Per: De giver mig kuldegysninger!

24.06.2003 00:00

Per Nielsen virker ikke som en mand, der normalt lader følelserne løbe af med sig. Når talen falder på den store og blå-gule fanskare, kan man dog pludselig fornemme, at selv de mindste nervetråde reagerer hos Brøndby IF?s populære anfører.

- Det første jeg gør når vi løber på banen, er altid at kigge rundt på stadion og ned på Faxe-tribunen. På de store dage giver det virkelig kuldegysninger at mærke brølet fra publikum og løbe ind på stadion i et inferno af gule og blå farver. Det er noget der sætter én helt op!

Således lægger manden med nummer 4 på ryggen ud, da Fodbold i Brøndby sætter ham i stævne en tidlig torsdag eftermiddag, efter en vel overstået træningssession. Mens vi sidder i sofaen tøffer den ene spiller efter den anden forbi, alle med en kommentar og alle med smil på læben. Optimismen bobler i Brøndby i denne tid, og det kan mærkes overalt.

- Man fornemmer det jo alle steder. Det kulminerer hver søndag i øjeblikket, hvor det hele går op i en højere enhed. Hvis jeg skal beskrive stemningen på stadion, er det lige nu tæt på at være helt optimalt. Når Faxe er fyldt til bristepunktet, og det hele koger, er det svært at forestille sig det kan blive meget bedre, smiler han.

Stoltheden skal man sgu føle

Som han sidder der i sin cool, mørke skind-jakke, er det lidt svært at forestille sig, at han efter 8 år i den bedste række stadig lader sig påvirke af tilskuere og omgivelserne til en fodboldkamp, men dét er en fejlantagelse.

- Det er helt klart at man bliver påvirket af hvad der foregår omkring én når man spiller. Der er nogle der siger, at de ikke registrerer det, men det kan slet ikke undgås. Når hele stadion gynger, eller det modsatte, så påvirker det helt sikkert os, der løber der nede. Og når man spiller et sted som i Brøndby, går man på banen med en vis ærefrygt hver gang. Man har stor respekt for alle de, der lægger deres sjæl i klubben, og stoltheden? Jamen, den SKAL man sgu føle, hver eneste gang man hiver den gule trøje over hovedet. Ellers skal man ikke spille i Brøndby, slår han fast, og holder en pause for ligesom at understrege, at han mener det sidste 100 procent.

Efter en mindre tænkepause tilføjer han:

- Det er selvfølgelig et pres for os spillere, at skulle leve op til de krav som omgivelserne og specielt vi selv stiller. Som ung er det ekstra svært, og jeg har da også selv været nervøs i minutterne inden jeg løb ind på banen, men det er man klar over som Brøndby-mand, og sådan SKAL det være.

Nogle bliver rystende nervøse, andre...

Hvorvidt frygt også spiller ind, når modstanderne træder op på den store scene på adressen Brøndby Stadion 30, kan Per Nielsen ikke svare entydigt på.

- Vi har set hvordan nogle spillere ikke har kunnet klare presset, og specielt første gang de kommer herud har spillet rystende nervøst. På den anden side har vi også set AB?s unge målmand få en kanon-debut foran Faxe, så det kan gå begge veje.

Det sker, at modstanderholdet ikke er nået på banen inden Per Nielsen & co. kommer ud i spillertunnellen, men selvom der ofte er spænding i luften, er der altid en form for gensidig respekt mellem spillerne.

- Det er næsten lige meget hvem vi møder. Ofte er der spillere der kender hinanden, og så giver vi hånd og sludrer lidt om løst og fast. Det er først når ?Jump? lyder, det hele tændes, og så kommer de der kuldegysninger jeg talte om. At se Faxe-tribunen eksplodere gule og blå farver er forrygende, specielt de dage hvor der er arrangeret tifoer. Jeg ved ikke med de andre, men jeg nyder dem altid i fulde drag, smiler manden med armbindet.

Når kampen er i gang, er spillerne ofte mindre bevidste om, hvad der sker på tribunerne, men det ligger hele tiden i underbevidstheden. Specielt når stemningen skifter, kan det sagtens påvirke spillerne. Og dét er PerPer ganske bevidst om.

- Vi bruger da også fansene meget bevidst en gang imellem. Det kan være at der er brug for, at give den en ekstra skalle, vi skal frem og lægge pres på eller når modstanderen har hjørne. Så kan det hænde at én af os lige vender os mod tribunen og knytter næverne eller giver et eller andet signal. Responsen er der omgående! Der bliver pludselig skruet op for volumenknappen, og det kan sgu godt virke skræmmende, kommer det med et grin.

Læs mere i morgen