Per B: Frivillige gør et fantastisk arbejde

28.12.2003 00:00

- I første omgang kom A-aktierne til at lægge i selskabet Euro Sportsholding, men efter Interbank-eventyret blev de flyttet over i den nuværende Fodbold Fond. Euro Sportsholding var gennem en række transaktioner viklet ind i Brøndby IF?s øvrige selskaber og belært af historien, besluttede vi, at oprette en fond der kun måtte beskæftige sig med en ting, nemlig at eje A-aktierne i selskabet, forklarer Per Bjerregaard og fortsætter.

- Fonden har 5 medlemmer, hvoraf de 2 udpeges af selskabet, 2 udpeges af idrætsforeningen, og den sidste udpeges af BIF?s veteraner, der er en forening for frivillige der har været i BIF i mindst 15 år. Man kunne også have ladet amatørafdelingen udpege alle medlemmerne, men da der ikke altid kommer særligt mange medlemmer til en generalforsamling, mente vi, at den nuværende model var bedst.

Er Fonden derved en måde, hvorved amatørafdelingens værdier kanaliseres ind i selskabet?

- Det kan man godt sige. Formelt er det forbindelsen mellem de to, mens der i det daglige arbejde eksisterer mange tætte bånd mellem selskabet og amatørafdelingen, og gennem disse bånd kommer amatørafdelingens værdier også til at præge arbejdet i selskabet. Selskabet er i høj grad afhængig af alle de mange frivillige, der gør en indsats for klubben. Det gælder alle fra ledere og trænere, over kontrollører til bod-folk. De gør et fantastisk stykke arbejde, men samtidigt har de en stor del af deres netværk her i klubben, ligesom Brøndby IF er en vigtig del af deres identitet. Dette er en del af det udbytte, de frivillige får for deres arbejde.

- Desuden skal vi hele tiden, at påskønne det store frivillige arbejde der udføres. Det gør de sig i den grad fortjent til og vi skal huske ikke at tage det for givet. De frivillige er en del af det fællesskab og den historie, der gennemsyrer klubben, og som gør den til noget helt specielt. Man bliver bidt af denne klub, og folk bliver ved med at komme tilbage. Derfor er det vigtigt, at vi holder fast i vores værdier.

Trængsel på Brøndby Stadion ved sommerens Åbent hus-arrangement.

Aktieemission og værdier

Alligevel valgte man ved seneste aktieemission for et år siden at løsne op for amatørafdelingens kontrol over aktieselskabet ved at udstede A-aktier til Røsler Holding, hvorved Fodbold Fonden mistede sit absolutte flertal.

Passer det ikke dårligt overens med at værne om sine værdier?

- Jeg tror ikke den seneste udvikling repræsenterer nogen trussel, mod de værdier Brøndby IF hviler på. Der er kommet tre nye dygtige forretningsfolk ind i aktieselskabets bestyrelse, og de har alle vist stor respekt for klubbens historie, og det fællesskab Brøndby bygger på. Jeg er derfor ikke så bekymret for fremtiden. Jeg ser det som en naturlig udvikling, og igen kan sammenligningen med den familieejede virksomhed bruges. I vores tilfælde står der ikke nogen søn klar til at tage over, hvorfor virksomheden gradvist må overlades til andre.

- Selvom vi næppe vil opgive opdelingen i A- og B-aktier frivilligt, er det meget muligt, at man vil se en gradvis udvanding i A-aktierne. Vi vil ikke bare sælge A-aktier til hvem som helst, men omvendt er vi heller ikke bange for, at sælge til folk som vi mener, er de rigtige, som det f.eks. var tilfældet, da Røsler Holding købte en større portion A-aktier.

Større overskud

Det økonomiske råderum ser ud til at blive større de kommende år. Samtidigt har vi på det seneste set forskellige nye tiltag fra Brøndbys side, ansættelsen af Mogens Krogh og Thomas Lytzen i SAKAMOTO, in-sourcing af merchandise og indkøb af sæder til stadion.

Vil vi komme til at se et mere aktivt Brøndby IF de kommende år?

- Det tror jeg helt sikkert! Efter tre økonomisk hårde år fra 2000-2002 hvor vi brugte mange kræfter på økonomi, er der nu større overskud til at få formuleret nogle langsigtede planer. På et mere overordnet plan arbejder bestyrelsen på at få den nye strategi og de nye visioner formuleret, som, når de er på plads, skal de meldes ud til amatørafdelingen og godkendes der.

På vej op

- På mange områder tror jeg, at folk herefter vil opleve en ændring bl.a. i den måde klubben kommunikerer på. For en klub der traditionelt har været førende på mange områder, har det ikke været sjovt at se, at udviklingen på visse områder er sket andre steder end i Brøndby. Nu er vi imidlertid igen på vej op rent økonomisk, og så tror jeg også, at folk vil opleve en klub med større selvtillid. Som dengang i december 1985 da vi gik ud og proklamerede, at vi skulle i en europæisk semifinale inden for de næste 5 år. Derudover er serviceringen af vores fans et af de områder, vi gerne vil forbedre, og her synes jeg allerede, vi er godt i gang med arbejdet.

Ingen tvivl om at det i øjeblikket er sjovere en længe at være direktør i Brøndby. Per Bjerregaard har svært ved at skjule sin optimisme, når talen falder på Brøndbys nuværende situation eller fremtiden. Organisatorisk er kombinationen forening og forretning fortsat en stærk cocktail, og sportsligt og økonomisk lader forventningerne sig ikke skjule.

Der er så afgjort grøde i Brøndby IF!


Bragt i Fodbold i Brøndby nr. 4, december 2003

Ekstra på brondby.com