Fra overlevelse til mesterskaber

03.09.2003 00:00

- Der er mange ting der har spillet ind omkring mit skifte til Brøndby. Da jeg spillede i Rostock, kæmpede vi hele tiden for at holde kontakten med de andre hold. Vi måtte fighte i hver kamp, bare for at overleve i Bundesligaen. I Brøndby spiller man for at vinde SAS Ligaen hvert år, og det er jo en anden målsætning. Og nu havde jeg prøvet det i tre år, så nu var det tid til at skifte til noget nyt. Det kan jo være sidste gang ? jeg fylder jo 31 år i år.

- I Rostock ændrede vi ofte spillestilen efter hvem vi skulle spille imod. Hvis vi spillede mod Bayern München, spillede vi på én måde, og var det mod Dortmund, ændrede vi spillesystemet så vi gjorde det svært for Dortmund osv. Vi fik ikke lov til at tænke så meget på vores eget spil. I Brøndby har vi vores eget spil og her må modstanderen så indrette sig efter vores spillestil. I Tyskland var det altid os der var ?underdogs?.

Hvor meget kendte du til Brøndby i forvejen?

- Jeg kendte faktisk ret meget til klubben inden jeg skiftede. Jeg talte meget med Mattias Jonson, og har også talt med Magnus Svensson der også har spillet i Brøndby. De fortalte begge to meget om Brøndby og rigtigt meget positivt. Jeg fik at vide, at sammenholdet er noget specielt i Brøndby. Alle hjælper alle.

Kæmpepotentiale

Andreas Jakobsson har i skrivende stund spillet to ligakampe for Brøndby IF. Begge kampe endte med 2-0 sejr til Brøndby, og Andreas har fået fuld spilletid i begge opgør og har vist godt spil sammen med resten af holdet. Svenskeren har vist sine evner i det opbyggende spil, men især også defensivt, hvor han altid synes at finde det rigtige tidspunkt at sætte sine tacklinger ind.

- Det er gået ret godt, synes jeg. Det er jo ikke bare forsvaret, som jeg er en del af, der skal fungere. Det er hele holdet der skal spille godt. Men jeg synes, at det går godt, men det kan blive endnu bedre. Blandt andet kan vi blive bedre til at forstå hinanden. Der er et kæmpepotentiale i holdet og efter et par kampe mere, så tror jeg nok at vi skal få det at se.

En af de rutinerede og etablerede kræfter i Brøndbys forsvar er Auri Skarbalius. Med 167 Brøndbykampe i benene kan Auri fortælle lidt om hans syn på klubbens nye forsvarsspiller.

- Andreas er en klassespiller. Han er en spiller der gerne vil modtage bolden, også når vi skal spille offensivt, og det er en fordel når ens forsvarsmakker gerne vil have bolden. Defensivt står han rigtig godt og er god til at snakke med de andre spillere. Vi forstår ikke helt hvad han siger på svensk endnu, men det går fint, griner Auri Skarbalius når han skal fortælle om Andreas Jakobsson.

Hvordan er det at spille med Per Nielsen og resten af forsvaret?

- Han er en virkelig dygtig spiller. Han har en utrolig erfaring og rutine, og så er han utrolig nem at spille sammen med. Men det er jo også en fordel ved Brøndby ? alle kan spille ?grundspillet? sammen og så er det nemmere at komme som ny spiller. Alle kender jo systemet og kan hjælpe en.

Hvordan har dine egne præstationer været i de to kampe der er spillet?

- De har vel været godkendt, synes jeg. Men det skal nok blive bedre. Men sådan har hele holdet spillet, både offensivt og defensivt. Godkendt, men det kan godt blive bedre. Vi har jo et godt spil og hvis vi spiller bolden hurtigt rundt, så tror jeg at vores modstandere får det svært.

Fantastiske fans

En af de traditioner som Brøndbys supporterer nyder til hver kamp er den såkaldte ?fenerbahce?. Alle fans synger en sang til hver enkelt spiller, og spilleren kvitterer for sangen ved at løbe ned og hilse på fansene. En tradition som den svenske landsholdsspiller også lige skal vende sig til.

- De tyske fans er generelt lidt hårdere end de danske. Jeg husker et par kampe i Rostock, hvor det ikke lige gik som det skulle. Da råbte og skreg vores fans til modstanderholdet. Det tror jeg er lidt anderledes i Danmark. Der støtter man sit hold. Det er jo også det eneste der hjælper på os spillere. Det er dejligt, når spillet går lidt ?tungt?, at supporterne kan hjælpe en lidt på vej. I medgang er selvtilliden jo i top alligevel, så det er utroligt vigtigt med opbakning når det går dårligt. Bare i de kampe jeg har spillet for Brøndby nu, kan jeg sige at Brøndby supporterne er helt fantastiske. De er utroligt gode.

Du har også fået hilst på Faxe-tribunen. Hvordan var det?

- Ja, Mattias havde fortalt mig at man skulle ned og hilse på alle sammen under opvarmningen. Det var meget sjovt. Jeg tror også at det er vigtigt at man har lidt kontakt med klubbens fans. Vi får støtte af alle dem på stadion og så er det også vigtigt at vi kan give lidt den anden vej. Og så synes jeg da at det er sjovt.

- Men jeg tænkte ikke så meget over det under opvarmningen, så jeg nåede ikke at blive nervøs over det. Man løber og tænker over de opgaver man har i kampen, og er så koncentreret om kampen, så jeg tænkte ikke så meget over det inden jeg skulle derned. Men selvfølgelig er man da en lille smule nervøs første gang.

Gøre alt for at det flasker sig

Andreas har skrevet en kontrakt med Brøndby IF på to og et halvt år. Han indikerer selv, at Brøndby nok er sidste klub for karrieren slutter, men man skal jo aldrig sige aldrig. ?Andy? ved i hvert fald ikke selv hvad han skal lave bagefter - endnu.

- Det er et godt spørgsmål. Jeg ved det ikke. Jeg håber bare at alt ting lige nu flasker sig og at jeg får en masse spilletid. Men det er da selvfølgelig noget jeg skal begynde at tænke på. Men jeg ved det virkelig ikke. Måske jeg kan prøve at blive træner.