Per B: Vi skal værne om vores værdier

27.12.2003 00:00

Historien om Brøndby IF er historien om foreningen, der blev til forretning uden at glemme sine rødder. Det er historien om en gruppe ildsjæle og frivillige ledere, der med afsæt i traditionelle danske foreningsværdier satte sig for at skabe en ny ambitiøs fodboldklub på den københavnske vestegn. Og vel og mærke en klub, hvor amatørånden ikke blev slagtet på forretningsfodboldens alter, men tværtimod blev, og altid er blevet, betragtet som en af de vigtigste forudsætninger for succes. En vigtig brik i denne udvikling har været den særlige selskabskonstruktion, der gemmer sig bag Brøndby IF.

De fleste læsere kender med garanti amatørafdelingen Brøndbyernes Idrætsforening og det professionelle selskab Brøndbyernes Fodbold A/S, tilsammen i det følgende kaldet Brøndby IF. Langt færre kender nok det store til den fond, Brøndbyernes IF Fodbold Fond, der udgør bindeleddet mellem amatørafdelingen og det professionelle selskab. Fodbold i Brøndby tog derfor en snak med Per Bjerregaard om baggrunden for den særlige selskabskonstruktion og dens betydning for den udvikling, Brøndby IF har gennemgået.

Per Bjerregaard, kan du fortælle lidt mere om Fodbold Fonden, og hvorfor man har valgt at opdele aktierne i A- og B-aktier?

- Opdelingen i A- og B-aktier besluttede man sig for allerede ved børsintroduktionen i 1987. Dengang lå A-aktierne, og dermed det absolutte stemmeflertal, i selskabet Euro Sportsholding. Hele Brøndby IF?s udvikling fra oprettelsen i 1964 og frem til børsintroduktionen samt den særlige ånd der blev skabt i samme periode, kan egentlig siges at danne baggrund for beslutningen.

Brøndby Stadion har ligesom klubben gennemgået en utrolig forvandling.

Det ulønnede arbejde

- Da Brøndbyøster IF og Brøndbyvester IF blev lagt sammen og flyttede til de nuværende baner, skete det ikke uden sværdslag. Mange ledere holdt op i forbindelse med sammenlægningen, og de få tilbageværende måtte lægge et meget stort stykke arbejde i klubben. Gradvist lykkedes det dog at rekruttere en række nye ledere og mange af de personer der blev rekrutteret i denne periode, kom til at præge Brøndby IF helt frem til i dag.

- I denne gruppe var der en særlig pionérånd, og de sportslige målsætninger begyndte snart at tage form. I 1967 lykkedes det da også at rykke op i Sjællandsserien, og fire år senere rykkede klubben videre op i Danmarksserien. Herfra gik det som bekendt hastigt videre op gennem rækkerne.

- Samtidigt blev det i denne periode foreslået, at fratage de frivillige ledere alle former for betalinger i form af telefonpenge, kørselsgodtgørelse og lignende. Det var småpenge for den enkelte, men penge klubben havde hårdt brug for. Et forslag alle accepterede uden de store protester. Det var altså i denne periode i 1960?erne og 1970?erne, at det store ulønnede arbejde for klubben tog sin begyndelse samtidigt med, at de sportslige ambitioner blev født. Men også andre vigtige værdier og normer blev grundlagt i denne periode.

Ungdomsarbejdet

- Det blev meget tidligt i klubbens historie besluttet at satse på ungdommen. Da vi i 1967 rykkede op i sjællandsserien, havde klubben et meget talentfuldt lilleputhold, og det blev derfor besluttet, at satse på at udvikle disse spillere, så de senere kunne forstærke vores 1. seniorhold. Det var grundstammen på dette hold der i 1977 var med til at spille os op i 2. division, så man sige, at satsningen lykkedes. Dermed blev endnu en grundpille i Brøndby IF?s selvforståelse skabt, nemlig vægten på ungdomsarbejdet.

Thomas Kahlenberg er blot enrigtig mangetalentfulde spillere ungdomsafdelingen gennem årene har forstret.

Den sportslige filosofi

- Endnu et af klubbens kendetegn blev skabt fra 1973 og frem, da det lykkedes at overtale Finn Laudrup til at blive spillende træner i klubben. Det var Finns Laudrups sportslige filosofi, at holdet skulle spille underholdende og teknisk flot fodbold. Godt hjulpet af en række nye gode spillere der kom til sammen med Finn lykkedes det hurtigt at få indført denne spillestil. Samtidigt har vi været så heldige, at klubben altid har haft et væld af teknisk meget dygtige ungdomsspillere, der har hjulpet med at sprede filosofien til samtlige ledere og trænere i klubben. Med få undtagelser har vi fuldt denne filosofi lige siden, og særligt nu under Laudrups og Faxes styre står den meget stærkt.

- Men det er som sagt i dette lys, at beslutningen om en opdeling i A- og B- aktier skal ses. Da vi valgte at gå på børsen, var det med et selskab, som vi stort set havde bygget op fra bunden. Den ånd der var i klubben og blandt ledere, trænere og andre frivillige kan bedst sammenlignes med en familieejet virksomhed. Der var ikke tale om professionelle forretningsfolk, der var kommet ind i klubben og ville gøre en god forretning.

- Der var derimod tale om ægte klubfolk, der ville sætte deres hjertebarn på aktier. Og ligesom en familieejet virksomhed hvor familien ofte vil vælge at beholde den afgørende indflydelse over selskabet, valgte vi også dengang at beholde A-aktierne, og dermed kontrollen over selskabet, selv. Dette gav os sikkerhed for, at vi kunne videreføre selskabet, i den ånd der var skabt, og med respekt for de værdier der kendetegnede Brøndby IF, forklarer Per Bjerregaard.

Fortsættes i morgen...

Bragt i Fodbold i Brøndby nr.4, december 2003