Fra tribunen til banen

28.06.2003 00:00

Man hører tit spillerne hylde fansene og deres betydning. Men hvor meget betyder de egentlig, de der fans? Det er nok ikke nemt at give et præcist svar på. Det forhindrede os dog ikke i at prøve at komme svaret lidt nærmere. Og vi fandt det nærliggende at tale lidt med en, der har været aktiv på begge sider af rækværket på Brøndby Stadion, nemlig Mads Junker.

For cirka halvandet år siden kom det unge angrebstalent Mads Junker til Brøndby og blev indlemmet i førsteholdstruppen. Det var dog langt fra første gang, Mads Junker satte sine ben på Brøndby Stadion. I en del år havde Mads Junker sin faste plads på Brøndby Stadion blandt den mest fanatiske del af Brøndbys fans på Faxe Tribunen. Selvom engagementet på Faxe Tribunen på et tidspunkt måtte vige for fodboldkarrieren på banen, fortæller Mads Junker med begejstring om sin tid på Faxe Tribunen.

- Jeg kan ikke huske, præcist hvornår jeg var på Brøndby Stadion for første gang. Jeg var der sammen med min bror, og jeg har vel været 12-13 år på det tidspunkt. En af de kampe, jeg husker allerbedst er hjemmekampen mod Widzew Lodz i kvalifikationen til Champions League. Det var også Allan Nielsen afskedskamp. Vi havde lavet et stort banner. Jeg kan huske, at jeg havde hugget nogle farver på min folkeskole til banneret.

- Jeg så næsten alle kampene dengang, og det gjorde jeg vel frem til, jeg blev 16-17 år. Jeg kan i hvert fald huske, at jeg havde noget Brøndby-sengetøj, da jeg gik på efterskole. På et tidspunkt blev det så mere spændende at spille selv, og så begyndte jeg at gå mere op i min egen karriere.

Selvom det efterhånden er nogle år siden, Mads Junker var fast inventar på Faxe Tribunen, er der nogle oplevelser, der har brændt sig fast.

- Jeg kan især huske et af de år, hvor vi blev mestre. Det var vist i 1997, og Per Nielsen endte med at være helt nøgen til sidst. Ellers er det nok nogle af kampene i Europa Cup?en, jeg husker som de største oplevelser.

En typisk dag på stadion var ikke noget, der startede fem minutter før kampstart for Mads Junker & co.

- Jeg fulgtes altid med min bror. Som regel var vi vel tre-fire stykker, der fulgtes ad. Vi var der som regel, når portene blev åbnet, en time eller halvanden før kampen. Det var ikke noget med at komme i sidste øjeblik. Efter kampene var det så ikke så meget med at feste og fejre, men vi var jo heller ikke så gamle dengang.

Og der heller ingen tvivl om, hvem der var yndlingsspilleren dengang.

- Det var Allan Nielsen. Jeg kan huske, at både min bror og jeg havde ham på vores trøjer. Men han var jo de fleste fans? favorit dengang, så det har nok også smittet af.

Glæde og frygt

Hvordan påvirker fansene på tribunerne så spillerne på banen? Mads Junker har jo prøvet at være aktiv på begge sider af rækværket.

- Dengang jeg selv stod på Faxe Tribunen følte jeg da, at vi var vigtige. Men det hele er meget større nu. Og meget mere organiseret, med tifoer fx. Der er mange tilskuere, og jeg synes, at der er mere gang i sangene. Også folk der står i siderne af Faxe er kommet mere med nu. Det ser kanon godt ud, når hele tribunen er fyldt med gule trøjer. Jeg har aldrig rigtig forstået de fans, der ikke vil have en spilletrøje på. Hvis man ser på Dortmunds fans på Westphalen Stadion, så ser det fantastisk ud, når de næsten alle sammen står i spilletrøjerne

- Konkret er den største forskel vel, at der er flere fans nu. Dengang synes jeg, at der var meget med at hade andre, mens der nu bliver brugt mere energi på at støtte egne spillere. I dag er der også mere gang i de andre tribuner, mens det var mere koncentreret om Faxe Tribunen dengang.

- Mens jeg har været spiller, husker jeg Rosenborg-kampen som noget særligt. Det var rigtig stort, da spillerne løb på banen til kampen mod Rosenborg. Også hjemmekampen mod Lyngby i sidste sæson, hvor vi skulle vinde kampen for at vinde mesterskabet. Her i foråret, hvor det har kørt godt spillemæssigt, kan man også mærke, at der er 10 procent mere gejst på tribunerne. Da vi smed 10 point væk sidste forår, var opbakningen der også, men det er klart, at der er mere gejst, når vi fører 4-0 mod FCK.

Læs mere i morgen