Ingen over Faxe Tribunen

04.07.2003 00:00

Brøndby Stadion har den vel nok mest kendte tribune i hele Danmark. Dén tribune Brøndby IF?s spillere og ikke mindst alle modstanderhold fremhæver som den vigtige 12. mand. Tribunen, der som institution har skabt nye tider i Danmarks fankultur, og samtidig har sat rammerne for hvordan man som tilhænger støtter sit hold, i medgang og i modgang. Der er naturligvis tale om Faxe-tribunen, hvor de mest medlevende af Brøndby IF?s fans befinder sig ved hjemmekampene.

Faxe-tribunen blev officielt åbnet den 29. marts 1992 og var en del af den tilbygning af stadion som skete i starten af halvfemserne efter Brøndby IF?s europæiske succes-år. Selvom tilskuertilslutningen ikke havde samme omfang som i dag, skulle ikke gå lang tid før vi på Faxe-tribunen så begyndelsen af den stemning vi alle kan opleve i dag. I 1993 dannedes Brøndby Support, og i takt med at sammenslutningen af Brøndby fans voksede, kom der flere og flere på stadion for at se Danmarks mest succesrige hold spille, godt støttet af den engagerede Faxe-tribune.

Benovede AGF-spillere i et blå-gult inferno foran Faxe-tribunen

Michael er en af de trofaste fans, der er at finde på Faxe-tribunen til hver kamp, han har fulgt Brøndby IF siden han var 17 år, og er kommet fast på Faxe-tribunen siden 1994. Allerede fra dag 1 blev han grebet af stemningen og har endnu ikke prøvet at se fodbold på Brøndby Stadion andre steder end på Faxe-tribunen. Selv fortæller han:

- Jeg har altid interesseret mig for fodbold, men tidligere mest for engelsk fodbold. Efter Brøndbys kampe mod Roma i 1991 i UEFA Cup?en fik jeg dog øjnene mere op for, at der også fandtes et dansk alternativ. Jeg fik dog aldrig taget mig sammen til tage ud og se nogle kampe, jeg var jo heller ikke så gammel dengang, og da min far, der ellers delte min passion for fodbold, altid arbejdede i weekenden, gik der nogle år før jeg endeligt fik taget mig sammen til at tage turen til Brøndby Stadion.

- Rent faktisk var det en af mine venner på Høje Taastrup Amtsgymnasium, der fik mig lokket med, men det står jeg ham også i evig gæld for. Den første kamp glemmer jeg aldrig, det var den sidste kamp i efteråret 1994 mod AaB hvor Brøndby vandt 6-2. Siden den dag var jeg solgt.

Bare ekstremt glade for fodbold

Stemningen har altid været det, der i særdeleshed har adskilt Brøndby Stadion fra andre stadions i Danmark. I midthalvfemserne oplevede Brøndby IF en støt stigende tilskuerfremgang, og det smittede også af på Brøndby Support; hele 5.000 medlemmer kunne de mønstre i 1995, og det fik en naturlig effekt på stemningen på Danmarks mest levende tribune. Det oplevede Michael også.

- Jeg var bare en af mange, der begyndte at gå til fodbold i Brøndby, jeg kan huske det forår i 1995 af to årsager. Brøndby spillede skidt i starten, men alligevel blev mesterskabet først afgjort i sidste spillerunde hvor vi endte på en andenplads. Den anden var, at der begyndte at komme flere og flere på Faxe-tribunen og vi kunne efterhånden skabe en rigtig god stemning.

- Det jeg dog husker bedst af alt, var året efter hvor vi blev mestre, det første mesterskab jeg oplevede live. Jeg kan huske at der stod en ved siden af mig til sidste kamp, så vidt jeg husker var det mod AaB, han stod med tårer i øjnene da mesterskabet var i hus. Det var det samme år hvor Mogens Krogh scorede på hovedstød mod AGF. Det var en fantastisk oplevelse at være en del af. Siden dengang har jeg haft rigtigt mange gode oplevelser på Faxe-tribunen.

Den traditionelle tilskuer på Faxe-tribunen er kendt for sin ubetingede kærlighed til Brøndby IF, men hvor meget fylder det i dagligdagen?

- For mig fylder det meget. Jeg kan have det rigtigt skidt hvis Brøndby har tabt i weekenden og jeg så skal på arbejde om mandagen, heldigvis er jeg dog glad langt de fleste gange. Ofte mødes vi nogle stykker inden vi tager til kamp, typisk et par timer før. Så får vi lige klaret verdenssituationen over en pizza, og så tager vi i Hytten (Brøndby Supports klubhus, red.) og drikker en øl inden vi tager over på Stadion.

- Jeg synes at det er en god måde at holde kontakten til mine venner, som jeg har fulgtes med til fodbold igennem alle årene. Samtidig har jeg lært en masse nye mennesker at kende, både på Faxe, men også igennem Brøndby Support. Jeg har også været på en del udebaneture gennem årene hvor jeg har lært andre ?ligesindede? at kende.

- Mange mennesker, der ikke kender så meget til fodbold, har fordomme mod os der står på Faxe-tribunen. De tror at bare fordi vi kommer der, er vi ballademagere for de har de engang læst i en avis at man er, men det er så langt fra sandheden. Vi er bare nogle, der er ekstremt glade for at se fodbold, og ikke mindst, at skabe stemning omkring kampene. Det er det der betyder noget for mig.

Vestegnens Drenge hyldes af Faxe-tribunen

Mange år frem

I indeværende år er der kommet et nyt tiltag fra Brøndby Support, nemlig organiseringen af det såkaldte Brøndby Tifo der står for de farvestrålende tifoer når spillerne kommer på banen. Det er bare et af de nye initiativer der skal være med til at skabe yderligere stemning og fest omkring kampene. Michael fortæller:

- Der sker en masse for øjeblikket synes jeg, man kan fornemme at Brøndby er på vej til noget stort. Først kom Michael Laudrup til som træner, og som holdet spiller for tiden kan jeg ikke se hvem der skal kunne slå os. Det er jo et meget ungt hold, og de udvikler sig jo hele tiden så det bliver jo kun bedre. Det har også givet en effekt hos os, jeg synes at der er kommet bedre og bedre stemning og det er da også med til at gøre kampene mere seværdige.

-Jeg ser under alle omstændigheder frem til de kommende år. Jeg fornemmer at Brøndby IF, og alt omkring klubben, er kommet ind i en rigtig god udvikling. Der er i hvert tilfælde ingen tvivl om, at jeg er at finde på Faxe-tribunen de næste mange år frem i tiden, så må vi se om jeg så skal finde en siddeplads på langsiden på et senere tidspunkt. Indtil videre vil jeg dog fortsætte med at komme hæs på arbejde om mandagen?

Hermed kom tiden hvor Michael igen skal til at begive sig mod Brøndby Stadion, nærmere betegnet Faxe-tribunen, til endnu en kamp hvor Drengene fra Vestegnen skal vise deres værd. Endnu engang med en stemningsfuldt og højt syngende 12. mand, for der er ingen tvivl om at det forpligter at stå på Faxe-tribunen, der forventes det at man er med til at skabe de rammer vi alle nyder at se fodbold i.

Bragt i Fodbold i Brøndby, juni 2003