Sejren over de engelske gentlemen

10.09.2003 00:00

At skulle udpege Brøndbys største bedrift i europæisk sammenhæng, er ikke nogen nem opgave. Der har været mange minderige sejre, der på hver deres måde har efterladt stolte minder. Fodbold i Brøndby gjorde alligevel forsøget og forhørte sig efterfølgende hos Per Bjerregaard for at høre hans mening om valget.

Da Brøndby i 2. runde af UEFA Cup?en i 1995 trak Liverpool fremkaldte det blandede følelser hos mange Brøndbyfans. Ikke kun var det en frygtindgydende modstander, klubben havde også en særlig plads i mange fodboldelskeres hjerter. Holdet der havde underholdt danskerne lørdag efter lørdag på landsdækkende tv, stod nu i vejen for Brøndbys videre færd i turneringen.

Frygtindgydende modstander

At Liverpool var et ganske særligt hold, blev hurtigt bevist. Samtlige billetter til det første opgør i Parken blev solgt, og da kampen blev fløjtet i gang, var 37.648 tilskuere på plads.

Spillemæssigt blev kampen præget af højt tempo og intens fight, men de åbne målchancer var få. Robbie Fowler og Ian Rush var tæt på for Liverpool, mens Vilfort efter et sologennembrud, Ebbe Sand på hovedstød og Ole Bjur på frispark var tæt på for Brøndby.

Dermed ventede der Brøndby noget af en opgave i returkampen. Ikke kun skulle den spilles på en af verdens mest berømte og berygtede fodboldbaner, den skulle også spilles mod et Liverpool-hold i topform. Holdet havde endnu ikke indkasseret mål i årets UEFA Cup, var ubesejret på hjemmebane i Premier League den sæson og vandt ugen inden Brøndbys besøg hele 6-0 over Manchester City. Alligevel gik Brøndby ud og leverede sensationen.

Eggens gyldne skal

Returkampen blev som den første kamp præget af hård fight og højt tempo. Brøndby spillede en pragtkamp og matchede til fulde Liverpool. I stedet for at grave sig ned gik Brøndby frem på banen og formåede med fair midler at stresse Liverpools opspil. Således skulle der gå hele 22. minutter, før det første reelle frispark for urent spil blev begået.

Efterhånden som tiden gik, og stillingen forblev 0-0, fik Brøndbyspillerne mere og mere blod på tanden. Liverpool var gode, men Brøndby var mindst lige så gode. Efter 73. minutter sparkede Ole Bjur et perfekt hjørnespark ind i hovedet på Dan Eggen, der ikke svigtede. 1-0 til Brøndby og 17 minutter senere var sensationen en kendsgerning.

Brøndby havde vundet på Anfield Road og slået selveste Liverpool ud af UEFA Cup?en. Spillerne jublede sammen med de 600 medrejsende fans, og det samme gjorde fodboldelskere i hele landet. Danmarks bedste internationale kort havde gjort det igen. Slået et af Europas største hold ud og sejren var tilmed fuldt fortjent. Selv Liverpools mest inkarnerede fans på the Kop anerkendte Brøndbys indsats og klappede spillerne fra banen.

En af de helt store

De følgende dage kogte de danske medier over i sand eufori over sejren og tøvede ikke med at kalde sejren for Brøndbys endelige sportslige genrejsning efter den turbulente start på 90?erne. Men set i bakspejlet hvor stor var sejren så sammenlignet med andre sejre?

Da sejren byggede på en rigtig god indsats både ude og hjemme, var fuldt fortjent, skete mod en af Europas mest traditionsrige og vindende klubber, indebar sejr på en af de mest frygtede hjemmebaner, og mod et hold der netop var tilført nye spillere for over 200 millioner kroner, tør Fodbold i Brøndby godt placere den allerøverst. Inden vi gik i trykken med denne påstand, forhørte vi os dog lige hos Brøndbydirektør Per Bjerregaard om hans syn på sagen.

- Det er klart, at Liverpool kampene står som noget helt specielt, men for mig står sejren over Honved Budapest, altså den allerførste Europa Cup-kamp, og 5-0 over Eintracht Frankfurt i Idrætsparken også som noget stort. Men særligt returkampen i Liverpool var en fantastisk aften.

- Efter 0-0 hjemme havde vi ikke forventet at gå videre. Desuden viste Liverpool sig som en klub med format selv i nederlagets stund. Vi blev fantastisk godt behandlet af både tilskuere og klubbens ledere. Den meget respekterede mangeårige Liverpool-boss Peter Robinson bar egenhændigt øl ind i vores omklædningsrum, da det trak ud med af få Dan Eggen klar.

Genrejsning

Sidstnævnte kommentar henviser til Dan Eggens problemer med at aflevere en urinprøve til dopingkontrol. Først efter at der var kommet ekstra øl på bordet, lykkedes det (den snu?) nordmand at aflevere den nødvendige prøve, og Brøndby kunne et par timer forsinket vende hjem til Vestegnen. Til trods for at det var midt i sæsonen, bedyrer Per Bjerregaard, at kampen blev fejret i såvel omklædningsrum som bus og fly.

Som nævnt ville visse aviser gerne udråbe kampen til Brøndbys endelige sportslige genrejsning. Heri er Per Bjerregaard dog ikke helt enig.

- Den sportslige genrejsningen startede allerede da vi i 1993 igen vandt medaljer i danmarksturneringen. Den endelige genrejsning var for mig det første danske mesterskab efter 1992, altså det vi vandt i 1996.

Bragt i Fodbold i Brøndby nr. 3/2003