Velkommen hjem, Karim

30.06.2003 00:00

Brøndby IF?s trænerduo Michael Laudrup og John ?Faxe? Jensen er gode eksempler på udlandsprofessionelle der vender hjem til Brøndby igen. Selvom Karim Zaza ikke har været udlandet, er det alligevel en af klubbens unge spillere der vender hjem. Nu et par år ældre og med mere erfaring.

Karim Zaza spillede som ung i Brøndby IF, men indenfor de seneste par år har han været ankermand på OB?s talentfulde hold. Karim var blandt andet med i pokalfinalen sidste år, hvor OB slog F.C. København 2-1 på hjemmebane.

Da først Michael Laudrup, og siden John ?Faxe?, blev trænere for Brøndby IF, skulle der ikke gå lang tid før at klubben kunne præsentere Karim som ny målmand pr. 1. juli 2003. Og på trods af spekulationerne omkring Zaza vs. Ankergren har eskaleret i takt med ers flotte præstationer i foråret, er det ikke noget Zaza har brugt så meget tid på.

- Jeg må være ærlig og sige, at jeg ikke har spekuleret så meget over det. Da jeg skrev kontrakt med Brøndby, havde jeg jo stadig en halvsæson med OB. Men nu glæder jeg mig. Det gør jeg bestemt. Det er jo en stor klub at komme til og en klub med store ambitioner, og Brøndby kvalificerer sig jo til Europa-Cup kampe hvert år, så det bliver spændende.

Cheftræner Laudup og Karim efter kontraktunderskrivelsen

I det store hele tilfredsstillende

Hvordan vil du beskrive dine præstationer i OB?

- Jeg synes, at det har været tilfredsstillende. Jeg har ikke lavet så mange fejl og det er det vigtigste for mig. Jeg synes selv, at jeg havde nogle vigtige redninger i de seneste par kampe. Så i det store hele har det været tilfredsstillende.

På trods af flotte kampe fra Karim, lykkedes det alligevel nogle få OB-tilhængere at få ørenlyd og råbe skældsord efter ham i de sidste par opgør på Odense Stadion. Det startede da det klubskiftet til Brøndby IF var en realitet.

- Det er jo en normal reaktion fra fans. Jeg lod bare være med at gå over for at blive hyldet sammen med de andre spillere efter sidste kamp. Jeg synes ikke, at der var nogen grund til at gå over for at høre på åndssvage tilråb. Der var ingen grund til at smide brænde på bålet. Så ville jeg hellere lade mine holdkammerater blive hyldet.

Nu skal du så til at stå nede foran Brøndbys tilhængere. Hvordan bliver det?

- Jamen, jeg vil starte med at sige, at det jo ikke er helt afgjort hvem der skal det. Der er jo flere om buddet. Men jeg tror, at det bliver er eller jeg. Men det er jo op til Michael og John at afgøre hvem af os de vil benytte, siger Karim der er blevet kåret til ?Årets Målmand? to gange.

Et par ord med fra læremesteren

En af de læremestre den 29-årige målmand har haft, er den gamle OB-keeper Lars Høgh. Lars var selv en fantastisk målmand der nåede at spille et hav af kampe for OB?s førstehold. Han giver Karim et par ord med på vejen:

- Karim har en kæmpefordel. Han kommer med en kæmpe indsats hver evig eneste gang til træning. Han går ud for at blive bedre, hvilket er fundamentet for overhovedet at komme videre. Men han udviklede sig eksplosivt i løbet af de 2 år vi arbejdede sammen.

- Det der gør ham så god i kampene er, at Karim er en topprofessionel fodboldspiller som lever som en professionel fodboldspiller. Han fokuserer og målsætter sig til de ting der skal til for at spille på højeste niveau hver gang. Han er altid 100 % klar når han skal ind og spille kampene.

- Han er en meget atletisk målmand. Han er en dygtig fodboldspiller og har nogle fantastiske reaktioner og læser spillet godt. Men det mest væsentlige ved Karim er det jeg nævnte før. Hver eneste gang han går på banen er det for at blive bedre, og det er en utrolig stor evne at have.

- Selvfølgelig kan han blive bedre. Men det er nu ligegyldigt om du tager Karim eller en anden målmand, Buffon for eksempel, så kan man altid blive bedre. Hvis Karim fortsætter og arbejder med de rigtige ting, så bliver han også bedre. Men det gælder sgu alle målmænd. Man skal have den dér iver for at blive bedre.

Lars Høgh taler meget om din indstilling. Kan du kende det?

- Ja! Jeg vil vinde hver gang! Både til træning og i kamp. Jeg hader at tabe, og så er det ligemeget hvilket spil det er. Det tror jeg har gavnet mig meget, at jeg vil vinde uanset hvad det er ? også selvom det bare er til træning.

- Lars betød næsten alt, kan man sige. Han kunne med det samme se hvilke fejl jeg havde da jeg kom til klubben. Han lærte mig at kende mine begrænsninger og gav mig nogle redskaber som jeg kunne bruge på banen. Og alle de ting sammen gjorde, at jeg udviklede mig i den rigtige retning.

Konkurrencen med Ankergren

Som Karim selv nævner tidligere, skal han formentlig kæmpe med er Ankergren om førstevalget til målmandsposten. Og det er ikke kun Brøndbys tilhængere der synes, at ?Anker? har gjort et flot stykke arbejde.

- Jeg synes, at er har stået rigtig godt for Brøndby. Det har været en svær post at overtage efter Mogens Krogh. Jeg tror ikke, at der var mange der kendte så meget til hans kvaliteter før. Men han har da i hvert fald bevist, at han er en god målmand og at han sagtens kan begå sig iSAS Ligaen.

Hvem er bedst af jer to?

-Det ved jeg ikke. Det må andre folk vurdere.

Kombinationsspil i verdensklasse

Karim kan være med til at bygge et fantastisk Brøndby-hold op. Spillestilen er, med Laudrup og ?Faxe? ved roret, blevet mere offensiv og holdet udviser større teknik end nogensinde før. Det er også noget modstanderne har lagt mærke til. Flere gange i løbet af foråret har holdet høstet ros for flot fodbold.

- Det er et fantastisk hold. De har jo virkelig overrasket alt og alle med det spil de har leveret. Kombinationsspillet er jo, til tider, i verdensklasse ? specielt mod os i OB. Det er selvfølgelig et hold der kan udvikle sig og blive endnu bedre, sådan er det jo med alle hold. Det håber jeg da også sker når jeg kommer til klubben.

- Der er ingen tvivl om, at spillestilen er meget mere publikumsvenlig. Den er jo blevet meget mere seværdig. Så jeg tror, at det er en spillestil som alle er glade for.

Karim Zaza vender tilbage til Brøndby IF i morgen, den 1. juli 2003. Da er han officielt Brøndby-spiller. Men han kommer først rigtigt til at mærke rigtigt til det en lille uge senere, når han sammen med alle de andre spillere skal møde til træning mandag den 7. juli kl. 10.