Laudrup: Fantastiske fans

01.07.2003 00:00

Da Michael Laudrup tiltrådte som cheftræner i Brøndby IF udtalte han blandt andet, at det var naturligt for ham, at starte sin trænerkarriere i sin barndomsklub. Brøndby IF har uden tvivl et stort sted i cheftrænerens hjerte, og da han den 15. maj i år forlængede kontrakten med yderligere to år, var det da også med glæde og spænding han så frem til den fortsatte udvikling af spillet i klubben.

Den gode stemning i og omkring klubben er noget af det, Michael Laudrup værdsætter, og når han skal beskrive opbakningen fra lægterne er det de store ord, der er fremme. 'Fantastisk' og 'imponerende' er det gennemgående tema, når Laudrup skal sætte ord på støtten.

BrøndbyTifo i aktion

Om forlængelsen fortæller han:

- Når jeg vælger at fortsætte i Brøndby er det det hele, der har været med i overvejelserne. Først og fremmest er det naturligvis arbejdet i sig selv, og mulighederne der tæller, men det er klart at alle de, der arbejder herude, spillere, ledere og frivillige også har en stor betydning. Fansene og stemningen på Brøndby Stadion er som sådan også en del af Brøndby IF, som jeg sætter stor pris på - sammen med alt det andet herude, forklarer Laudrup.

Selv har han som spiller blandt andet haft hjemmebane på Barcelonas Camp Nou, Santiago Bernabéu i Madrid og Juventus' Delle Alpi. Alle steder hvor kravet om sejr er ubønhørligt, men samtidig steder hvor hjemmepublikummet støtter holdet på imponerende vis, specielt når det går godt.

Meget at være stolte af

Men hvordan er det så, at stå i spidsen for et hold med hjemmebane på Brøndby Stadion, i forhold til at optræde på de største arenaer i verden? Kan det overhovedet sammenlignes? Ifølge Michael Laudrup kan det godt, og Brøndby IF har meget at være stolte af på fan-siden.

- Tag nu en kamp som den mod AB, hvor vi ikke får scoret selvom chancerne er der. Det er jo en helt fantastisk opbakning fansene leverer, specielt i perioder af kampen hvor vi ikke er helt fremme. Det er nemt at støtte op når holdet fører 2 eller 3-0, men det er når det ikke lige kører støtten kan mærkes, og her er Brøndbys fans virkelig fantastiske.

- Jeg er meget imponeret af, at de bare bliver ved med at bakke op på den måde.

Til DONG Cup-finalen var Parken blå-gul i en sådan grad at tankerne gled tilbage til Champions League-kampene i 1998

Sådan er det ikke alle steder, og på den måde mener han faktisk, at Brøndby er en smule forkælede i forhold til andre store klubber.

- Brøndby IF er jo i Danmark hvad Real Madrid eller Barcelona er i Spanien og Juventus er i Italien. På den måde kan man godt sammenligne forholdene, for omverdenens krav er jo sejr hver gang i alle de store klubber. I de mindre klubber er forventningerne noget anderledes. Det er på sin vis lettere som fan, at støtte i modgangstider når det ikke forventes at man vinder hver eneste gang. I store klubber som Brøndby kunne man på den baggrund tro, at lunten er kortere hos publikum, men sådan er det heldigvis ikke, og det er en styrke, mener jeg.

Selvom Brøndbys situation i Danmark altså ifølge Laudrup sagtens kan sammenlignes med de virkeligt store klubber, i deres respektive lande, er der dog stor forskel i hverdagen. I Danmark er alting mindre.

- Der er så mange klubber på et lille område her. Din nabo kan være AB'er, den næste holder med Farum og så videre. Alligevel får du et smil og et klap på skulderen, selvom du er Brøndby-mand. I Barcelona f.eks. holder alle med Barca, og det er meget mere opdelt. Det betyder at det er mere afslappet her, men alligevel er der fuld tænding på under kampene i specielt Brøndby, og det er noget jeg sætter pris på, og som betyder en masse for spillerne slutter Laudrup af.

Da Brøndby IF blev Danmarksmester 2002

Opbakningen og den gode stemning på Brøndby Stadion værdsættes mange steder. Det er en oplevelse i sig selv, at være med til som aktiv eller nydende tilskuer, spillerne bruger fansene aktivt når der skal tryk på modstanderen, og sammenlignet med de rigtigt store er støtten med cheftrænerens ord 'fantastisk'.

Det kan man da godt tillade sig, at være lidt stolt over.

Bragt i Fodbold i Brøndby, juni 2003