Laudrup: Respekt om hjemmebanen

02.07.2003 00:00

Cheftræner Michael Laudrups spiller-cv omfatter klubber som Juventus, Barcelona og Real Madrid ? hold, der står en enorm respekt om. Den respekt gør tilværelsen lidt lettere for et fodboldhold, for...

- ...det bevirker jo, at de fleste hold er bagud med 1-0 allerede inden kampen går i gang. Sådan føler jeg ikke, at det er på Brøndby stadion i øjeblikket, men omvendt, så tror jeg også, at langt størstedelen af holdene, der kommer på Brøndby stadion, har en meget defensiv indstilling, og dermed signalerer de også ? uden at sige det direkte ? at de har en utrolig respekt for det hold, de spiller mod. Det kan godt være, at de ikke kommer og er bange, som de gjorde engang, men de har helt sikkert stor respekt.

- Det har heldigvis været sådan, at i de fleste kampe på hjemmebane har det fungeret sådan, at modstanderne har stået godt pakket nede i forsvaret og levet af kontrachancer, og sådan forventer jeg da også, at det fortsætter, når turneringen går i gang igen. Det er både naturligt og et tegn på en utrolig stor respekt, synes jeg.

- Vi må acceptere, at de hold, der kommer på Brøndby stadion, spiller forholdsvis defensivt. Så må vi have den tålmodighed, der skal til for at åbne deres forsvar ? også selv om vi ikke lige scorer efter fem eller ti minutter. Det mener jeg også, vi har.

De to tidligere kolleger udveksler tanker forud for EM-kval-kampen mod Norge

Selvfølgelig indretter vi os

Hvis det kan diskuteres, hvor stor respekten er for Brøndby, så er det indiskutabelt, at respekten for Laudrups karriereforløb er stor. Måske først og fremmest fordi han ? trods resultaterne ? altid var blottet for arrogance. Sådan har han åbenbart tænkt sig at fortsætte...

- Man må ikke være så arrogant, at man tror, at alle andre hold bare skal indrette sig efter os. Der er en stor misforståelse på det område. Jeg hører tit trænere sige: ?Vi skal ikke indrette os efter modstanderne - de må indrette sig efter os?. Når man så siger det, tror man, at man har signaleret, at man er den stærke. Det er en misforståelse. Lad os nu sige, at vi skal møde et hold, der har en rigtig god højre side. Hvorfor må jeg så ikke sige, at vi indretter os efter deres hold ved at sætte vores trumfkort over i deres svage side? Det handler om at finde det andet holds svage side, og så bruge sit stærkeste våben netop der.

- Det er klart, at hvis vi møder et hold, der er bedre end os selv, må vi ligesom indrette os efter det. Men det er jo ikke tilfældet i den danske turnering i hvert fald. Europæisk på udebane kan man blive nødt til at indrette sig, men her i Danmark kan vi som udgangspunkt spille, som vi gerne vil. Men der er mange andre ting i fodbold end den lille runde. Der er psykologiske faktorer ? selvtilliden efter en god eller en dårlig stime ? og mange andre ting, der spiller ind, og derfor kan man nogle gange se Brøndby blive presset i bund på udebane i Danmark af et hold, der egentlig ikke er bedre end os. Det må man bare arbejde sig ud af. Selv om tingene ser ud på en bestemt måde på papiret, så udarter det sig ikke nødvendigvis sådan.

God nutid ? endnu bedre fremtid

Åge Hareides utidige exit i Brøndby fik Michael Laudrup til at starte sin trænergerning i klubben et halvt år før egentlig aftalt.

- Det er fortid, om jeg først skulle være startet nu eller ej. Jeg syntes, at for både spillere og klub var det det bedste. Nu er vi, hvor vi er, og jeg synes, at det ser rigtig godt ud ? både nu og på længere sigt. Jeg ved jo allerede nu, at der til sommer kommer to klassespillere mere, og det er fint.

Der arbejdes altså for fuldt tryk i Brøndby IF. Kan man allerede nu - lidt små-naivt - glæde sig til en hurtig tilbagevenden til de glade dage sidst i 80?erne og først i 90?erne, hvor danske Brøndby skabte tumult ude i Europa?

- Der er nogle ligaer, som vi aldrig kommer i nærheden af ? især efter Bosman-sagen, hvor man kan købe alle de udlændinge, man har lyst til. I Brøndby skal vi prøve at være det bedste hold i Norden og skabe nogle europæiske resultater igen. Krisen på spillermarkedet fører noget godt med sig for os. Jeg tror, at vi får lov til at beholde de unge talenter et par år længere end tidligere, hvor ?mellemklubber? var i stand til at tilbyde nogle summer, som hverken den unge spiller eller Brøndby kunne tillade sig at sige nej til. Sådan er det ikke i øjeblikket, og det er en fordel for os.

Laudrup hyldes efter pokalsejren

Glad for at være her

- Det er svært at sige, hvornår den nuværende trup kulminerer, men vi skal være med i toppen herhjemme hele tiden, og det har vi også truppen. Hvornår vi tager skridt op ad den europæiske rangstige, dét vil jeg helst ikke sætte nogen tidshorisont på.

- Hvis vi kan få lov at beholde de unge spillere, og hvis de modnes som jeg tror de gør, så har vi en god nutid og en rigtig god fremtid i Brøndby.

Den gode fremtid kunne måske for alvor begynde om et par år, når truppen er modnet og nærmer sig det optimale. Så må det da være ærgerligt at skulle forlade sådan et lovende værk?

- Jeg ved ikke, hvad jeg skal. Jeg er meget glad for at være her. Det kan godt være, at jeg er her et langt stykke tid endnu. Jeg valgte en kort kontrakt, fordi det er nyt for mig. Jeg havde godt nok været ansat på landsholdet, men det her er hver dag og hele tiden. Det er noget helt andet, og derfor ville jeg godt lige se, hvordan det var. Indtil videre er jeg i hvert fald meget glad, så jeg udelukker ikke noget. Jeg gider i hvert fald ikke rejse nogen steder hen lige nu.

Bragt i Fodbold i Brøndby, juni 2003