib pludselig meget tæt på finalen. Desværre ikke tæt nok for 2 minutter før tid sendte Rudi Völler bolden i nettet og Brøndby ud i mørket. Brøndby var dog ikke længere væk, end at de kommende år skulle vende tilbage med nye store resultater.
Første nederlag på hjemmebane
Sæsonen efter spillede Brøndby kvalifikation til Champions League mod Dynamo Kiev. Efter 1-1 i den første kamp i Kiev så alt lyst ud for holdet, der endnu ikke havde tabt en hjemmekamp i de europæiske turneringer. Desværre ville skæbnen, at denne rekord skulle blive brudt, netop når Brøndby havde mest brug for succes på hjemmebane, og via en 1-0 sejr på Brøndby-stadion røg Kiev i Champions League.
De følgende år spillede Brøndby stort set lige op med Borussia Dortmund og Arsenal, men først i 1995 kom den næste store skalp: Selveste Liverpool blev sendt ud af UEFA cuppen efter 1-0 sejr til de blå-gule på Anfield Road. Desværre kom Roma igen i vejen i næste runde og satte en stopper for Brøndbys videre europæiske deltagelse.
Fortsættes i morgen