100 procents opbakning
03.07.2003 00:00
Så kontant lyder det når Birger Peitersen, tidligere Brøndbytræner, studiekoordinator på Institut for Idræt på Københavns Universitet, tv-kommentator og forfatter, sender blikket ud mod Vestegnen og de fans der kamp efter kamp yder maksimal opbakning til deres blå-gule helte. Og i forhold til de øvrige danske klubber og de efterhånden mange europæiske stadions Peitersen har besøgt som tv-kommentator, er han ikke tvivl. Fankulturen i Brøndby IF kan sagtens matche det vi som tv-seere oplever rundt omkring i Europa.
- Brøndby Support har været foregangsmænd fra første færd og har på den måde været med til at lægge grunden for den fankultur vi kender i Danmark. Dét det blå-gule menneskehav på Faxe Tribunen tilfører Brøndby Stadion med bl.a. tifoer og vokal opbakning, betyder så uendeligt meget for fodboldoplevelsen. Unge mennesker der i dén grad demonstrerer engagement ? der synger, råber og kæmper for deres hold ? det er en energiudladning som man tror, er løgn, lyder det begejstret fra Peitersen der selv oplevede fankulturens spæde start som Brøndbytræner i 1987-88.
Brøndby-AGF maj 2003
En stor styrke er at Brøndby Support at formået at bibeholde sin skarphed og vilje og handling når det drejer sig oplevelserne på stadion. Her er Brøndby Support efter ti års virke ifølge fodboldeksperten stadig fremadrettet og dynamisk. Og det er helt afgørende, men det rummer også en udfordring.
- Som jeg var inde på, er dynamikken det helt afgørende. Når man i kraft af sin størrelse bliver en magtfaktor inden for fankulturen, kan det ske at man begynder at fokusere udelukkende på volumen for volumenens egen skyld og på den måde overser andre strømninger i fankulturen. Det er derfor utrolig vigtigt at Brøndby Support er opmærksom på at man kan være fan på andre måder end som Brøndby Supporter, og udfordringer består derfor i at forholde sig til disse strømninger og inkludere de positive dele i arbejdet på at styrke fankulturen, formaner Peitersen.
Tv har magten
Dog ærgrer det Birger Peitersen at Brøndby Support og Faxe Tribunen ikke er så meget i fokus som deres betydning berettiger. Og det er til dels tv?s skyld. Både på stadion og foran tv-skærmene ser vi et Brøndbyhold der spiller fremadrettet teknisk flot fodbold, men oplevelsen af stemning er langtfra den samme.
- Sagt lidt provokerende virker Faxe Tribunen ikke på tv. Det er selvfølgelig noget af en overdrivelse, men i dag skal tv-kameraerne skifte vinkel for at fange Faxe Tribunen. Tifoerne skal nok blive filmet, men det fantastiske engagement som Faxe udviser, og den stemning der hersker under kampen, lider under at de mest medlevende fans er placeret bag det ene mål. I stedet for stemningsfyldte baggrundsbilleder hele kampen igennem oplever tv-seerne kun essensen af Brøndbys fankultur ved målchancer og hjørnespark, provokerer fodboldeksperten.
Men skal vi overhovedet tillade at tv dikterer hvordan fankulturen og oplevelserne på landets fodboldstadions skal udvikle sig? Og hvad sker der når fodbolden skal finde sig til rette mellem tv?s iscenesatte totalteater og tribunernes spontane begejstring?
- Tv vil have kontrol. Så enkelt kan det siges. Seerne skal kunne regne med at deres forventninger indfries, så den gennemgående linje i produktionen er genkendelighed. Derfor planlægges alt i dag ned til mindste detalje. Især i forhold til hvad vi som tv-kommentatorer må fortælle vores seere, kommer styringen ind i billedet. Selv om vi mens vi kommenterer en kamp, kender stillingen i den kamp som senere vises forskudt, må vi reelt ikke sige noget. Også selv om det kunne bidrage til at øge fokus på den pågældende kamp. I stedet foregøgler vi med vores tavshed at seerne kan se frem til en spændende kamp, selv om vi ved at de to hold spillede 0-0 i en dødkedelig kamp.
Frygten for at tv-seerne ikke vil se den forskudte kamp hvis de i forvejen kender resultatet, og dermed går glip af tv-reklamerne, er simpelt hen for stor hos tv-stationerne. Og så for den oplevelse
man som tilskuere får på stadion, betyder information meget.
- Informationerne til tilskuerne er afgørende, og udfordringen består i at opretholde forestillingen om at den kamp tilskuerne overværer, er en del af et større drama, nemlig hele ligaen. Det kan opnås ved at gøre brug af de pay-per-view billeder som jo optages fra samtlige SAS Liga-kampe. Så kunne man fx vise highlights på stadion-storskærmene. I en måske ikke så fjern fremtid overtager tv måske ligefrem kampproduktionen fra klubberne, så speakeren erstattes af en tv-studievært som kæder tilskuer- og seeroplevelsen sammen. Allerede i dag har tv-seerne - på trods af visse mangler - jo adgang til langt flere oplysninger om og fra kampen end dem som overværer kampen på stadion, spekulerer Peitersen.
Når tribune og bane svinger sammen
En ting er fankulturen i sig selv. Noget andet er forskellene mellem tv og live. Men noget af det mest afgørende og intense er forholdet mellem de 11 der løber rundt på grønsværen og de i gennemsnit 15.000 tilskuere der ser til fra tribunerne. Her fremhæver Peitersen Ruben Bagger som værende eksemplarisk på forholdet mellem spillere og fans: Fansene kan regne med at han altid kæmper, og de kan aldrig tvivle på hans engagement.
Netop samspillet mellem spillere/trænere og fans oplevede Birger Peitersen på nært hold da han var i firserne var træner for Brøndby IF.
- Man mærker lynhurtigt skift i stemningen blandt tilskuerne, og den feedback spillere og trænere modtager kan være nådesløs. Det er derfor vigtig at sende signal om hvad tilskuerne kan forvente sig af det de ser på banen. Træneren skal fortælle hvad han vil rent spillemæssigt og på den måde udnytte synergien mellem spillet og tilskuernes begejstring når spillestilen lykkes. Det giver træneren troværdighed.
At det modsatte kan blive tilfældet, er Brøndby IF selv et eksempel på, mener Birger Peitersen og fremdrager Åge Hareides trænertid.
- Åge proklamerede at Brøndby nu skulle spille 4-3-3, men det blev fraveget allerede i hans første ligakamp. Han vandt derfor aldrig helt fansene tillid. Oplever fansene at udmeldingerne om spillet ikke harmonerer med virkeligheden, forsvinder også samspillet mellem bane og tribune. Det er altså ikke nok at love offensiv og teknisk fodbold. For at bevare fansenes tillid skal man også efterleve det på banen, og her har Brøndby IF et godt eksempel i Michael Laudrup, afslutter Birger Peitersen.
Man ved med andre ord hvad man får, når man går til fodbold i Brøndby. Og på det område kunne andre måske lære noget, så danske fodboldtilskuere generelt ikke bliver skuffede, men i stedet kommer tilbage næste gang der er kamp.
Bragt i Fodbold i Brøndby, juni 2003